Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Situaţia de pe piaţa valutară, atestată de la începutul anului 2015, devine tot mai alarmantă în contextul indiferenţei şi lipsei de reacţii din partea autorităţilor responsabile de domeniul financiar-bancar. Iniţial, guvernul, prin refuzul său de a nu participa la majorarea capitalului social al Băncii de Economii cu o sumă de 80 milioane de euro, a cedat unica bancă de stat în favoarea unei terţe persoane, ca ulterior, peste un an, timp în care au fost acordate credite neperformante, scos capital în offshoruri, efectuate alte acţiuni ce au condus la falimentarea băncii, printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, BEM revine din nou în proprietatea statului. În rezultatul acestui “ping-pong” cu unica bancă a poporului, la finele anului 2014 de la Banca de Economii dispar peste 17 miliarde de lei, care fiind transferate unei alte bănci au ajuns în afara Republicii Moldova. Şirul evenimentelor care s-au derulat pe parcursul anului trecut, plus perioada de incertitudine post-electorală, care a alimentat speculaţiile de pe piaţa valutară şi deprecierea leului moldovenesc au adus Republica Moldova în pragul unei crize financiar economice profunde — deprecierea valutei naţionale cu peste 40 la sută; majorarea preţului la carburanţi (energie electrică şi combustibil); dublarea preţurilor de consum la produse, mărfuri şi servicii; majorarea în lanţ a preţurilor la produsele de larg consum şi la medicamente; stoparea operaţiunilor de export-import; şi lucrul cel mai grav — la sărăcirea totală a cetăţenilor ţării noastre.
Din informaţiile difuzate în presă, constatăm cu îngrijorare că anume cei care au adoptat deciziile de neparticipare la majorarea capitalului statutar al BEM şi cei în mîinile cărora a ajuns BEM, se fac responsabili de situaţia creată aferentă deprecierii valutei naţionale şi diminuării cu aproape de 1 miliard dolari a rezervelor valutare ale statului.
Noua-veche guvernare, instaurată după alegerile parlamentare din toamna anului trecut, în loc să propună soluţii, tratează problema creată cu aroganţă şi indiferenţă. Pe de o parte, Guvernatorul Băncii Naţionale declară că vinovaţi de situaţia creată sunt cetăţenii Republicii Moldova, iar noul Prim Ministru în loc să propună un program concret de stopare a fenomenului de depreciere artificială a leului moldovenesc, vine cu declaraţii privind speculaţiile de pe piaţa valutară. Guvernul trebuie să acţioneze dur şi eficient în apărarea drepturilor cetăţenilor ţării şi a agenţilor economici, şi nu doar în favoarea sistemului bancar.
În aceeaşi perioadă de timp, Banca Naţională, în scopul redresării situaţiei majorează rata de bază a politicii monetare de la 8.5 la sută până la 13.5 la sută, măsura care a condus la scumpirea creditelor bancare şi la insolvabilitatea mai multor agenţi economici care au contractat credite în valută străină.
În pragul lucrărilor de primăvară, benzina cu cifra octanică A-95 s-a scumpit cu 60 de bani pentru un litru şi costă 17.05 lei, iar motorina s-a scumpit cu aproximativ 80 de bani pentru un litru şi se vinde la un preţ de 16.35 de lei per litru. Inflaţia recapătă o traiectorie de majorare nefastă pentru toate bunurile de consum. Cetăţenii se răsplătesc pentru schemele efectuate în sistemul bancar. Totodată, băncile comerciale au acumulat venituri din diferenţele de curs de schimb valutar — de 646 milioane lei. Fără comentarii!
În contextul celor invocate, PPRM califică acţiunile Guvernanţilor şi ale autorităţilor responsabile de gestionarea situaţiei de pe piaţa valutară drept o crimă împotriva cetăţenilor şi împotriva securităţii financiare a statului Republica Moldova. O atare situaţie nu mai poate fi tolerată. E timpul să vă opriţi!
În opinia Partidului Popular, noua-veche guvernare este responsabilă de situaţia de criză creată în mod artificial pe piaţa valutară şi în acest context, ar trebui să dea dovadă de responsabilitate politică în numele cetăţenilor şi să accepte, în mod de urgenţă, adoptarea următoarelor măsuri de stopare a crizei:
Sursa: www.pprm.md