Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Cronica fraudelor va fi publicată, de asemenea, în pagina electronică a partidului nostru: www.ppr.md sau www.conservative.md
23 martie — coaliţia roş-oranj modifică în Parlament Codul electoral, lipsind candidaţii, pe durata campaniei electorale, de dreptul garantat anterior de a fi degrevaţi de atribuţiile de la locul de muncă garantat. Astfel: (a) au fost încălcate recomandările organizaţiilor internaţionale de a nu opera modificări în legislaţia electorală cu cel puţin 6 luni până la alegeri; (b) a fost lezat dreptul la păstrarea salariului mediu pentru cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor şi care, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, sunt obligaţi să-şi suspende activitatea în funcţia pe care o deţin; (c) au fost create premise suplimentare pentru folosirea în campania electorală de către concurenţii electorali care reprezintă puterea a resurselor administrative.
27 martie — preşedintele filialei Orhei a Partidului Popular Republican, Valeriu Rotaru, solicită Procurorului General al Republicii Moldova să decidă retragerea recursului parvenit de la organele locale ale procuraturii asupra deciziilor anterioare ale instanţelor judecătoreşti, prin care Valeriu Rotaru a fost recunoscut drept nevinovat în comiterea unor presupuse infracţiuni. De menţionat că recursul procurorilor din raionul Orhei a apărut îndată după ce s-a aflat despre faptul că liderul local al PPR va candida în fruntea listei pentru consiliul raional.
27 martie — la întrevederea, avută cu directorul Camerei de Licenţiere din Republica Moldova, lui Alexandru Griţunic, vicepreşedinte al Partidului Popular Republican, care şi-a anunţat intenţia de a candida din partea PPR în Consiliul raional Sângerei, i s-a refuzat, în mod repetat şi fără vreun temei, prelungirea pe un termen nou a licenţei pentru exploatarea Carierei de piatră şi granit din Cosăuţi (www.vedomosti.md), întreprindere în cadrul căreia Griţunic deţine pachetul majoritar de acţiuni. De menţionat că, din cauza presiunilor autorităţilor, care urmăresc scopul de a-l lipsi pe Alexandru Griţunic de proprietate, întreprinderea cu un colectiv de peste 200 de angajaţi, practic, staţionează de la 19 februarie 2007. Tot în aceiaşi zi, 27 martie, conducerea Camerei de Licenţiere intervine pe lângă Ministerul Ecologiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului cu un demers în care solicită retragerea avizului pozitiv, eliberat anterior de către autoritatea ecologică pentru lucrările de exploatare a Carierei, şi înlocuirea lui cu un aviz negativ (vezi şi scrisoarea lui Alexandru Griţunic către ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova Michael D. Kirby, publicată în pagina noastră electronică www.ppr.md).
1 aprilie — către această dată autorităţile comuniste din municipiul Bălţi au dispus expulzarea filialei PPR din încăperea arendată, pentru a o oferi unor businessmeni din anturajul preşedintelui Voronin (www.vedomosti.md). În acelaşi timp comitetul orăşenesc al partidului comuniştilor ocupă fără vre-o oarecare plată o încăpere, care aparţine întreprinderii de stat “Registru” a ministerului dezvoltării informaţionale.
4 aprilie — Compania Publică “Teleradio-Moldova” a ignorat conferinţa de presă organizată de către Partidul Popular Republican la 4 aprilie 2007 (anterior a ignorat alte patru conferinţe de presă), când formaţiunea şi-a făcut publică poziţia faţă de aşa-numitul Cod de Conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 2007, manifestându-şi, totodată, îngrijorarea faţă de implicarea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe în procesul electoral.
Astfel Partidul Popular Republican constată că politica de lezare a dreptului cetăţenilor Republicii Moldova la informare completă, obiectivă şi veridică, promovată de către guvernarea comunistă după anul 2000, continuă a fi practicată şi după ultimele modificări ale legislaţiei cu privire la Audiovizual, menite, chipurile, să aducă Compania publică “Teleradio-Moldova” la standardele europene.
Sus-numita instituţie, rămânând total aservită Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, ignoră totalmente poziţia Partidul Popular Republican, defavorizându-l din start, la fel ca şi pe celelalte forţe din opoziţie, în raport cu partidul de guvernământ şi sateliţii acestuia. De menţionat că, chiar dacă reporterii de la “Teleradio-Moldova” sunt prezenţi la vreun eveniment al acelui sau alt partid de opoziţie, punctul de vedere al acestuia este prezentat denaturat şi tendenţios.
Toate acestea dovedesc, o dată în plus, că Compania “Teleradio-Moldova” este angajată politic şi nu face faţă sarcinilor unei instituţii de rang public.
6 aprilie — pentru prima data de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, in actuala campanie electorala concurenţii nu vor beneficia de timp de antena gratuit pentru publicitate electorală la compania publică “Teleradio-Moldova”. Aceasta potrivit regulamentului privind reflectarea campaniei electorale locale de către instituţiile audiovizualului din Republica Moldova, adoptat de către Comisia Electorală Centrală.
Acesta este încă o acţiune a puterii menită să limiteze capacităţile financiare ale concurenţilor electorali, a doua după lipsirea candidaţilor de dreptul de a fi degrevaţi de la locul de muncă, ceea ce defavorizează concurenţii electorali ai opoziţiei faţă de cei ai coaliţiei de guvernământ.
10 aprilie — Preşedintele Partidului Popular Republican Nicolae Andronic a fost chemat la o nouă şedinţă a judecătoriei Buiucani în baza dosarului ce i-a fost intentat la comanda puterii. În pofida startului campaniei electorale liderul PPR continuă să fie hărţuit de putere cu scopul de a-l împiedica să-şi exercite funcţia de coordonare a activităţii partidului în campania alegerilor locale, precum şi de a-i intimida pe membrii şi simpatizanţii PPR în teritoriu.
11 aprilie — În baza unui dosar fabricat la comanda guvernării completul de judecată Cahul a hotărât amendarea cu 4 mii lei a lui Mihail Formuzal, başcanul UTA Gagauz Yeri şi preşedinte al Consiliului Republican al PPR.