Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Prin această atitudine şi tratament, guvernul şi ministerul de resort, în loc să redreseze situaţia deplorabilă din învăţămîntul de toate nivelele, o acutizează şi mai mult.
Declaraţiile ministerului, prin care acesta îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa acută a cadrelor, sunt greu de înţeles în situaţia în care cca. 40 000 de pedagogi, care mai activează în condiţii vitrege, au salarii mizerabile. Absolvenţii facultăţilor pedagogice refuză să profeseze pentru derizoriu de 500–600 de lei.
În condiţiile în care salariul mediu lunar pe economie este de 1695,4 lei, profesorii au venituri între 720–977 lei, ce le permite doar să supravieţuiască.
PSDM consideră că anume guvernul este direct responsabil de faptul că între anii 2001 şi 2006 au plecat din învăţămînt cca. 3 000 de pedagogi, dintre care aproximativ 1 700 doar în anul trecut. În şcoli au rămas pensionarii care predau cîte 3–4 discipline diferite.
Totodată, constatăm că intensificarea campaniei anticorupţie din domeniul învăţămîntului este una evident de intimidare şi discreditare a profesorilor. Ea se face intenţionat, pentru a tempera spiritele pedagogilor hotărîţi să nu renunţe la lupta pentru drepturile lor şi să protesteze public. În realitate nu se duce lupta cu corupţia, ci doar se mimează.
Noi considerăm argumentul invocat de guvernare precum că nu sunt bani în buget ca fiind o scuză absolut neîntemeiată şi în discordanţă cu declaraţiile despre orientarea socială a bugetului. Guvernarea trebuie să promoveze o politică economică şi socială adecvată. Cheltuielile absolut nejustificate de cca 200 mln. lei pentru reconstruirea Memorialului Militar “Eternitatea”, a străzii Pan Halippa, a monumentului lui Ştefan cel Mare, a scuarului din faţa Teatrului de Operă şi Balet, precum şi cele de reparaţie a viaductului Botanica-Centru, a clădirilor Curţii de Apel şi a Curţii Supreme de Justiţie, ar fi putut să asigure majorarea salariilor profesorilor pentru anul 2007.
PSDM cere majorarea imediată, într-o primă etapă, a salariilor profesorilor pînă la nivelul salariului mediu pe economie, iar ulterior, indexarea salariului bugetarilor conform ratei inflaţiei.
PSDM susţine iniţiativa Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei de a organiza în data de 23 februarie, anul curent, un miting de protest şi se solidarizează cu pedagogii care cer abrogarea Legii nr. 422, prin care s-au anulat majorările de salarii pentru bugetari în 2007.