Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
După ce instanţele de judecată din ţară le-au respins toate plângerile, titularii de patente, cu sprijinul Partidului Social-Democrat din Moldova, s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
La 30 martie 2007 un grup de deţinători de patente s-a adresat către Curtea Supremă de Justiţie cu o cere de chemare în judecată a Parlamentului Republicii Moldova care, prin modificările efectuate la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, le-a îngrădit drepturile constituţionale la libera iniţiativă economică, egalitatea în drepturi a agenţilor economici şi concurenţă loială; la un nivel de viaţă decent; la dreptul la muncă; la protecţia împotriva şomajului şi inviolabilitatea drepturilor personalităţii.
La 4 aprilie 2007 Colegiul civil şi de contencios al Curţii Supreme de Justiţie a restituit cererea deţinătorilor de patentă de chemare în judecată a Parlamentului şi a explicat că actul legislativ poate fi contestat la Curtea de Apel Chişinău. La rândul său, Curtea de Apel Chişinău a emis o încheiere prin care a încetat procesul în cauza civilă a deţinătorilor de patentă şi a decis că o nouă adresare în judecată a patentarilor la acelaşi obiect nu se admite. Ghenadie Tatar, membrul Biroului Central al PSDM şi avocatul grupului de titulari de patentă, a făcut un recurs către Curtea Supremă de Justiţie privind îngrădirea accesului liber la justiţie, care a fost respins, menţinându-se în vigoare decizia Curţii de Apel.
Deţinătorii de patentă au calificat decizia CSJ drept o violare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi consideră că le-a fost îngrădit accesul liber la justiţie şi nu au beneficiat de un proces de judecată echitabil. Dat fiind faptul că toate modalităţile de apărare în conformitate cu legislaţia în vigoare a RM au fost epuizate, deţinătorii de patentă au depus plângere la CEDO.