Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Social Democrat a urmărit şi a analizat cu atenţie comportamentul şi mesajul politic pe care Marian Lupu le-a afişat opiniei publice din Moldova în perioada de după declaraţia sa privind părăsirea rândurilor Partidului Comuniştilor din Moldova. Iniţial, cum e şi firesc, PSD a salutat anunţul de plecare a acestei persoane din rândurile unui partid care se face vinovat de starea dezastruoasă în care a fost aruncată ţara pe parcursul a 8 ani de guvernare antinaţională şi antidemocratică. Mai mult ca atât, conducerea PSD a demonstrat deschidere şi înţelegere, acceptând cu el o discuţie privitor la adoptarea de către social-democraţi a unei atitudini de toleranţă faţă de activitatea unui fost fruntaş comunist pe segmentul de centru-stânga al vieţii politice de la noi. PSD a aşteptat că Marian Lupu, de bună seamă, se va încadra plenar în munca de unificare şi de consolidare a forţelor politice care împărtăşesc principii şi valori democratice, care subscriu angajamentului de promovare a patriotismului şi păcii interetnice, care pledează pentru stabilitatea şi dezvoltarea Republicii Moldova.
Partidul Social Democrat constată că prin acţiunile întreprinse de Marian Lupu în perioada din urmă, acesta se prezintă ca un continuator consecvent al practicii comuniste de inducere în eroare şi de manipulare a electoratului, de corupere activă a membrilor partidelor democratice pentru dispersarea şi distrugerea forţelor de opoziţie. Pentru PSD este clar sensul apariţiei şi misiunea politică a fenomenului “Marian Lupu”, la fel, este pe înţeles rolul care a fost atribuit acestei persoane de conducerea comunistă, atunci când a fost delegată să activeze în afara partidului puterii pentru interesele acestui partid. Refuzând să poarte un dialog cinstit şi onest cu electoratul privitor la necesitatea unificării forţelor democratice în scopul înlăturării de la putere a regimului Voronin, Marian Lupu, în schimb, încearcă să organizeze o campanie de dispersare şi de risipire a forţelor social-democrate şi democrate, utilizând metode apolitice, de dezinformare, manipulare şi corupere. “A nu permite în nici un caz unificarea şi consolidarea forţelor de centru-stânga, a menţine actuala competiţie electorală pe poziţiile rivalităţii ostile, radicale şi extremiste” — acesta, cu adevărat, este rolul pe care Marian Lupu trebuie să-l onoreze în faţa regimului care l-a creat şi l-a propulsat ca persoană publică.
Partidul Social Democrat anunţă opinia publică despre faptul că nu acceptă să fie antrenat în discuţii contraproductive, sterile şi periculoase pentru ţară cu gruparea Diacov-Lupu. PSD, fidel principiilor şi valorilor social-democraţiei, îşi concentrează toate forţele şi mijloacele de care dispune pentru a realiza sarcina politică primordială care stă astăzi în faţa societăţii moldoveneşti — de a conjuga şi a consolida resursele umane, materiale, mijloacele tehnice şi logistice ale formaţiunilor politice moderate pentru crearea în Republica Moldova a unui puternic pol politic de centru, de orientare social-democrată, capabil să ofere societăţii un program de guvernare bazat pe principii democrate, pe soluţii concrete care să asigure stabilitatea şi dezvoltarea ţării.
Partidul Social Democrat îndeamnă opinia publică, alte formaţiuni de orientare democratică să se pătrundă de pericolul pe care îl prezintă astăzi toţi acei care, în interiorul PCRM sau în afara lui, doresc păstrarea în viaţa ţării a unei atmosfere politice de confruntare, de ridicare a baricadelor între “alb şi negru”, de isterizare şi înfricoşare a populaţiei. PSD este convins de faptul că rostul şi misiunea care i-au fost încredinţate de PCRM lui Marian Lupu în aceste zile extrem de complicate pentru ţară, vor suferi eşec, fiind sancţionate dur atât de electorat, cât şi de întreaga societate moldovenească.
Dumitru Braghiş,
Preşedintele Partidului Social Democrat