Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Noua-veche guvernare, care a ajuns la putere sub lozinca integrării europene a ţării noastre, continuă să demonstreze societăţii lipsa totală de responsabilitate şi de respect faţă de cetăţeni. Este pentru prima dată în istoria guvernărilor din Republica Moldova, cînd legea bugetului şi politică fiscală nu va fi aprobată nici în luna martie. Se creează impresia că reprezentanţii partidelor de guvernare mai continuă campania electorală şi sînt antrenaţi în negocieri şi partajări, uitînd de responsabilităţile lor directe — adoptarea principalelor legi — privind politica fiscală şi bugetul public naţional — prevederile cărora asigură securitatea economică şi financiară a statului.
Prin tergiversarea adoptării celor mai importante legi ale statului, actuala guvernare a adus Republica Moldova în pragul unei crize nemaipomenite.
Anume în această perioadă de timp, cu implicarea celor de la guvernare, caznaua statului a fost golită cu peste 20 miliarde de lei, care nu se ştie dacă vor fi recuperaţi.
Anume în această perioadă de timp, prin aplicarea unor scheme dubioase cu cursul de schimb al valutelor străine, actuala guvernare i-a îmbogăţit pe cei care îi conduc şi a sărăcit o ţară întreagă. Reprezentanţii mediului de afaceri sunt puşi pe brînci din cauza sumelor pe care trebuie să le achite la creditele contractate, economia e în stagnare, clasa de mijloc s-a prăbuşit la limita sărăciei din cauza creşterii preţurilor şi a tarifelor.
Iar cei aflaţi la guvernare, după ce au partajat funcţiile şi instituţiile statului, au trecut la politizarea şi partajarea ţării. În loc de democraţie europeană noi suntem martorii unei dictaturi politice, instaurată de conducătorii partidelor aflate la guvernare.
În consecinţă, statul de drept este transformat în statul corupţiei şi al corupţilor. În loc de bunăstare şi dezvoltare avem stagnare şi sărăcie. În loc de respect şi implicare avem dictatura şi politizare.
Situaţia la care s-a ajuns nu mai poate fi tolerată — Republica Moldova merită o guvernare competentă şi responsabilă, care să acţioneze doar în favoarea cetăţenilor.
PPRM cere, în mod de urgenţă, adoptare pachetului de legi privind politica fiscală, care vor sta la baza adoptării bugetului public naţional, şi care, în mod obligatoriu, să reflecte politicile în domeniu pe un termen de 5 ani.
Noul concept de politici fiscale trebuie să includă:
Reforma sistemului fiscal în vederea unificării funcţiilor şi instituţiilor abilitate cu funcţii de colectare a impozitelor.
Majorarea bazei impozabile prin introducerea impozitului unic de 10% pentru persoanele fizice şi juridice;
Măsuri de susţinere a producătorului autohton şi exporturilor — prin aplicarea taxei zero şi zero impozite la importul de utilaje şi tehnologii avansate;
Măsuri de susţinere a agricultorilor şi a gospodăriilor ţărăneşti — prin aplicarea cotei 0% la impozitul pe venit pentru gospodăriile ţărăneşti (întreprinderi micro) pe o perioada de cinci ani.
Pentru dezvoltarea mediul de afaceri întreprinderile mici şi mijlocii care vor asigura angajarea în câmpul muncii nu mai puţin de cinci persoane — scutiri la plata impozitului pe venit pe o perioadă de cinci ani. Doar aşa vom reuşi să scoatem economia din tenebru. Practica mai multor ţări a demonstrat în ţările cu impozite mai moderate — impozitele le plătesc toţi.
Subvenţionarea agriculturii la nivelul de 60% din costurile de achiziţie pentru: procurările de tehnică agricolă, construcţiile noi de sere, înfiinţarea plantaţiilor horticole multianuale, procurării de animale şi construcţiei fermelor zootehnice.
Susţinerea şi dezvoltarea afacerilor la sate, — prin compensarea a 70 de procente din valoarea investiţiei la crearea întreprinderilor mici pentru procesarea legumelor, fructelor, strugurilor, cerealelor, cărnii, laptelui.
În contextul consultărilor anunţate de către guvernare, PPRM insistă ca măsurile expuse din partea societăţii la proiectul de legi privind politica fiscală, să se regăsească în proiectul de lege, care urmează a fi aprobată de guvern.
Sursa: www.pprm.md