Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Popular Creştin Democrat îşi exprimă îngrijorarea şi protestul în legătură cu încălcarea în mod sistematic a legislaţiei şi Constituţiei ţării de către coaliţia de guvernământ, autointitulată Alianţa pentru Integrare Europeană. Acţiunile guvernanţilor au urmat o logică antidemocratică: modificarea şi adaptarea normelor legale la interesele de moment ale puterii.
După epuizarea procedurilor constituţionale de alegere a şefului statului, guvernanţii (53 de mandate din 101) s-au angajat într-o acţiune iresponsabilă şi netransparentă de imitare a unei aparenţe legale pentru menţinerea ilegală la putere şi alegerea şefului statului prin încălcarea normelor constituţionale.
Din momentul accederii la putere coaliţia de guvernământ a declanşat o amplă acţiune de urmărire penală a persoanelor incomode, făcând uz de Procuratura Generală, care a fost transformată într-un instrument de răfuială politică. Astfel, a fost declanşată o adevărată “vânătoare de vrăjitoare” caracteristică tuturor regimurilor dictatoriale.
Recenta înlăturare din funcţie a Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie cu încălcarea brutală a normelor legale şi constituţionale a reprezentat o lovitură puternică aplicată independenţei justiţiei şi principiului separaţiei puterilor în stat. Afirmaţiile lui Ion Muruianu, preşedintele celei mai înalte instanţe judecătoreşti la nivel naţional, referitoare la presă sunt regretabile, dar nu pot atrage după sine urmărirea şi înlăturarea din funcţie fără o decizie prealabilă a Consiliului Superior al Magistraturii. Din momentul intrării în vigoare a hotărârii respective a Parlamentului se creează un precedent periculos, care îi poate servi actualei puteri politice drept pretext juridic pentru operarea unor epurări de proporţii în sistemul judecătoresc. De acum încolo orice judecător poate fi izgonit în mod arbitrar din justiţie prin decizia majorităţii parlamentare, fără a exista vreo decizie a Consiliului Superior al Magistraturii ca organ de autoadministrare a puterii judecătoreşti. În mod legal, lipsa de profesionalism sau încălcările comise de judecători pot fi examinate doar de Colegiul disciplinar şi sancţionate doar prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii, iar rolul Preşedintelui republicii sau al Parlamentului fiind unul de confirmare a deciziilor luate în mod independent de către puterea judecătorească.
Urmărirea penală împotriva Preşedintelui PPCD, Iurie Roşca, instrumentată de către Procuratura Generală, care l-a calificat drept bănuit în cadrul a două dosare penale, este, de asemenea, un element de persecuţie politică operată de puterea politică din răzbunare pentru dezvăluirile anticorupţie făcute de acesta pe parcursul ultimilor ani şi care au vizat un şir de demnitari din actuala garnitură guvernamentală şi majoritate parlamentară.
Persecuţiile disproporţionate de ordin penal împotriva foştilor conducători ai Ministerului de Interne, cărora li se incriminează întregul dezastru produs la 7 aprilie 2009, sunt tendenţioase şi abuzive. În mod evident, vinovăţia fiecărui colaborator sau conducător din cadrul Ministerului de Interne urmează să fie stabilită fără nici un fel de imixtiuni politice în procesul de anchetă. Însă dosebit de grav este faptul că Procuratura nu a iniţiat nici o cauză penală împotriva organizatorilor oficiali ai acelor demonstraţii violente, soldate cu sute de răniţi şi cu pagube materiale uriaşe. Nu sunt urmărite penal nici persoanele care au atacat fără nici un temei forţele de ordine, au molestat sute de poliţişti, au incendiat clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului, au distrus, incendiat şi sustras bunurile statului. Mai grav, guvernanţii de azi, care pregătesc un şir de procese judiciare sumare în stil stalinist contra unor lucrători de poliţie, au hotărât să-şi inaugureze un monument, pe care l-au numit în mod cinic “Monumentul libertăţii”.
