Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Seceta din anul curent a afectat irecuperabil aproape toate culturile de câmp în majoritatea raioanelor Republicii Moldova. Pierderile agricultorilor sunt imense, la o grea încercare este pusă securitatea alimentară mai ales a populaţiei din mediul rural. Într-o asemenea situaţie parlamentul avea datoria să introducă un regim de situaţie excepţională în agricultură, iar guvernul — să întreprindă toate măsurile necesare pentru a minimiza efectele dezastruoase ale secetei. Este absolut necesar să fie elaborate de urgenţă nişte mecanisme care să permită repartizarea ajutoarelor umanitare care vor veni din străinătate direct în teritoriile afectate cel mai grav.
Din păcate, puterea centrală sau nu conştientizează gravitatea situaţiei, sau pur şi simplu nu poate face faţă situaţiei create. Iar din declaraţiile şefului statului Vladimir Voronin, tot el şi preşedinte al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), făcute la ultima sa conferinţă de presă, devine clar că actuala guvernare nu doar a împărţit deja toate unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi în “ale noastre”, adică conduse de reprezentanţii partidului de guvernământ, şi “străine”, adică acelea unde la cârmă se află reprezentanţii partidelor de opoziţie, ci intenţionează să acorde sprijin (financiar, umanitar, de altă natură) doar teritoriilor în care, după alegerile locale din 3 iunie, la conducere s-au menţinut reprezentanţii PCRM.
O asemenea politică de “segregare”, fiind totalmente în detrimentul propriei populaţii, denotă o dată în plus caracterul fraudulos, evident antipopular şi antieuropean, al politicii acestui partid. Este clar că, chiar şi în condiţiile actualei secete fără precedent, preşedintele Voronin intenţionează să folosească practica vicioasă de “repartizare centralizată” a ajutoarelor umanitare străine în scopul consolidării poziţiilor PCRM.
Facem apel către şefii misiunilor diplomatice, către reprezentanţii tuturor organizaţiilor internaţionale în Republicii Moldova să conştientizeze faptul că acordarea ţării noastre unor ajutoare umanitare va avea efectul scontat numai în cazul în care aceste ajutoare vor fi distribuite direct proporţional necesităţilor reale ale fiecărui teritoriu.