Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Duminică, 14 aprilie, la sediul central al PPCD a avut loc şedinţa Consiliului Naţional al acestei formaţiuni politice. Adunaţi din toate regiunile ţării, liderii creştin-democraţi au luat în discuţie situaţia politică curentă şi consecinţele politice, economice, sociale şi morale ale guvernării de după 2009, precum şi au stabilit un plan de acţiuni pentru perioada imediat următoare.
La începutul şedinţei, creştin-democraţii au păstrat un moment de reculegere în memoria a doi distinşi colegi de partid şi membri ai Consiliului Naţional care au plecat în lumea celor drepţi în ultima perioadă. Este vorba de celebrul lingvist şi militant politic Valentin Mândâcanu şi liderul filialei Străşeni a PPCD, pedagogul şi marele patriot Nicolae Stratulat.
Victor Ciobanu, preşedintele PPCD, şi Dinu Ţurcanu, secretarul general al formaţiunii, au subliniat în luările lor de cuvânt că sub actuala guvernare abuzivă, coruptă şi nelegitimă, rolul creştin-democraţilor este să se pronunţe ferm faţă de toate aceste acţiuni şi să le explice oamenilor că în cadrul campaniilor electorale precedente au fost înşelaţi de nişte aventurieri politici. PPCD a demonstrat şi prin acţiuni stradale de protest, şi prin luări de poziţie în mass-media, şi în cadrul întâlnirilor în teritoriu că reprezintă o forţă politică cu un mesaj justiţiar hotărât, axat pe interesele vitale ale cetăţenilor. Starea de uzurpare a puterii de stat, care a devenit evidentă în urma formării AIE-2 şi a alegerii anticonstituţionale a lui Nicolae Timofti în funcţia de şef de stat, are ca efect sufocarea mediului de afaceri printr-o fiscalitate draconică şi instituirea unor monopoluri care distrug concurenţa şi transformă modelul economic din ţară într-un capitalism de tip mafiot. Sărăcirea dramatică a populaţiei, plecarea masivă a tineretului peste hotare în căutarea unei bucăţi de pâine, ruinarea totală a agriculturii, toate acestea sunt efectele directe ale unei guvernări incapabile, lipsite de orice răspundere şi sentimente patriotice.
În luarea sa de cuvânt, Iurie Roşca a menţionat, între altele, că a expediat recent spre examinare la CEDO o plângere împotriva Republicii Moldova pe motivul refuzului Procuraturii şi a judecătoriei de instrucţie de a da curs solicitării de iniţiere a urmăririi penale contra liderilor AIE în baza art. 339 al Codului Penal, care stabileşte pedepse aspre pentru uzurparea puterii de stat. De asemenea, el a amintit şi de faptul că la patru ani de la acţiunile violente din 7 aprilie 2009, acele crime odioase încă nu au fost investigate până la capăt, iar vinovaţii nu au fost traşi la răspundere. Cauza inactivităţii organelor de drept aflate sub controlul actualei puteri e evidentă — nedorinţa de a scoate în vileag implicarea directă în acele fărădelegi a capilor actualei puteri. Roşca a mai accentuat că agresiunea actualei puteri contra credinţei creştine, a tradiţiilor, a drepturilor politice, economice şi sociale ale cetăţenilor a întâmpinat mereu o ripostă calificată şi coerentă din partea PPCD, anume creştin-democraţii având misiunea grea de a convinge lumea să nu cadă pradă disperării şi să se consolideze în ajunul viitoarelor alegeri parlamentare pentru a înlătura de la putere actuala guvernare şi a participa la formarea unei alte puteri, care dispune de maturitatea şi capacitatea de a administra treburile publice în interesul oamenilor.
Iurie Roşca le-a amintit tuturor că la 3 iunie curent, PPCD va împlini 25 de ani de la fondare, prilej cu care i-a felicitat pe toţi cei din prima generaţie politică, rămaşi loiali propriei familii spirituale, ca şi pe cei de o vârstă cu partidul, care s-au maturizat în sânul lui de-a lungul acestei perioade pline de evenimente majore.
Valentina Şerpu, director executiv al Universităţii Populare, a informat asistenţa asupra activităţii acestei noi instituţii de formare a noii elite intelectuale, conduse de Iurie Roşca. În cadrul Universităţii se ţin cursuri cu o durată de trei luni, lecţiile având loc de două ori pe săptămână, câte trei ore academice, acestea cuprinzând douăzeci şi şase de teme. Dânsa a mulţumit, în mod special, sponsorilor proiectului, care au făcut posibilă înscrierea mai multor tineri la aceste cursuri.
În cadrul dezbaterilor, membrii Consiliului Naţional al PPCD au adus la cunoştinţa colegilor situaţia din fiecare regiune, remarcând o schimbare de imagine pozitivă şi în continuă creştere a acestei formaţiuni politice. Participarea exponenţilor conducerii partidului la dezbaterile televizate, articolele de presă scrise de Iurie Roşca şi întâlnirile cu oamenii din teritoriu conturează un discurs din ce în ce mai viguros şi mai pe înţelesul opiniei publice, care scoate PPCD din conul de umbră în care s-a pomenit după nereuşita electorală din 2009. Ei au mai remarcat că aderarea de noi membri la PPCD, printre aceştia fiind persoane de toate naţionalităţile, vârstele şi ocupaţiile, este un proces care ia turaţii din ce în ce mai mari. Prezenţa lui Iurie Roşca printre cei 10 politicieni de frunte ai ţării, anunţată de către postul de televiziune “Publika TV” în urma unui sondaj efectual de IMAS, este încă o dovadă în acest sens. În condiţiile unei crize politice, economice şi sociale profunde, conducătorii PPCD şi-au exprimat hotărârea de a întreprinde acţiuni energice pentru revigorarea partidului şi recucerirea unui loc de frunte în viitorul Parlament.
Biroul de presă al PPCD
Sursa: www.flux.md