Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Curtea de Apel a dat vineri, 26 decembrie, cîştig de cauză Partidului Popular Republican (PPR) în procesul cu Ministerul Justiţiei (MJ).
Amintim că PPR a acţionat MJ în judecată dat fiind refuzul absolut neîntemeiat al acestuia de a înregistra modificările la Statutul PPR, adoptate în cadrul Congresului partidului din 27 septembrie, în vederea aducerii acestuia în conformitate cu prevederile noii Legi a partidelor.
Din start, PPR a declarat, că refuzul MJ de a înregistra modificările la Statut, reprezintă o comandă politică a actualei guvernări, scopul căreia era de a nu admite participarea PPR în alegeri. Această comandă politică se înscria perfect în campania de denigrare şi intimidare a formaţiunii, în general, şi a preşedintelui PPR, Nicolae Andronic, în particular.
Amintim pe această cale, că pe durata desfăşurării procesului, reprezentanţii MJ au încercat tergiversarea examinării cauzei şi pronunţării sentinţei, fiind conştienţi că aceasta nicidecum nu poate fi în favoarea MJ. Cel mai bun exemplu în acest sens este recuzul înaintat de MJ judecătoarei Maria Anton, care începuse examinarea cauzei, pentru simplul motiv că ea “ar fi admis un limbaj ofensator în adresa Ministerului şi anume faptul că şi-a permis să declare că în această sală justiţia o înfăptuieşte ea ca judecătoare, dar nu Ministerul Justiţiei”. Astfel, decizia prin care s-a acordat PPR cîştig de cauză a fost adoptată de către alt judecător — Sergiu Arnaut.
După încheierea şedinţei de judecată, Nicolae Andronic, liderul PPR, a declarat că acum MJ ar trebui să înregistreze modificările la Statutul partidului şi să deblocheze participarea acestuia în viitoarele alegeri parlamentare.
“Desigur, MJ poate insista asupra propriei greşeli şi poate folosi căile de atac prevăzute de legislaţie. Dar, ar fi bine ca MJ să-şi recunoască greşeala, căci a greşi e omeneşte”, a declarat Nicolae Andronic.
Preşedintele PPR a mulţumit tuturor membrilor de partid, simpatizanţilor, cetăţenilor care pledează pentru o cauză democratică, dar şi misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău pentru înţelegerea cu care au tratat situaţia în care a nimerit PPR şi pentru susţinerea pe care i-au acordat-o.