Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe 15 ianuarie liderii Alianţei pentru Integrare Europeană şi-au anunţat decizia prin care în aprilie 2012 va fi organizat un referendum de modificare a Constituţiei, avînd ca scop schimbarea procedurii de alegere a Preşedintelui. Decizia a fost luată cu încălcări grave de la prevederile legale cu referire la procedura de alegere a Preşedintelui ţării în timpul, cînd procesul de alegerea a şefului statului, iniţiată la 18 noiembrie 2011, este în faza finală.
Acest comportament al liderilor Alianţei, prin care ignorară sistematic legile şi normele constituţionale, privind alegerea Preşedintelui, stipulate în articolele 78 şi 90 din Constituţia Republicii Moldova, confirmă făţiş faptele de uzurpare şi menţinere ilegală a puterii de stat cu orice preţ.
Timp de doi ani liderii Alianţei, împreună cu deputaţii tuturor fracţiunilor Parlamentare, implicînd ţara în scenarii imorale şi criză politică, şi-au demonstrat incapacitatea de a negocia şi colabora în numele păcii civice şi intereselor naţionale ale Moldovei. Ambiţiile personale şi oligarhice ale liderilor politici din Parlament s-au dovedit a fi mai importante decît interesele poporului simplu, decît imperativul depăşirii crizei economice din ţară.
Poporul moldovenesc nu le mai poate încredinţa alegerea Preşedintelui şi conducerea ţării. Preşedintele Republicii Moldova trebuie să fie ales de către întregul popor.
În aceste condiţii Partidul Popular Socialist din Moldova invită toate forţele politice şi societatea civilă din ţară să apere Constituţia şi cere autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova:
Partidul Popular Socialist din Moldova sugerează Curţii Constituţionale din Republica Moldova să-şi revizuiască hotărîrea din 08 februarie 2011, care nu prezintă un răspuns clar la întrebarea: “În ce perioadă de timp actualul Parlament trebuie să aleagă un nou Preşedinte” şi care oferă actualei guvernări “temei legal” să uzurpeze puterea.
Suntem convinşi că actualii deputaţi din Parlament, judecătorii Curţii Constituţionale, adevăraţii adepţi ai democraţiei, care poartă responsabilitatea pentru criza politică, ce durează de doi ani şi jumătate, se vor conduce de dispoziţiile art. 2 (1) din Constituţia Republicii Moldova, care prevede: “Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova…”. Părtaşii convinşi ai democraţiei pentru depăşirea crizei politice din ţară vor ceda puterea poporului, nu o vor mai ţine cu forţa prin uzurpare şi dictatură oligarhică.
Dictatura nu va trece!
Executivul Politic al Partidului Popular Socialist