Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
PSDM constată că în această perioadă Coaliţia de guvernământ creată de facto, imediat după alegeri, în formula: PCRM, PPCD, PD, PSL reiterează, practic, politica promovată de partidul comuniştilor în perioada de până la alegerile parlamentare. În pofida declaraţiilor de integrare europeană, de “consens naţional istoric”, de rezolvare a conflictului transnistrean etc, guvernarea în fapt, nu a realizat schimbări calitative în domeniile politic, economic şi social. Coaliţia de guvernământ se limitează doar la adoptarea unor declaraţii, strategii şi legi care în fond nu sunt aplicate. Deşi se lansează anumite proiecte, acestea au tentă mai mult populistă şi propagandistică, fără vreun impact real şi nu se confirmă prin acţiuni si rezultate concrete.
PSDM consideră că astfel se induce în eroare opinia publică şi structurile occidentale în privinţa integrării europene şi a ataşamentului guvernării faţă de valorile europene. În realitate, cetăţenii sunt impuşi să asiste la un proces de continuă propagandă care poate fi calificat ca o interminabilă campanie electorală cu prezenţa agitaţiei populiste şi a altor atribute caracteristice acestui proces.
Majoritatea absolută a reformelor declarate au un caracter superficial şi nu conduc la schimbarea calitativă a sistemului politic al ţării care ar asigura independenţa reală a ramurilor puterii, participarea mai activă a cetăţenilor la formarea lor, precum şi la consolidarea stabilităţii şi eficacităţii instituţiilor ce garantează democraţia şi supremaţia legii.
Contrar obligaţiilor de democratizare asumate prin semnarea Planului de Acţiuni RM-UE, puterea persistă în aplicarea practicilor autoritare — menţinerea controlului asupra tuturor ramurilor puterii, mass- media şi puterilor locale. Recentele modificări legislative privind clarificarea procedurii de numire şi avansare în funcţie a judecătorilor, practic, n-au condus la asigurarea independenţei reale a justiţiei şi la controlul societăţii civile asupra ei. Ultimele tentative de a anula alegerile directe ale Administratorului (Başkan) UTA Gagauzia şi eventuala subordonare a acestuia Adunării Populare a autonomiei confirmă tendinţele nedemocrartice ale guvernării de subordonare a puterilor locale. Mass-media de stat, care conform declaraţiilor guvernanţilor, au devenit publice continuă să promoveze în mod unilateral puterea. Drept dovadă poate servi lipsa cu desăvârşire a reprezentanţilor opoziţiei de pe ecranele televiziunii publice “Moldova 1”.
PCRM a câştigat alegerile promiţând crearea a 300 mii noi locuri de muncă, salariu mediu de 300 USD şi pensii de 100 USD. Este evident că nici una din aceste promisiuni nu va fi onorată în cadrul sistemului economic existent. Guvernul până în prezent nu a formulat priorităţile dezvoltării economice durabile, nu este capabil să elaboreze şi să implementeze strategii de dezvoltare şi reforme structurale. A falimentat Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (SCERS), n-au fost restabilite relaţiile cu organismele financiare internaţionale (FMI, BERD şi Banca Mondială). Un fiasco total a suferit aşa zisa reforma regulatorie (ghiliotina).
Debirocratizarea (reducerea promisă a aparatului de stat cu 70%) a sistemului de stat s-a limitat doar la declaraţii de intenţii. În realitate se înregistrează disproporţii absolut critice pentru economie:
Mediul de afaceri nu a devenit mai agreabil, iar climatul investiţional mai atractiv. Guvernul continuă să trateze agenţii economici şi cetăţenii de pe poziţii preponderent fiscale, introducând diferite interdicţii, bariere, creând încordare socială. Un simplu exemplu poate servi recentul scandal cu interzicerea de către Guvernul RM a comercializării mărfurilor “second hand”. Mai mult, se aşteaptă înăsprirea condiţiilor pentru micul business, inclusiv interzicerea patentei de întreprinzător. Constatăm că toate acestea pot cauza în timpul cel mai apropiat o criză social-economică de proporţii.
PSDM apreciază eforturile întreprinse de actuala guvernare intru rezolvarea definitivă a diferendului transnistrean dar, concomitent, consideră concepţia adoptată fiind lipsită de prevederi fundamentale — garanţiile interne pentru rezolvarea conflictului şi situaţia post-conflictuală. Numai asigurarea garanţiilor interne, prin democratizarea întregii Moldove (şi nu doar a Transnistriei), va conduce la restabilirea încrederii reciproce între ambele maluri ale Nistrului.
Edificarea unui sistem politic durabil, care ar asigura independenţa reală a puterii judecătoreşti, transparenţa actului de guvernare şi a gestionării finanţelor publice, participarea cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului la formarea tuturor ramurilor puterii va crea condiţii necesare pentru rezolvarea diferendului şi dezvoltarea statului.
PSDM consideră abordările şi metodele aplicate de actuala guvernare în procesul de rezolvare a diferendului drept inadecvate, care conduc la tensionarea situaţiei şi înrăutăţirea relaţiilor cu ţările şi organizaţiile implicate în soluţionarea conflictului.
Lipsa garanţiilor interne şi metodele de rezolvare a diferendului, promovate de actuala guvernare, practic, exclud posibilitatea soluţionării acestuia reieşind din interesele naţionale ale RM în viitorul apropiat şi pun în pericol securitatea economică şi suveranitatea statului.
Este necesară întoarcerea Republicii Moldova la masa de tratative, condiţie prevăzută de Planul de Acţiuni RM-UE aprobat inclusiv şi de Parlamentul RM şi, în special, restabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă, pentru asigurarea colaborării constructive cu acest stat, direcţionate spre rezolvarea definitivă şi cât mai grabnică a diferendului transnistrean.
PSDM consideră că diferendul transnistrean trebuie soluţionat în limitele Constituţiei şi hotarelor RM, reieşind din interesele noastre naţionale, dar nu cu preţul unor pierderi economice colosale şi tulburărilor sociale care pot periclita suveranitatea statului.
În aceste condiţii PSDM declară: O guvernare conştientă şi onestă trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru rezultatele politicii promovate şi nu doar să se limiteze la promisiuni şi declaraţii populiste. O astfel de abordare îşi are limitele sale. Republica Moldova deja se află în pragul unei crize generale de proporţii care pune în pericol securitatea economică a ţării şi suveranitatea statului.
PSDM se adresează către Coaliţia guvernamentală cu un apel de alarmă. Este nevoie stringentă de implementare a unor reforme calitative cu un impact real, care să conducă la dezvoltarea durabilă şi dinamică a statului în toate domeniile şi să se manifeste prin creşterea continuă a nivelului de trai al populaţiei.
PSDM propune să fie reduse la minimum declaraţiile triumfaliste ale guvernării privind apropiata integrare în Uniunea Europeană, ce nu corespund situaţiei actuale. Integrarea Europeană este un proces complex şi de lungă durată de modernizare a statului, economiei şi a societăţii. Pentru a nu compromite realizarea acestui obiectiv strategic, toate eforturile trebuie direcţionate spre mobilizarea întregii societăţi pentru o muncă organizată şi asiduă zi de zi.
Doi ani de la alegerile parlamentare din 2005. Poziţia PSDM
PSD, 6 martie 2007