Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Domnule Preşedinte,
Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei consideră necesar să Vă solicite un răspuns public în legătură cu modul în care aţi fost ales în calitate de şef al statului pentru a clarifica unele aspecte fundamentale legate de exercitarea mandatului Dumneavoastră sub guvernarea Alianţei pentru Integrare Europeană.
Aşa cum cunoaşteţi, în opinia noastră puterea de stat a fost uzurpată de către exponenţii actualei puteri, ceea ce constituie o gravă încălcare a articolului 2 al Constituţiei şi al articolului 339 al Codului Penal. În acest sens, la 29 februarie a.c. am adresat un demers public Procuraturii Generale, prin care am solicitat iniţierea unui dosar penal care să se soldeze cu pedepsirea vinovaţilor pentru comiterea acestei crime. În prezent solicitarea noastră este în curs de examinare.
Unul dintre temeiurile de bază care ne-a servit drept argument pentru constatarea faptului că puterea de stat a fost uzurpată rezidă în conţinutul Acordului privind constituirea şi funcţionarea Alianţei pentru Integrare Europeană, semnat la 30 decembrie 2010 de către Vladimir Filat, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu. Se cunoaşte faptul că Dumneavoastră aţi fost promovat la funcţia de preşedinte al republicii anume de coaliţia de guvernământ ca urmare a înţelegerilor dintre cei trei conducători de partide şi în baza Acordului AIE. Scopul declarat al celor care v-au propus la funcţia supremă în stat a fost evitarea alegerilor anticipate şi menţinerea la putere a AIE.
În legătură cu această situaţie cetăţenii ţării sunt în drept să cunoască dacă Dumneavoastră în calitate de şef de stat vă veţi ghida de prevederile Constituţiei şi veţi respecta principiul supremaţiei legii sau vă veţi conforma înţelegerilor politice ale coaliţiei de guvernământ. Pentru claritate cităm din Acordul AIE din 30 decembrie 2010.
“Modul de pregătire şi de luare a deciziilor
Preşedintele ţării va informa în prealabil membrii CAIE (prin intermediul secretariatului) despre proiectele decretelor. Dacă în termen de 5 zile, din momentul informării, nu parvin obiecţii, preşedintele adoptă decizia. În cazul apariţiei unor obiecţii din partea componentelor AIE — subiectul se discută în cadrul CAIE.”
Suplimentul la Acordul AIE, semnat la 16 decembrie 2011, stabileşte:
“5.Durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a. Şeful statului îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a.”
În mod evident, astfel de înţelegeri sunt anticonstituţionale şi îngrădesc exercitarea atribuţiilor de şef al statului. În momentul de faţă, după ce aţi fost ales de majoritatea parlamentară şi aţi fost validat de Curtea Constituţională şi înainte de a depune jurământul, aveţi obligaţia morală să precizaţi dacă v-aţi asumat vreun angajament politic de a urma prevederile acestei cârdăşii.
Pentru a căpăta încrederea poporului este nevoie să vă desolidarizaţi public de Acordul de constituire a AIE şi să daţi asigurări că nu aţi semnat nici un document secret cu exponenţii actualei puteri şi nici un aveţi înţelegeri verbale de a vă îndeplini mandatul în limitele stabilite de cei care v-au instalat în funcţie. În calitatea Dumneavoastră de persoană care aspiră să exercite funcţia supremă în stat este necesar să cereţi fără întârziere denunţarea acestui document nelegitim.
Poporul Republicii Moldova trebuie să aibă certitudinea că în fruntea ţării vine un Preşedinte ce exprimă şi apără interesele lui, dar nu un exponent al unui grup de cetăţeni care şi-au depăşit în mod grav mandatul şi exercită puterea în nume propriu.
Cu respect,
În numele Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei,
Iurie Roşca
Sursa: iurierosca.md