Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Societatea moldovenească, la moment, rămîne instabilă, în proces de reformare, cu elemente de capitalism oligarhic. Actualul sistem îi face pe cei bogaţi — mai bogaţi, iar pe cei săraci — mai săraci. Aceasta în condiţiile în care partidele declară construirea unui stat social.
În cei 21 de ani de independenţă, partidele care au guvernat statul, nu au soluţionat o serie de probleme majore printre care şi instabilitatea politică.
Stabilitatea politică a statului este un factor determinant pentru nivelul de credibilitate a ţării în faţa comunităţii internaţionale.
În acest sens, Partidul Popular din Republica Moldova va pleda pentru consolidarea instituţiilor democratice, asigurarea puterii reale a poporului, prin crearea — între putere şi societatea civilă — a unui sistem de comunicare, care să le ofere cetăţenilor oportunitatea de a participa la luarea deciziilor politice; garantarea drepturilor, libertăţilor şi a inviolabilităţii persoanei şi a proprietăţii private, independenţa reală a mass media; alegerea Parlamentului printr-un sistem electoral mixt, în care deputaţii să fie aleşi pe liste de partid şi în circumscripţii uninominale în proporţie de 50 la 50, fapt ce va contribui la dezvoltarea zonelor administrative, va spori răspunderea aleşilor poporului în faţa electoratului şi va asigura controlul societăţii asupra autorităţilor; alegerea Preşedintelui Republicii Moldova în mod direct de către popor; implicarea opoziţiei şi a formaţiunilor politice extraparlamentare în procesul de luare a deciziilor politice, adoptarea Legii cu privire la Opoziţie; în funcţiile de conducere ale Curţii de Conturi, Comisiei Electorale Centrale şi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, de regulă, vor fi aprobate şi candidaturile desemnate de Opoziţia parlamentară, pentru sporirea independenţei şi a eficienţei structurilor nominalizate; garantarea independenţei Comisiei Electorale Centrale şi întroducerea registrului electronic al alegătorilor; asigurarea independenţei reale a sistemului judecătoresc, prin prevederea răspunderii personale pentru deciziile adoptate, introducerea sistemului de alegere de către popor a judecătorilor instanţelor de judecata de nivelul întîi.
Partidul Popular îşi trasează ca obiectiv formarea unui sistem de exercitare a puterii în interesul întregii societăţi moldoveneşti şi al fiecărui cetăţean în parte.
Partidul Popular va iniţia un dialog în vederea obţinerii consensului naţional pentru stabilirea priorităţilor naţionale de dezvoltare ale Republicii Moldova, care, în mod obligatoriu, vor fi preluate şi continuate de orice partid aflat la guvernare.
Serviciul de presă PPRM
Sursa: www.pprm.md