Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Partidul Popular: Asumarea răspunderii politice a Guvernului asupra principalelor legi discreditează grav instituţiilor statului Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PPRM / 24 aprilie 2015
Partidul Popular din Republica Moldova

Preşedintele ţării a promulgat legea cu privire la bugetul de stat. Singura speranţă era ca şeful statului să respingă acest important document, după ce guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa legislativului, ignorînd orice încercare a societăţii de a se pronunţa asupra proiectului de lege şi neglijînd importanţa pe care o are această constituţie a economiei pe fundalul unei situaţii politice, economice şi sociale extrem de complicate.

Urmărind cu atenţie activitatea actualului guvern minoritar, votat de actuala coaliţie parlamentară, se creează impresia lipsei totale de responsabilitate a instituţiilor statului şi discreditării intenţionată a imaginii Republicii Moldova. La jumătate de an de la venirea actualei guvernări la putere în loc de discuţii serioase asupra principalelor legi ale statului — politica fiscală şi bugetul de stat — din nou asistăm la asumarea răspunderii politice a Guvernului asupra acestor proiecte importante pentru securitatea economică şi financiară a statutului nostru.

De ce s-a procedat aşa în condiţiile în care avem un Parlament funcţional şi toţi funcţionarii de rang înalt sunt în fotolii?

Deoarece, actuala guvernare nu doreşte ca cetăţenii Republicii Moldova să cunoască adevăratele ei intenţii şi nu poate recunoaşte adevărata stare de lucruri din economie şi societate în preajma alegerilor locale. Deoarece actuala guvernare, prin acceptarea răspunderii politice a Guvernului, încearcă să ascundă adevăratele lor intenţii — de a pune pe umerii fiecărui cetăţean povara tuturor datoriilor statutului nostru, care au fost acumulate prin deciziile si cu semnăturile lor.

Astfel, în loc să asigure suport suport economiei naţionale, actuala guvernare falimentează sistemul bancar, care, de facto finanţează dezvoltarea economică prin creditarea agenţilor economici.

În loc de majorări de pensii şi salarii, actuala guvernare întroduce şi mai multe, şi mai mari impozite pentru cetăţenii care activează în Republica Moldova. Şi — mai nou — în loc de proiecte de atragere a remitenţelor în economie naţională, au avut intenţia de a impozita banii trimişi copiilor ţi părinţilor de către cei care muncesc în afara ţării.

În scopul majorării de venituri la bugetul de stat — actuala guvernare va impozita şi indemnizaţiile angajatului pe care statul este obligat să i le acorde la concediere.

Şi toate aceste măsuri de rînd cu criza în care intră Republica Moldova — sectorul bancar destabizat, un deficit bugetar enorm şi un nivel minim al rezervelor valutare, plus lipsă totală de încredere a populaţiei în bănci şi în moneda naţională — pun în pericol stabilitatea şi securitatea economică a ţării noastre.

PPRM în repetate rînduri a atenţionat despre necesitatea adoptării unui nou model de dezvoltare a ţării noastre, bazat pe o politică fiscală de durată pe un termen de 5 ani, care va da un semnal pozitiv pentru investiţii şi va contribui la dezvoltarea afacerilor.

Reformarea sistemului fiscal în vederea unificării funcţiilor şi instituţiilor abilitate cu funcţii de colectare a impozitelor.

Majorarea bazei impozabile prin introducerea impozitului unic de 10% pentru persoanele fizice şi juridice;

Măsuri de susţinere a producătorului autohton şi exporturilor -prin aplicarea taxei zero şi zero impozite la importul de utilaje şi tehnologii avansate;

Măsuri de susţinere a agricultorilor şi a gospodăriilor ţărăneşti — prin aplicarea cotei 0% la impozitul pe venit pentru gospodăriile ţărăneşti (întreprinderi micro) pe o perioada de cinci ani.

Pentru dezvoltarea mediul de afaceri întreprinderile mici şi mijlocii care vor asigura angajarea în cîmpul muncii nu mai puţin de cinci persoane — scutiri la plata impozitului pe venit pe o perioadă de cinci ani. Doar aşa vom reuşi să scoatem economia din tenebru. Practica mai multor ţări a demonstrat acolo unde impozitele sînt moderate — impozitele le plătesc toţi.

Subvenţionarea agriculturii la nivelul de 60% din costurile de achiziţie pentru: procurările de tehnică agricolă, construcţiile noi de sere, înfiinţarea plantaţiilor horticole multianuale, procurării de animale şi construcţiei fermelor zootehnice.

Susţinerea şi dezvoltarea afacerilor la sate — prin compensarea a 70 de procente din valoarea investiţiei la crearea întreprinderilor mici pentru procesarea legumelor, fructelor, strugurilor, cerealelor, cărnii, laptelui.

PPRM condamnă iresponsabilitatea manifestată de actuala guvernare faţă de statul Republica Moldova şi cere respectarea voinţei majorităţii populaţiei care a pledat pentru un viitor european al ţării noastre.

Sursa: www.pprm.md

A avut loc Congresul IV al Partidului Popular din Republica Moldova PPRM aduce un omagiu Drapelului de Stat