|||
Pe fundalul creşterii cererii globale la produsele alimentare, agricultura trebuie să devină una dintre ramurile prioritare ale renaşterii economiei naţionale. De aceea, în noul Program al Partidului Popular din Republica Moldova s-a atras o atenţei deosebită sectorului agrar al ţării.
Agricultura şi satele moldoveneşti au rămas în afară procesului de modernizare, potenţialul natural enorm de care ele dispun nu este valorificat. Cauza rezidă în greşelile de politică agricolă admise de guvernări, în investiţiile insuficiente pentru dezvoltarea bazei de producţie şi a infrastructurii rurale în general, precum şi în preluarea lentă, întîrziată a tehnologiilor agricole moderne.
În scopul reabilitării sectorului agrar din Republica Moldova, Partidul Popular propune:
- Reformarea politicii de subvenţionare în agricultură în baza criteriilor de eficienţă şi a procurărilor de tehnică agricolă, a construcţiilor noi de sere, înfiinţarea plantaţiilor multianuale horticole, etc. — la nivelul de 40% din costurile de procurare.
- Majorarea Fondului pentru susţinerea anuală a agriculturii pînă la 1 miliard lei, pe seama eficientizării cheltuielilor bugetare neprioritare.
- Crearea Fondului Naţional pentru Specii şi Soiuri în vederea achiziţionării şi a cultivării speciilor şi a soiurilor de plante şi animale, adaptabile schimbărilor climatice şi capabile să se autoreproducă în condiţiile Republicii Moldova.
- Dezvoltarea schemelor de leasing financiar “asistat” în agricultură.
- Crearea de întreprinderi industriale, în baza principiului de diversitate/diferenţiere a produselor ce urmează a fi obţinute/fabricate în fiece localitate rurală, prin promovarea parteneriatului public-privat în coraport de 60% — statul şi 40% — fermierii.
- Stimularea creării fermelor familiale (20–60 ha) prin compensarea ratei dobînzii la credite pe un termen de cel puţin 10 ani, contractate pentru cumpărarea terenurilor agricole în satele de baştină.
- Subvenţionarea construcţiei sistemelor de irigare şi procurarea instalaţiilor de irigare la nivelul de 50%.
- Crearea de pieţe agricole moderne pentru producătorii agricoli, facillitarea accesului oricărui producător mic la aceste pieţe.
- Asigurarea unui sprijin special pentru tineretul din mediul rural, în vederea iniţierii afacerilor noi, prin acordare de granturi şi facilităţi fiscale, acordarea unei prime de 20000 EURO pentru tinerii din mediul rural care înfiinţează exploatări agricole comerciale, acordarea a 1000 de burse anual pentru tineri, în scopul perfecţionării la întreprinderi comerciale agricole din ţările europene.
- O politică fiscală stabilă pentru producătorii agricoli: cota de 8% TVA, subvenţionarea micilor producători în caz de calamităţi naturale, facilitarea tehnologiilor avansate în agricultură.
În urma acestor acţiuni, sectorul agrar va înregistra o modernizare şi dezvoltare rapidă, ceea ce va rezulta susţinerea şi dezvoltarea satului ca mediu de trai şi reducerea ritmurilor migraţiei forţei de muncă de la sat la oraş.
Serviciul de presă PPRM
Sursa: www.pprm.md