Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Tinerii Partidului Popular din Republica Moldova, susţinuţi de un grup de tineri bloggeri, jurnalişti de la Radio, TV şi portaluri web, au ieşit din nou în faţa Parlamentului Republicii Moldova cerînd deputaţilor LIBERTATE PRESEI.
Echipaţi cu pancarde şi megafoane, tinerii au cerut libertate presei şi au scandat lozinci precum “Deputat, nu uita: presa liberă nu-i a ta” şi “Libertate presei”. Protestatarii au adus şi o halteră la care era ataşat un lanţ. Acesta lega “jurnalistul” sau presa de sol, simbolizând povara jurnaliştilor.
Aceasta este a doua acţiune de acest fel, desfăşurată de Organizaţia de Tineret PPRM, iar motivul de bază care i-a scos în stradă este îngrădirea accesului presei la şedinţele plenare ale Parlamentului. Cei prezenţi la eveniment şi-au exprimat dezacordul faţă de faptul că odată cu renovarea clădiri legislativului, jurnaliştii sînt puşi în situaţia cînd trebuie să urmărească şedinţele dintr-o încăpere separată, un spaţiu închis şi bine controlat, şi preiau imaginile video de pe un monitor.
Prim-vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret al PPRM, Maxim Brăila, a declarat pentru că manifestarea de astăzi vine să spună deschis că actuala guvernare marginalizează populaţia. “Noi la moment nu putem avea informaţie echidistantă cu privire la tot ce se întâmplă în Parlamentul R. Moldova şi nu suntem bine informaţi. Actuala guvernare a luptat pentru libertatea presei pe când era în opoziţie, dar acum vedem că de fapt ei sunt aceiaşi dictatori, care lezează drepturile cetăţenilor”, a spus Maxim Brăila.
O tânără protestatară pe nume Mihaela susţine că a venit la protest, pentru că îşi doreşte o presă liberă, o democraţie adevărată. “Pentru noi este foarte important acest lucru, pentru că vrem să ştim adevărul, vrem să vedem ce se întâmplă în ţara noastră, nu doar ce vor ei să ne arate. Nouă ne sunt lezate drepturile la libera informare”, a subliniat tânăra.
Preşedintele Organizaţiei de Studenţi a PPRM, Igor Rascazov ne-a explicat că haltera legată de piciorul presei reprezintă presa în lucrul care-l fac de zi cu zi şi anume de faptul că sunt marginalizaţi şi cerem transparenţa pentru toţi, şi un stat unde totul se face transparent. “Pentru noi, tinerii, dar şi un simplu cetăţean care nu este informat correct el nu poate aprecia situaţia correct şi pentru noi este foarte important ca presa să fie liberă”, susţine tânărul.
Tinerii PPRM au menţionat în cadrul acţiunii că presa din ţara noastră trebuie să aibă dreptul să revină în sala de şedinţe, trebuie să rămînă liberă şi independentă, iar partidele democratice, care pretzind că au luptat aprig pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare nu trebuie să manifeste acţiuni de îngrădire.
Ian Lisnevschi, Preşedintele Organizaţiie de Tineret PPRM a declarat că prin această acţiune ei au demonstrat cum vede actuala putere libertatea presei: prin constrîngeri, în cuşcă, în cătuşe şi cu indicaţii pentru presă. Asta pentru că presa este ochii şi urechile poporului. “Nu am uitat încă de dictatura comuniştilor, dar actuala guvernare foloseşte aceleaşi metode. În acelaşi timp mass-media nu a fost prea receptivă la acest protest, şi asta ne face să credem că ar putea fi controlată de către au construit cuşca din Parlşament. Dar chiar dacă va fi măcar un jurnalist liber, noi îi vom susţine opţiunea pentru libertate”, a subliniat Lisnevschi.
Partidul Popular din Republica Moldova consideră că o asemenea atitudine a guvernării faţă de mass-media devine şi mai periculoasă în contextul coraportului dintre libertatea presei şi nivelul de democratizare a statului — un indice important pentru Republica Moldova în clasamentele internaţionale la capitolul “situaţia mass-media”, care, pe parcursul anilor de guvernare democratică, este în scădere cu trei poziţii şi care este principalul criteriu conform căruia se determină nivelul general de democratizare şi dechidere a ţării noastre.
Organizaţia de Tineret a Partidului Popular din Republica Moldova insistă ca deputaţii din ţara noastră să-i ofere presei acces liber la şedinţele plenare ale legislativului, prin asta demonstrînd deschidere faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi faţă de instituţiile europene, spre ale căror standarde tindem să ajungem.
Sursa: www.pprm.md