Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Social Democrat constată cu îngrijorare că în Republica Moldova criza financiar-economică se aprofundează vertiginos, atingând proporţii tot mai mari şi mai periculoase, care pot finaliza cu paralizarea definitivă a sectorului real al economiei. Deja şi guvernarea comunistă, care o lungă perioadă de timp a ascuns de la populaţie adevărata stare de lucruri din economia ţării, s-a văzut obligată să recunoască faptul că situaţia din economie nu-i deloc aşa cum a fost prezentată oficial până în ultimul timp. Datele statistice oficiale vin să recunoască că în primul trimestru al anului 2009 producţia industrială s-a redus cu 24,2%, exportul s-a micşorat cu 19,1%, iar importul cu 27,3% în comparaţie cu aceiaşi perioadă a anului precedent. Numai în ultimele luni au fost închise peste 44 de mii de locuri de muncă. Efectele crizei mondiale sunt puternic resimţite de cele mai sensibile sectoare ale economiei. Ele au înregistrat şi cele mai drastice recesiuni la finalul primului trimestru în raport cu aceiaşi perioadă a anului precedent: transporturile de mărfuri (-64,4%), industria (-24,2%), comerţul cu mărfuri (-5,6%). Volumul de bani remişi de cetăţenii noştri care lucrează dincolo de hotarele ţării deja în luna februarie 2009 s-a redus cu -21,3% faţă de februarie 2008. La sfârşitul primului trimestru al anului curent activele oficiale de rezervă ale BNM s-au redus cu -32,3% sau cu 540,1 mln. USD. La finele primului trimestru al anului 2009 veniturile bugetare s-au redus cu 9% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile bugetare au crescut cu 16,7%. În mai multe raioane ale ţării s-au semnalat reţineri la plata salariilor şi a pensiilor. Este clar că starea şi posibilităţile financiare şi economice ale ţării nu mai pot suporta modelul de consum, pe ale cărui temelii este aşezată societatea moldovenească.
Fiind minţită de partidul de guvernământ cum că Republica Moldova este “o insulă de stabilitate în oceanul cuprins de uraganul crizei economice mondiale”, populaţia, la primele manifestări dezastruoase ale crizei, a intrat în panică. La fel, a intrat în panică şi guvernarea, care încearcă să întreprindă măsuri haotice, ineficiente, pentru a reuşi să controleze cât de cât situaţia. Cu regret, ca şi în alte rânduri, puterea comunistă a optat pentru măsuri represive asupra celora care, pe timpuri de criză, de fapt sunt unicii în stare să salveze economia de dezastru şi s-o reaşeze pe temelia dezvoltării. În agonia sa de a reuşi cu orice preţ completarea Bugetului naţional pentru acest an, guvernarea n-a găsit nimic mai bun decât să ofere facilităţi fiscale marilor oligarhi şi să transfere presiunea fiscală pe umerii agenţilor economici care activează în sfera businessului mic şi mijlociu. Astăzi toate, cele 54 organe de control ale statului au dezlănţuit o nemaivăzută campanie de hărţuire şi ciomăgire poliţienească asupra întreprinzătorilor individuali, mici şi mijlocii. Comanda venită de la guvernare este pe cât de clară, pe atât de greşită din punct de vedere strategic — controalele fiscale trebuie să finalizeze cu amenzi, penalizări şi sechestrări de mărfuri şi produse, care să atingă suma de 70 milioane de lei prevăzute în buget. Aici, urmează să semnalăm faptul că această sumă, în ultimii ani, s-a majorat cu peste 140 de ori. Altfel spus, guvernarea nu vrea sau nu ştie cum să lupte cu efectele crizei, preferând să-i terorizeze şi să-i ruineze pe acei care de fapt creează peste 80 de procente din economia ţării.
O guvernare care practică jaful şi sechestrarea, o guvernare care “taie şi spânzură” agenţii economici în neputinţa ei de a gestiona criza economică care a cuprins întreaga ţară, este o guvernare antinaţională şi antiumană. PSD a fost şi rămâne alături de acei persecutaţi şi prigoniţi, rămâne a fi reprezentantul politic al intereselor celor ce muncesc şi dezvoltă economia ţării. Fidel principiilor sale doctrinare, PSD va pleda şi în continuare pentru edificarea în Republica Moldova a unui stat bazat pe o economie socială. Social-democraţii s-au ridicat în apărarea deţinătorilor de patente atunci când guvernarea încercase să-i lase fără o sursă de existenţă pe circa 40 de mii de întreprinzători împreună cu familiile lor, a cerut simplificarea sistemului de impozitare pentru sfera businessului mic şi mijlociu, a cerut crearea Agenţiei naţionale pentru protecţia consumatorilor, a venit cu alte iniţiative care urmăreau scopul de a minimaliza efectele crizei mondiale asupra Republicii Moldova. În repetate rânduri, PSD a chemat guvernarea să întreprindă acţiuni urgente pentru trecerea economiei ţării de la modelul bazat pe consum la modelul economic de dezvoltare. Încă în octombrie 2008, social-democraţii au elaborat şi au propus guvernării spre implementare propriul Plan de soluţii anticriză. Cu regret, partidul de guvernământ, preocupat de scopurile sale electorale, a optat, pe timp de criză, pentru un Guvern electoral care şi-a neglijat demonstrativ atribuţiile sale constituţionale. Astăzi a devenit clar că anume prin acţiunile sale populiste, cu tentă electorală, guvernarea comunistă a fost sursa şi catalizatorul crizei politice postelectorale şi a făcut ca anul 2009 să fie unul din cei mai dificili şi mai instabili ani din toată istoria Republicii Moldova.
Pentru stoparea şi depăşirea efectelor crizei financiar-economice care pot provoca proteste şi revolte sociale de proporţii, PSD propune actualei guvernări să renunţe la aplicarea metodelor poliţieneşti în politica sa fiscală, să creeze condiţii normale pentru creditarea businessului mic şi mijlociu, să se preocupe de crearea unui climat investiţional favorabil, să creeze condiţii pentru deschiderea a noi locuri de muncă. Pe timpuri de criză, Republica Moldova are nevoie de un guvern anti-criză şi nu de un guvern care se preocupă doar de completarea Bugetului cu orice preţ — chiar şi cu riscul de a ruina definitiv economia ţării.
Dumitru Braghiş,
Preşedintele Partidului Social Democrat