Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Popular Republican consideră că este vorba despre încă o aşa-numită lege “moartă din momentul apariţiei”, care, la fel ca şi majoritatea actelor legislative adoptate în Parlament de la 2001 încoace, va rămîne doar pe hîrtie. Din păcate, în ultimul caz situaţia se complică prin faptul că adoptarea “prevederilor de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului”, în forma în care a fost făcută, nu numai că nu apropie soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean, ci o îndepărtează şi mai mult.
Adoptarea acestei legi înseamnă şi o deviere de la aşa-numitul “plan Iuşcenko” pe care actuala conducere a Republicii Moldova, chipurile, l-ar fi acceptat drept soluţie pentru ameliorarea crizei transnistrene. Prin adoptarea ei Chişinul oficial o dată în plus şi-a demonstrat nedorinţa şi neputinţa de a accepta dialogul ca unica cale de soluţionare a conflictului din raioanele de est — şi aceasta în situaţia în care conducerea ţării noastre este tot mai insistent chemată la reluarea dialogului nu doar de către mediatorii deja tradiţionali ai procesului de negocieri, în primul rînd, de OSCE, ci şi, în ultimul timp, de către SUA şi Uniunea Europeană.
Partidul Popular Republican, reafirmîndu-şi poziţia din programul politic, constată că pe ambele maluri ale Nistrului — la fel ca şi 13 ani în urmă, în toiul războiului fratricid — continuă să domine spiritul de intoleranţă şi nedorinţa de a căuta compromisuri. Pentru noi este evident că fără o schimbare a atitudinilor, care poate interveni numai după plecarea de pe avanscenă a politicienilor orientaţi doar spre confruntare sau discuţii sterile în jurul noţiunilor de federalism, unitarism etc., soluţionarea conflictului transnistrean nu se va produce.