Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Alexandru Oleinic, preşedintele Partidului Popular din Republica Moldova a exprimat poziţia formaţiunii pe marginea mai multor chestiuni de importanţă majoră, care decurg din actualitatea politică şi care pot marca dur viaţa oamenilor şi viitorul Republicii Moldova.
Referinduse la scrutinul electoral din 30 noiembrie 2014, liderul PPRM a menţionat că acesta a fost mai degrabă un referendum pentru determinarea vectorului extern al ţării noastre, decît o competiţie a programelor electorale şi doctrinelor concurenţilor electorali.
Am fost martorii unei campanii agresive din partea partidelor de la guvernare cu implicarea la maximum a resurselor administrative şi financiare, cu încălcarea masivă a regulilor de joc pe piaţa mediatică şi aplicarea metodelor antidemocratice de luptă cu concurenţii electorali: începând cu înregistrarea partidelor clone şi continuînd cu excluderea unor concurenţi electorali, pe ultima sută de metri, din cursa electorală.
În toţi cei 24 ani de existenţă a R.Moldova ca stat democratic, pentru prima dată cetăţenii ţării au fost martorii unei campanii electorale antidemocratice şi cu încălcări grave, care, deşi s-a soldat cu câştigul la limită a forţelor pro-europene, dacă sa luăm în calcul partidele care au ajuns în Parlament, dar dacă pornim de la votul exprimat de cetăţeni pentru toţi concurenţii electorali, atunci putem constata că partidele care au guvernat ţara în ultimii 5 ani, au fost dur taxaţi de către alegătorii săi, pentru promisiunile date şi neîndeplinite în promovarea reformelor şi dezvoltarea durabilă a ţării.
În plus, anume partidele de orientare democratică au amplificat acţiunile de limitare a accesului în Parlamentul Republicii Moldova — au majorat pragul electoral şi au dispersat electoratul prin crearea partidelor clone. În rezultat — forţele pro-europene au acces în Parlamentul Republicii Moldova cu un număr minim de mandate — număr insuficient pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova şi pentru modificarea sistemului de alegere a Preşedintelui ţării.
Astfel, şi după expirarea celor 5 ani, aşa-numita guvernare pro-europeană din nou riscă să aducă ţara în pragul unei crize economice şi politice care va pune în pericol viitorul R. Moldova.
Pentru a nu permite declanşarea unei crize politice, societatea are nevoie de unitatea clasei politice pronaţionale şi proeuropene pentru a continua modernizarea, dezvoltarea şi consolidarea ţării. În acest scop PPRM va insista în obţinerea unui consens larg al societăţii şi al partidelor politice în numele priorităţii naţionale — integrarea europeană a Republicii Moldova.
Un alt subiect asupra căruia s-a expus Alexandru Oleinic a fost situaţia politică post electorală şi semnarea acordului de constituire a Alianţei Politice minoritare pentru Moldova Europeană.
PPRM constată că, atît perioada de guvernere a partidelor pro-europene, cît şi perioada post-electorală după scrutinul din 30 noiembrie 2014 au aceleaşi caracteristici comune — haos, incertitudine şi divergenţe politice, bazate doar pe interese proprii şi nicidecum pe interesele cetăţenilor şi ale statului Republica Moldova.
Nici însuşi semnare Acordului de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană nu este ceva nou pentru politica moldovenească — o situaţie similară am avut-o în 1999, când Guvernul a fost instituit cu votul comuniştilor, doar că situaţia politică şi economică era total diferită.
Iar consecinţele acelei cedări pentru constituirea unei coaliţii cu susţinerea comuniştilor o resimţim şi astăzi — anume atuci s-a acceptat substituirea prevederilor constituţionale privind alegerea Preşedintelui ţării prin votul direct al poporului cu votul a 61 de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova. Acceptarea condiţiei înaintate de comunişti la acel moment, precum în numele viitorului Republicii Moldova, de facto a însemnat aruncarea ţării noastre cu zeci de ani înapoi.
În contextul formării unei noi alianţe a forţelor pro-europene cu susţinerea tacită a PCRM, PPRM exprimă o mare îngrijorare faţă de alianţa nou creată din următoarele considerente:
O alianţă minoritară cu susţinerea tacită a PCRM pune în pericol adoptarea proiectelor de acte legislative necesare pentru continuarea reformelor şi îndeplinirea prevederilor Acordului de Asociere UE-RM care vor garanta parcursul European al RM.
