Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Social Democrat a declarat de nenumărate ori că, conform datelor sondajelor de opinie, cetăţenii Moldovei susţin ideia alegerii Preşedintelui ţării prin vot direct.
Decizia Alianţei de guvernare de a desfăşura referendumul constituţional în situaţia când PCRM şi-a dat acordul de a vota o astfel de decizie în Parlament, de rând cu risipirea iresponsabilă a banilor publici, este o încercare de menţinere forţată la putere prin nedizolvarea Parlamentului după desfăşurarea referendumului.
Considerăm, că în caz de modificare a Constituţiei prin referendum constituţional şi alegerea Preşedintelui ţării, Alianţa de guvernare va declara că, deoarece Preşedintele ţării este ales şi Constituţia a fost modificată, nu există premise pentru dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate.
Partidul Social Democrat presupune existenţa şi a altor scenarii pentru evenimentele ce trebuie să urmeze, dar fiecare din aceste scenarii presupune prelungirea uzurpării puterii de către Alianţă, uzurpare care a survenit după 16 iunie 2010, când Preşedintele interimar nu a semnat decretul privind alegerile anticipate în Republica Moldova.
Societatea civilă este supusă cu violenţă unui bombardament ideologic plin de argumente false despre o aşa zisă raţiune logică privind necesitatea alegerii Preşedintelui ţării în mod direct, în realitate, pentru a ascunde esenţa Constituţiei în vigoare a Republicii Moldova care, în numele poporului şi în interesul poporului, cere dizolvarea Parlamentului ca o măsură de neîncredere a cetăţenilor faţă de aleşii poporului care au acţionat în detrimentul intereselor alegătorilor.
Alianţa de guvernare, refuzând să anunţe alegeri parlamentare anticipate, refuză poporului Moldovei de a-şi conduce propria ţară — Alianţa de guvernare este un grup îngust de partide care au uzurpat puterea în Republica Moldova.
PSD din Moldova atrage atenţia Alianţei asupra faptului că există pericolul dezaprobării acţiunilor organelor puterii din Moldova de către partenerii externi ai Moldovei, care pot să stopeze sau char să se dezică de planurile de colaborare interguvernamentale pentru perioada crizei politice interne iniţiate de Alianţă.
PSD din Moldova asumă Alianţei toată responsabilitatea pentru criza politică din Moldova — criză care nu permite de a restabili economia, de a începe dezvoltarea ei pentru a rezolva problemele ce ţin de ridicarea calităţii vieţii păturilor socialmente vulnerabile: a pensionarilor, studenţilor, şomerilor, invalizilor.
Alianţa de guvernare n-a prezentat societăţii o strategie de dezvoltare economică, n-a elaborat mecanisme de creare de noi locuri de muncă, n-a întreprins măsuri pentru protejarea producătorilor autohtoni. În acelaşi timp, ea n-a acceptat Planul de măsuri anticriză, elaborate de PSD. Toată greutatea ce urmează din neprofesionalismul şi politicianismul Alianţei cade pe umerii simplului cetăţean sub formă de creştere a impozitelor, a accizelor, acumulărilor în fondul rutier, tarifelor şi preţurilor.
În Moldova are loc nu o luptă politică între partide, pe bază de concurenţă a programelor lor politice, ci o luptă a clanurilor financiare şi de familie, clanuri care au reuşit să mintă poporul la alegerile din 29 iulie 2009. Alianţa de guvernare se teme să anunţe alegeri parlamentare anticipate, deoarece ştie că, în asemenea caz, va pierde puterea în ţară pentru totdeauna.
PSD din Moldova cheamă societatea civilă să se alăture la cerinţa noastră de a fi anunţate alegerile parlamentare anticipate prin declaraţii în presă, prin intermediul Internetului, prin adresări la partenerii externi ai Republicii Moldova, prin organizarea mitingurilor de protest şi prin aderarea la partidul nostru în scopul conjugării eforturilor îndreptate spre apărarea normelor constituţionale şi a democraţiei în Republica Moldova.
Centrul de Presă PSD