Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 23 iunie, în cadrul conferinţei de presă susţinute la agenţia de ştiri “Infotag”, PSD a anunţat lansarea Proiectelor naţionale pentru crearea de noi locuri de muncă. Elaborate în cadrul partidului, proiectele se prezintă ca o următoare acţiune logică, după iniţiativele prezentate anterior de PSD. Reamintim că Social-democraţii, declarându-se a fi în opoziţie constructivă faţă de actuala putere, întotdeauna a demonstrat deschidere şi pozitivism faţă de coaliţia de guvernare. Noi am elaborat şi am prezentat Alianţei spre adoptare Planul de măsuri anticriză, în care se conţin propuneri concrete şi reale pentru depăşirea efectelor crizei mondiale asupra Moldovei. Următorul pas a fost elaborarea şi prezentarea Proiectului de Lege privind minimul de existenţă şi protecţia socială — proiec îndreptat spre îmbunătăţirea gravei situaţii în care s-au pomenit toţi acei care tăiesc astăzi sub pragul sărăciei. Scopul nostru de astăzi e să fim o forţă politică care, elaborând şi propunând guvernării programe de soluţionare a problemelor social-economice, concomitent criticând neajunsurile comise de putere, am sprijinu Alianţa în eforturile ei de a dirija corect treburile ţării.
PSD este iniţiatorul constituirii Sindicatelor Independente ale Neangajaţilor, Muncii şi Protecţiei Sociale care se va prezenta ca o organizaţie capabilă să reprezinte şi să apere drepturile păturilor defavorizate ale polulaţiei ţării. Anunţând despre disponibilitatea de a oferi noilor sindicate tot sprijinul său, PSD prezintă astăzi Proiectele naţionale pentru crearea de noi locuri de muncă.
La etapa iniţială, planul PSD conţine 10 proiecte, lansarea cărora va asigura cu locuri de muncă mii şi mii de oameni astăzi neangajaţi. Elaborate în directă concordanţă cu necesităţile principalelor ramuri ale economiei naţionale, proiectele sunt susţinute de calcule financiar-economice concrete, perspective investiţionale şi posibilităţi reale de livrare a producţiei autohtone pe pieţele de desfacere internaţionale. Prezentăm denumirea proiectelor şi scopurile lor principale:
Restabilirea cooperaţiei de consum, garantarea desfacerii producţiei, prelucrarea şi realizarea produselor alimentare care să le înlocuiască pe cele din import, limitarea accesului pe piaţa de desfacere a Moldovei a mărfurilor analogice din import.
Modernizarea ramurii agroindustriale prin acordarea către întreprinderile agricole a tehnologiilor şi utilajelor din contul creditelor tehnice de lungă durată cu scopul producerii ambalajului şi realizării produselor alimentare ecologic pure.
Crearea tehnoparcurilor în domeniul IT-tehnologiilor la Bălţi, Chişinău, Comrat. Implementarea primului proiect naţional privind comerţul electronic în fiecare localitate din Moldova conform sistemului be to ce (business to consumer) şi ce to ce (consumer to consumer) — proiect ce permite deschiderea a peste 3500 de locuri de muncă pentru tineret.
Restabilirea ramurii de construcţii în Moldova. Restabilirea activităţii întreprinderilor de construcţii ale Moldovei. Restabilirea a 50 de mii de locuri de muncă la construcţia obiectelor de infrastructură, a locuinţelor şi la reconstrucţia Termocom-ului şi a Centralelor termoelectrice.
Atragerea de investiţii spre întreprinderile de stat de la cetăţenii Moldovei cu acordarea unui loc de muncă garantat şi a veniturilor de la mijloacele investite nu mai mici ca cele de la depozitele bancare.
Elaborarea unui program complex privind crearea în ţară a economiei serviciilor, bazată pe crearea de condiţii pentru înregistrarea în Moldova a companiilor de peste hotare, care se vor bucura de o impozitare cu înlesniri, cu deosebire de ţările CSI şi UE — totul în scopul de a oferi locuri de muncă tinerilor specialişti în sfera investiţiilor şi a dirijării financiare, şi în scopul beneficiilor pentru întreprinderile moldoveneşti care activează în transport, gospodăria hotelieră, turism, alimentaţia publică, cultură şi activitate de creaţie.
Implementarea programului de restabilire a 300 de mii de locuri de muncă în ramura viticulturii şi a producerii de vinuri prin aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Belarusi-Rusia-Kazahstan şi prin garanţiile de împărţire a pieţii de desfacere pe teritoriul CSI.
Implementarea unui program de investiţii şi de creare a unor noi locuri de muncă prin construcţia întreprinderilor de prelucrare a producţiei agricoleşi prin realizarea producţiei pe baza produselor legumicole, creşterii animalelor — cum ar fi ţesăturile naturale,articole din piele, articole de igienă, parfumerie, uleiuri naturale.
Implementarea programului de cooperare internaţională cu scopul restabilirii întreprinderilor industriale mari, legate de producerea utilajului, a maşinelor speciale, a tehnicii agricole şi a articolelor din metal.
Împlementarea programului de creare a locurilor de muncă în sfera transporturilor şi a logisticii depozitare. Beneficiind de priorităţile geografice, vom crea zone economice libere internaţionale, care vor include teritorii din Ucraina, Moldova şi România în zona oraşelor Reni, Giurgiuleşti, Galaţi, cu scopul utilizării efective a porturilor, a drumurilor ferate şi auto pentru angajarea în câmpul muncii a populaţiei din sudul ţării. Pe baza nodului de cale ferată Revaca, utilizând drumurile auto Chişinău — Poltava, Chişinău — Odesa şi Chişinău — Iaşi, va fi creat un mare nod expediţional de transportare a mărfurilor şi destinaţiilor poştale Europa — CSI.
Centrul de Presă PSD