Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Popular Republican condamnă această decizie a conducerii Moldovei de a admite desfăşurarea unor asemenea aplicaţii militare, apreciind-o drept o încălcare brutală a principiului constituţional al neutralităţii şi o greşeală politică, care va complica şi mai mult procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.
În procesul de elaborare şi adoptare a Constituţiei Republicii Moldova deputaţii parlamentului de legislatura a XIII-ea au considerat că anume principiul neutralităţii permanente este cel mai potrivit pentru un nou stat independent.
Motivele consensului, realizat atunci pe această problemă, sînt foarte actuale şi astăzi. Istoria Moldovei, aşezarea ei geografică, circumstanţele obţinerii independenţei ne demonstrează că orice tentative de a implica ţara noastră în alianţe politico-militare conduc doar la dezbinarea societăţii şi a ţării noastră în întregime, transformînd-o într-un cîmp de ciocnire a intereselor geopolitice antagoniste cu grave consecinţe pentru stabilitatea ţării şi nivelului de viaţă al cetăţenilor săi.
Partidul Popular Republican în repetate rînduri a pledat pentru păstrarea statutului de stat neutru pentru Republica Moldova. Ţării noastre îi este categoric contraindicată militarizarea, dacă este să luăm în consideraţie factorii externi şi interni care prezintă un pericol permanent pentru securitatea ţării.
Partidul Popular Republican îşi reconfirmă pledoaria pentru demilitarizarea ţării şi păstrarea neutralităţii permanente a statului nostru. Noi susţinem pachetul de propuneri ale OSCE, orientate spre dezarmarea părţilor implicate în conflictul de pe Nistru şi întărirea încrederii reciproce şi considerăm că Chişinăul ar putea da un exemplu în acest sens.
Încercările voalate ale coaliţiei de guvernămînt roş-oranj de a devia de la principiul neutralităţii sub pretextul unor aplicaţii militare “de pacificare” compromit şi mai mult dialogul privind aplanarea conflictului transnistrean. Fără îndoială că desfăşurarea în Moldova a acestor exerciţii militare NATO, care coincid în timp cu referendumul din 17 septembrie 2006 din Transnistria şi cu alegerile aşa-numitului preşedinte al Transnistriei, va asigura rezultatele aşteptate de liderii regimului separatist de la Tiraspol. Dacă anterior politica separatismului se baza pe chemările Frontului Popular de unire cu România, apoi în prezent comuniştii din Moldova în frunte cu Vladimir Voronin l-au înarmat pe Smirnov cu încă un argument — “prezenţa NATO în Republica Moldova”. În acest context ţinem să reamintim că în anul 2001 Voronin a promis să soluţioneze conflictul transnistrean în decurs de 2 ani.
Partidul Popular Republican constată, de asemenea, că aceste exerciţii militare deja au cauzat prejudicii considerabile bugetului ţării. Iniţial pentru pregătirile necesare fuseseră alocate 7 milioane de lei, apoi această sumă a fost majorată pînă la 17 milioane de lei. În condiţiile unei creşteri galopante a preţurilor aceste mijloace ar fi fost mai raţional să fie direcţionate spre majorarea pensiilor şi salariilor sau a compensaţiilor pentru majorarea preţurilor la gazele naturale.
Încercările stîngace ale partidului de guvernămînt de a îndreptăţi desfăşurarea aplicaţiilor militare NATO în Moldova prin referinţe la colaborarea Rusiei, Ucrainei şi altor ţări post-sovietice cu Alianţa Nord-atlantică nu rezistă criticilor. Probabil că nu ar fi fost nimic condamnabil în aceste exerciţii militare, dacă nu ar fi fost încălcat statutul de stat neutru al Republicii Moldova, dacă nu ar rămîne nesoluţionat conflictul transnistrean şi dacă bugetul ţării nu ar fi atît de auster. În aceste circumstanţele consecinţele negative ale acestor aplicaţii sînt mai mari decît posibilele beneficii.
Partidul Popular Republican cere conducerii Republicii Moldova să anuleze desfăşurarea aplicaţiilor militare NATO — Cooperative Longbow/Lancer pe teritoriul ţării noastre.
Noi, de asemenea, chemăm autorităţile statale să fie eliminate din Planul individual de parteneriat NATO — Republica Moldova articolele care pun sub semnul întrebării statutul de stat neutru al Republicii Moldova.
Insistăm să se anunţe imediat — pînă la soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean — un moratoriu asupra desfăşurării pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror aplicaţii militare cu participarea unor forţe militare străine.