Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La şedinţa din 13 iunie curent Guvernul Republicii Moldova a aprobat o hotărâre de iniţiere a desfăşurării pe teritoriul ţării noastre a unor noi aplicaţii NATO. Partidul Popular Republican îşi exprimă dezacordul în legătură cu această decizie.
Reamintim că acum un an PPR a declarat inoportună desfăşurarea în Moldova a manevrelor militare NATO Cooperative Longbow/Lancer. Atunci am motivat poziţia noastră prin trei argumente principale:
(1) statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, ceea ce presupune atât respectarea unor rigori juridice formale, cât şi mai ales promovarea unei politici externe care ar evita implicarea ţării noastre şi aşa dezmembrate în orice fel de alianţe politico-militare;
(2) necesitatea demilitarizării întregului teritoriu al Republicii Moldova, ţinându-se cont şi de contextul politico-militar din regiune, şi de respectivul pachet de propuneri ale OSCE, îndreptate spre dezarmarea părţilor implicate în conflictul de pe Nistru şi întărirea încrederii reciproce;
(3) inoportunitatea şi imoralitatea unor cheltuieli din buget pentru “jocuri de-a războiul” în situaţia când majoritatea populaţiei trăieşte în sărăcie.
Este evident că argumentele enunţate îşi păstrează valabilitatea şi în cazul aplicaţiilor “MEDCEUR-2007”.
PPR consideră drept false declaraţiile adepţilor ideii acestei colaborări în scopul, chipurile, “modernizării” a Armatei Naţionale. Iar cât priveşte aşa-numitele aplicaţii cu caracter “umanitar”, nu demult, graţie televiziunii, am fost martori, cum sub “umbrela” acestor aplicaţii “paşnice” comandantului suprem, preşedintelui Vladimir Voronin, i se demonstrau capacităţile militarilor moldoveni de a anihila prin forţă nişte eventuale acţiuni de protest ale populaţiei civile.
Astfel, pe fundalul demoralizării, lipsei de disciplină şi dezordinii în forţele armate ale Republicii Moldova, ajunse la un grad care, în genere, nu permite de a le mai considera drept “Armată Naţională”, militarii sunt antrenaţi pentru a efectua nişte funcţii improprii, iar armata este pregătită pentru a fi folosită împotriva propriului popor.
Şi despre ce fel de “modernizare” mai poate fi vorba, dacă până şi ultimul accident de pe poligonul Bulboaca, soldat cu moartea tragică a unei persoane civile, demonstrează cu prisosinţă că unei ţări cu “elită” politică şi militară degradată şi iresponsabilă îi este contraindicat să dispună de forţe armate?
PPR cheamă Parlamentul Republicii Moldova, care urmează să examineze proiectul hotărârii adoptat de Guvern la 13.06.07, să conştientizeze că “posibilele avantaje” de la colaborarea militară cu NATO sunt incomparabile cu riscurile reale, la care este supusă în urma acesteia o ţară săracă şi dezmembrată.
Cerem să nu se desfăşoare pe teritoriul ţării aplicaţii cu participarea militarilor străini şi să fie eliminate din Planul individual de parteneriat cu Alianţa Nord Atlantică articolele, care pun sub semnul întrebării statutul de stat neutru al Republicii Moldova.
Nicolae Andronic, preşedinte al Partidului Popular Republican