O manifestare gravă a nihilismului juridic şi a încălcării brutale a Constituţiei o reprezintă decizia guvernanţilor de a ceda o parte a teritoriului naţional în favoarea statului ucrainean. “Cazul Palanca” minează bunele relaţii cu un partener strategic al ţării şi aprofundează criza politică din ţară.
Nici cele două vizite ale conducerii Comisiei de la Veneţia pentru Democraţie prin Drept, instituţie a Consiliului Europei, nu au reuşit să contribuie la temperarea guvernanţilor în dorinţa lor de a călca în picioare Legea fundamentală a statului. Invitaţiile la dialog pentru identificarea unei soluţii consensuale cu opoziţia şi cu societatea civilă în problema modificării Constituţiei şi a convocării viitoarelor alegeri parlamentare au fost ignorate.
Amintim că ţara noastră se află în continuare sub monitorizarea Consiliului Europei, având deficienţe la capitolul funcţionarea instituţiilor democratice. Prin cele două Rezoluţii ale APCE din 2002 Republica Moldova a fost obligată să expedieze spre avizare prealabilă toate proiectele de legi şi alte acte normative care vizează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi funcţionarea instituţiilor democratice. Acest angajament al ţării este ignorat în permanenţă de către guvernare. În plus, puterea actuală respinge dialogul cu opoziţia şi cu societatea civilă, preferând calea confruntărilor în locul celei a dialogului, a compromisului şi a respectului pentru orice opţiune existentă în societate atâta timp cât aceasta se încadrează în logica statului de drept.
Ieri, 9 martie, cei patru conducători ai coaliţiei de guvernământ au făcut publică intenţia puterii de a adopta o nouă Constituţie cu încălcarea brutală a procedurilor legale. Intenţia de a adopta o nouă lege supremă prin referendum, în regim de urgenţă, cu un număr de doar 50 plus 1 din totalul deputaţilor aleşi, precum şi de a extinde mandatul actualei legislaturi pentru un termen de patru ani după ce s-au consumat tentativele de alegere a şefului statului, reprezintă o manifestare extremă a procesului de uzurpare a puterii de stat de către actuala guvernare antidemocratică, abuzivă şi antieuropeană. Astfel, au fost încălcate o serie întreagă de norme constituţionale, a fost subminată autoritatea Curţii Constituţionale. În consecinţă, s-a produs o situaţie prevăzută în articolul 2(2) al Legii fundamentale, care stabileşte că “Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”. Codul penal al ţării stabileşte cele mai severe sancţiuni pentru acest gen de crime, articolul 339 stabilind pedepse cu închisoare de la 12 ani până la detenţiune pe viaţă.
În aceste condiţii, Partidul Popular Creştin Democrat; cere
DEMISIA IMEDIATĂ A ACTUALEI PUTERI ŞI CONVOCAREA NEÎNTÂRZIATĂ A ALEGERILOR PARLAMENTARE ANTICIPATE.
PPCD declară că este decis să reia acţiunile de protest stradal şi să determine actuala guvernare, prin metode legale, paşnice şi democratice, să înceteze uzurparea puterii de stat, violarea drepturilor omului şi distrugerea instituţiilor democratice.
PPCD face apel către toate forţele politice, indiferent de orientarea acestora, către toţi cetăţenii ţării, să manifeste solidaritate, curaj şi voinţă politică de a trăi ca cetăţeni liberi într-un stat democratic.
PPCD se adresează organismelor internaţionale, în special Consiliului Europei, Uniunii Europene, OSCE, cerându-le să depună toate eforturile pentru a pune capăt procesului de degradare şi deteriorare a climatului politic din Republica Moldova şi să invite autorităţile la un dialog constructiv cu societatea şi la respectarea necondiţionată a angajamentelor ţării în materie de drepturi ale omului.
Biroul de presă al PPCD