Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 26 februarie, Iurie Roşca, preşedinte al PPCD, s-a prezentat la Procuratura municipiului Chişinău, ca urmare a citaţiei trimise de procurorul Daniel Baraliuc. Iurie Roşca a fost informat că drept temeiu legal pentru citarea sa la Procuratura municipiului Chişinău a servit ordonanţa semnată încă la 28 octombrie 2009 de către procurorul municipiului Chişinău, Sergiu Croitor, privind redeschiderea dosarului penal intentat la 6 aprilie 2002 prin ordonanţa Procurorului General Vasile Rusu.
În 2002 opoziţia Creştin-Democrată a iniţiat un puternic val de demonstraţii paşnice împotriva abuzurilor şi violării drepturilor omului de către guvernarea comunistă. În acea perioadă, Procurorul General era utilizat de către liderii regimului comunist ca un mijloc de represiune a militanţilor pentru democraţie. Cu toate acestea, după implicarea instituţiilor europene (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European), toate cazurile inventate de comunişti au fost clasate.
Astăzi, noua guvernare care pretinde a fi democrată a ordonat reînceperea persecuţiilor împotriva lui Iurie Roşca. El a fost informat că a fost citat în calitate de bănuit în cazul unei presupuse agresări a doi poliţişti în timpul protestelor de stradă. Acesta este al doilea dosar penal iniţiat recent împotriva liderului PPCD. Astfel, în data de 16 februarie curent, el a fost informat de către procurorul Veaceslav Balan că este suspectat de asemenea într-un caz de conflict cu un poliţist în aceeaşi perioadă a demonstraţiilor din 2002.
Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, Iurie Roşca poate fi lipsit de libertate pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. Motivul principal al acestui val de persecuţii este intenţia unor înalţi demnitari de stat din sânul actualei guvernări de a se răzbuna pe Iurie Roşca pentru lupta sa categorică împotriva corupţiei, purtată de-a lungul anilor, aceasta vizând şi o serie de persoane care deţin în prezent puterea în Republica Moldova.
Este cert faptul că astfel de abuzuri comise de autorităţile moldovene pot provoca degradarea şi deteriorarea mediului politic din ţară.
Actuala putere trebuie să pună capăt violării grave a drepturilor omului şi să îşi onoreze angajamentele internaţionale de exercitare democratică a actului guvernării.
Biroul de Presă al PPCD