Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Ziua de 13 noiembrie, ziua în care cetăţenii Republicii Moldova şi-au ales Preşedintele de ţară prin vot direct, va rămîne în istorie ca ziua deşteptării şi maturităţii politice a POPORULUI acestei ţări — celor de acasă, celor care muncesc peste hotarele ţării şi tinerilor. Recăpătîndu-şi dreptul de a alege prin vot direct Preşedintele, POPORUL Republicii Moldova a dat dovadă de mobilizare masivă şi responsabilitate pentru participare la vot.
Spre regret, însă, şi în acest scrutin electoral, instituţiile statului, responsabile de buna organizare şi desfăşurare a alegerilor au dat dovadă de iresponsabilitate şi au îngrădit dreptul cetăţenilor Republicii Moldova de a participa la vot. Prin deciziile de limitarea a numărului secţiilor de votare organizate peste hotarele ţării, instituţiile statului se fac responsabile de încălcarea dreptului la vot al cetăţenilor Republicii Moldova. Iar neparticiparea la vot a sute de mii de cetăţeni aflaţi la muncă peste hotarele ţării a condus la diminuarea ratei de participare la vot şi la eronarea rezultatelor finale.
Să nu uităm, că cei peste 800 de mii de cetăţeni, plecaţi la muncă în alte state, anual trimit în Republica Moldova peste 1 mlrd. de dolari, sumă ce reprezintă jumătate din bugetul de stat. Anume prin aceste transferuri de bani destinate părinţilor şi copiilor, cetăţenii noştri soluţionează gravele probleme sociale ale guvernării — pensii şi indemnizaţii sub minimum de existenţă (1800 lei). Anume prin aportul lor în ultimii zece ani, ţara noastră evită falimentarea totală. Din aceste considerente, cetăţenii care muncesc peste hotarele ţării au dreptul deplin de a participa la vot şi de a contribui la anevoiosul proces de democratizare a societăţii noastre. Votul lor, conştient, incoruptibil şi neinfluenţat de nimeni — este foarte necesar acum ţării. Ei muncesc în ţări dezvoltate şi democratice şi mulţi din ei îşi doresc să revină acasă, într-o Moldovă prosperă şi democratică.
În contextul responsabilităţii de garantare a dreptului cetăţenilor Republicii Moldova de participare la vot, Comisia Electorală Centrală este obligată să revizuiască normele Codului Electoral, privind constituirea secţiilor de votare şi numărul buletinelor de vot şi să vină cu modificările de rigoare cît mai curînd posibil. Partidul Popular din Republica Moldova optează şi cere RESPECTAREA DREPTURILOR CETĂŢENILOR, consfinţite în Constituţia Republicii Moldova. Numai aşa vom putea construi o Moldovă Nouă, în care vor dori să revină toţi cetăţenii noştri, aflaţi peste hotarele ei.
Crede-ţi în MOLDOVA!!!
Sursa: www.pprm.md