Lipsa de credibilitate a acestei alinţe — deoarece atât PLDM cât şi PD au obţinut votul cetăţenilor datorită faptului că au declarat şi au luptat pentru înlăturarea comuniştilor de la putere, au promis cetăţenilor o Moldova europeană şi fără comunişti.
Este o alianţă la baza căreia au stat împărţirea funcţiilor şi a zonelor de influienţă dar nu un program de dezvoltare a Republicii Moldova.
Este o alianţă de scurtă durată — deoarece tot mai mulţi oficiali europeni, care au pledat pentru un vot în avans în favoarea europenizării ţării noastre, la moment îşi exprimă nemulţumirea asupra modalităţii de creare a alianţei minoritare.
În consecinţă — o alianţă care nu garantează o stabilitate politică de durată, conduce la îngheţarea finanţărilor externe şi la stoparea fluxului de investiţii străine in ţară. Astfel Moldova poate rata miliarde de lei la bugetul de stat, fapt ce va pune în pericol onorarea mai multor obligaţiuni sociale ale statului.
În scopul depăşirii unor astfel de situaţii, noua Alianţă de guvernare se face responsabilă atît faţă de cetăţenii ţării noastre cît şi faţă de partenerii noştri europeni, care au oferit Republicii Moldova un avans de încredere în parcursul europen al ţării noastre.
Pentru onorarea acestei încrederi, viitorul Guvern, care, sperăm să fie investit în funcţie cît mai curînd posibil, este obligată să purceadă în mod de urgenţă la realizarea următoarelor angajamente:
În primul rând, adoptarea, de urgenţă, a pachetului de legi privind politica fiscală şi ale bugetului de stat pe anul 2015. Proiecte de legi care trebuie să corespundă angajamentelor asumate şi să includă măsuri de reformare a economiei naţionale în vederea stimulării mediului de afaceri şi reducerii poverii fiscale.
Una din priorităţile indiscutabile ale politicii bugetare necesită să constituie reducerea cheltuielilor pentru întreţinerea aparatului de stat, central şi local cu minim 30%. La moment o treime din bugetul de stat este orientat spre întreţinerea birocraţilor.Trebuie urgent de eficientizat actul de guvernare prin micşorarea numărului de ministere şi implimentarea guvernării electronice.
Reforma în domeniul justiţiei a devenit o ruşine naţională. PPRM este ferm convins că marea majoritate a judecătorilor şi procurorilor din RM sunt oameni de o înaltă moralitate şi responsabilitate. Realizarea cu succes a reformei în justiţie va depinde de implicarea acestora în procesul de reformare.
Partidul Popular va insista asupra reformei în domeniul protecţiei sociale, astfel încât calculul tuturor suporturilor să înceapă de la costul minimului de existenţă pentru a le asigura cetăţenilor un nivel de venituri corespunzător necesităţilor. În viziunea PPRM o altfel de abordare este alogică.
Partidul Popular va insista şi în continuare pentru realizarea reformelor în agricultură. Reforme care vor impulsiona dezvoltarea sectorului şi vor contribui la dezvoltarea mediului rural.
Noul Guvern va trebui să adopte o nouă abordare în vederea gestionării eficiente a proprietăţilor statului, domeniu care a căpătat o direcţie periculoasă în ultima perioadă de timp. Noul Guvern va trebui să nu cedeze presiunilor politice şi să gestioneze proprietăţile sale cu maximă eficienţă pentru binele poporului, dar nu al unor persoane din spatele forţelor politice.
Indiscutabil, anul 2015 va fi un an greu pentru Republica Moldova. In plus, desfăşurarea alegerilor locale generale în iunie va bloca din nou activitatea instituţiilor statului, care masiv vor fi implicate în alegerile locale.
În acest scop, noua alianţă minoritară, va trebui să depolitizeze la maximum funcţiile publice din cadrul guvernului, pentru a pune instituţiile statuluiu în serviciul cetăţenilor, dar nu al partidelor politice, aflate la guvernare.
Sursa: www.pprm.md