Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Vineri, 20 august 2010, Partidul Social Democrat a depus la Procuratura Generală a Republicii Moldova, pe numele Procurorului General Valeriu Zubco, un denunţ privind pornirea urmăririi penale în privinţa Preşedintelui Interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în conformitate cu articolul 339, al.1 CP RM.
În denunţ se menţionrază că “PSD consideră, că începând cu data de 16 iunie 2010, Mihai Ghimpu a uzurpat puterea de stat în Republica Moldova şi o menţine forţat. Fiind legal investit în funcţia de Preşedinte Interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, din data 16 iunie 2010, contrar prevederilor art. 78 al Constituţiei RM, prelungeşte să menţină forţat puterea de stat. Actuala Constituţie, în articolul 78, alineatul 5 prevede: «Dacă şi după alegerile repetate Preşedintele Republicii Noldova nu va fi ales, Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament». La 7 decembrie 2009, când Parlamentul n-a reuşit, după alegeri repetate, să aleagă Preşedintele ţării, Mihai Ghimpu, în calitatea sa de Preşedinte Interimar, n-a avut dreptul să dizolve Legislativul, deoarece acest drept era limitat de Articolul 85, alineatul 3: «În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată». Dreptul şi obligaţiunea de a dizolva Parlamentul a survenit după data de 16 iunie 2010 — la un an de la dizolvarea lui anterioară. Acest drept şi această obligaţiune n-a fost respectată de Preşedintele Interimar. Reieşind din noţiunea art. 339 din Codul Penal al Republicii Moldova, uzurparea puterii de stat înseamnă însuşirea forţată, samovolnică a puterii de stat de către o persoană. Dar menţinerea forţată a puterii de stat se realizează prin continuare forţată de menţinere a atribuţiilor puterii de stat, contrar prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, de către persoanele care în trecut aveau acestea atribuţii, însă au fost private de ele în mod legal, conform Constituţiei Republicii Moldova. Cu atât mai mult, prin declaraţiile sale în mass-media, d. Mihai Ghimpu de nenumărate ori a declarat că nu doreşte să dezolve Parlamentul Republicii Moldova şi să numească data alegerilor anticipate. Sub diferite pretexte, manipulând cu legislaţia Republicii Moldova, aceasta persoană caută motive să se menţină la putere, contrar prevederilor constituţionale. Aceasta ferm demonstrează, că unicul scop care îl urmăreşte, este menţinerea forţată a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei Republicii Moldova. Este absolut clar, că Mihai Ghimpu, foarte bine ştiind că acţionează contrar prevederilor art. 78 a Constituţiei Republicii Moldova şi fiind jurist, nu poate să nu înţeleagă că din data 16 iunie 2010, acţionează ca un uzurpator. Evident, aceste acţiuni urmează să fie investigate în cadrul urmăririi penale”.
Reieşind din cele menţionate, în conformitate cu art. 89, 92 ale Constituţiei RM, art. 339, al.1 al CP RM, art. 262, 263, 274 CPP RM, PSD a solicitat Procuraturii Generale “Pornirea urmăririi penale în baza 1rt. 339 al CP RM în privinţa dlui Mihai Ghimpu după semnele de infracţiune — menţinerea forţată a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei RM”.
Centrul de Presă PSD
Comunicat de presă al Partidului Social Democrat
PSD, 20 august 2010