Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Odată cu obţinerea regimului de a călători fără vize în ţările UE, PPRM a sensibilizat opinia publică şi actuala guvernare despre necesitatea adoptării unor măsuri urgente şi atractive pentru generaţia tînără a ţării noastre: copii, elevi, absolvenţii de licee şi a celor din instituţiile superioare de învăţămînt. Apelul lansat cu cîteva luni în urmă — de a identifica un program de măsuri pentru încadrarea în cîmpul muncii a tinerilor, similar ţărilor europene — devine tot mai actual în contextul ultimelor acte legislative discutate şi adoptate de forul legislativ.
Spre regret, actuala guvernare, în cei peste patru ani de aflare la putere aşa şi nu a reuşit să identifice soluţiile cele mai eficiente pentru problemele din sistemul de educaţie al Republicii Moldova — motivarea profesiei de pedagog şi creşterea statutului profesorului; reducerea şomajului în rîndul tinerilor şi asigurarea lor cu locuri de muncă bine plătite. Şi actuala guvernare democratică procedează cum s-a mai acţionat în trecut. La sfîrşit de mandat, în preajma alegerilor parlamentare, adoptă legi pur electorale şi populiste — majorările de salarii mult aşteptate şi solicitate pentru pedagogi, mult aşteptatul Cod al Educaţiei şi legea cu privire la bursele private. Şi toate acestea doar pentru a măguli şi a cîştiga încă o dată încrederea electoratului.
În opinia PPRM, măsurile de redresare a situaţiei din învăţămînt propuse de actuala guvernare, atît în Codul educaţiei cît şi în iniţiativele legislative înaintate de deputaţii din alianţa de guvernare nu oferă soluţii rapide pentru principala problemă a sistemului educaţional — calitatea studiilor. Deşi problema calităţii studiilor din instituţiile de învăţămînt din Republica Moldova a fost abordată de partenerii noştri de dezvoltare încă în anul 2010, de la începutul mandatului actualei guvernări, pînă la moment nu s-a reuşit să se adopte un program de măsuri concrete în acest sens.
PPRM se pronunţă pentru includerea în proiectul Codului educaţiei a unui compartiment care să nominalizeze foarte clar, că statul se obligă şi garantează profesorilor şi şcolii statutul de prioritate naţională, cu adoptarea nivelului respectiv de finanţare.
PPRM solicită ca fiecare sat şi instituţie să fie asigurate cu profesori şi ca fiecare copil, profesor, muncitor, inginer, manager să fie antrenat în sistemul de educaţie permanentă pentru obţinerea unui nivel de studii corespunzător cerinţelor timpului.
Pentru reducerea şomajului în rîndul tinerilor, PPRM pledează pentru acordarea creditelor fără dobîndă tinerilor care doresc să obţină studii superioare, cu rambursarea lor ulterioară, după angajarea în cîmpul muncii.
Pentru a le garanta tinerilor un loc de muncă bine plătit după studii, PPRM propune, prin promovarea parteneriatul public-privat şi corelarea programelor de studii la evoluţia pieţei muncii — întreprinderile care vor finanţa contractele de studii să fie scutite de plata impozitului pe venit în limita costului contractului; iar pentru acceptarea studenţilor la practica de studii şi angajarea tinerilor specialişti în cîmpul muncii, întreprinderile angajatoare vor fi scutite de plata impozitului pe venit în limita cheltuielilor pentru practica de instruire a tinerilor specialişti..
Pentru ca Republica Moldova să devină un stat cu adevărat european, guvernarea trebuie să le garanteze tinerilor, aici, în ţara noastră, adevărate valori europene, instituţii de învăţămînt de care au nevoie pentru a-şi face studiile, locuri de muncă care ar putea să le dea posibilitate de afirmare. Guvernarea este obligată să le ofere tinerilor totul pentru ca Republica Moldova să nu rămînă fără tineri, să nu dispară ca stat.
Sursa: www.pprm.md