Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La 19 aprilie 2008 s-a desfăşurat Congresul XI al Partidului Social Democrat, în cadrul căruia a fost lansată Platforma electorală a PSD “Prosperitate, stabilitate, dreptate”. Despre acest fapt au comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută luni 21 aprilie curent, dl Dumitru Braghiş, Preşedintele PSD şi Eduard Muşuc, Secretarul General al PSD.
Conform declaraţiilor preşedintelui PSD, la Congresul XI au participat peste 1150 de delegaţi din cei 1406 delegaţi aleşi în cadrul conferinţelor Organizaţiilor teritoriale şi municipale şi reprezentând peste 20 de mii de membri ai PSD din toate raioanele republicii.
Chestiunea de bază discutată de către delegaţii Congresului a fost adoptarea Platformei electorale a Partidului Social Democrat “Prosperitate, stabilitate, dreptate”, care stabileşte propunerile partidului pentru soluţionarea problemelor de bază cu care se confruntă societatea moldovenească.
Conform declaraţiilor liderilor PSD, documentul adoptat la Congres urmează a fi discutat în cadrul organizaţiilor de partid, cu membrii şi simpatizanţii formaţiunii, dar şi cu societatea civilă, pentru ca în ajunul alegerilor parlamentare 2009, în baza lui, dar şi a propunerilor şi sugestiilor acumulate de la cetăţeni să se elaboreze Oferta electorală 2009 a PSD.
Principalele elemente ale Platformei Electorale a Partidului Social Democrat sunt crearea a 80 de mii de locuri de muncă anual; majorarea salariului minim până la nivelul minimumului de existenţă, majorarea salariului mediu până la 450 de euro, şi a pensiei medii până la nivelul coşului minim de consum, dar nu mai puţin de 2250 de lei.
PSD îşi asumă obligaţia să asigure accesul echitabil al populaţiei la serviciile medicale, să investească în generaţia tânără, să sprijine producătorii autohtoni şi investiţiile etc.
Platformă electorală a PSD ia în calcul mai multe probleme ale ţării, cum ar fi plecarea populaţiei peste hotare, nivelul corupţiei şi birocraţiei, starea dezastruoasă a economiei etc. La capitolul politic, social-democraţii se pronunţă pentru promovarea de către Moldova a unei politici de neutralitate şi recunoaşterea internaţională a statului ei de ţară neutră.
PSD propune realizarea reformelor constituţionale, legislative şi instituţionale, orientate spre edificarea unui sistem durabil al organizării de stat a Republicii Moldova în baza democraţiei reprezentative, cu participarea directă şi nemijlocită a poporului la formarea tuturor ramurilor puterii. În concepţia PSD, poporul formează direct organele supreme ale puterii legislative, executive şi judecătoreşti, de supraveghere asupra respectării legislaţiei şi gestionării finanţelor publice, precum şi a organului care asigură independenţa şi imparţialitatea mass-media publice, alege separat componenţele executive şi deliberative ale puterii locale.
Astfel, Partidul Social Democrat propune alegerea directă a Preşedintele Republicii Moldova; a alegerea directă, pe circumscripţii uninominale a majorităţii deputaţilor în Parlament, alegerea preşedintelui raionului , a reprezentanţilor în Consiliul Superior al Magistraturii, membrilor Curţii de Conturi şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
Ordinea de zi a Congresului a mai inclus prezentarea raportului despre activitatea organelor de conducere ale PSD în perioada dintre Congrese, alegerea Consiliului Naţional al PSD în baza propunerilor formulate de organizaţiile teritoriale, ţinându-se cont de numărul membrilor în organizaţia teritorială, numărul de voturi obţinut la ultimele alegeri şi de procentul acumulat de organizaţiile teritoriale în consiliile raionale (votul politic).