Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La 27 august consemnăm Ziua Independenţei noastre. Şi iarăşi, a câta oară, aceiaşi întrebare ne macină: Încotro merge ţara?
Moldova este un stat mic cu o societate dezbinată. Au dezbinat poporul partidele aflate la guvernare pe tot parcursul existenţei statului nostru. Aceste partide au interese diferite, idei diferite şi viziuni diferite privind viitorul ţării. Acei care nu cred şi char nu doresc să-şi vadă ţara şi poporul independent, conduc azi cu Moldova. Şi totuşi, tot mai puternic anunţă despre sine şi se impun forţele politice care înţeleg: a venit timpul edificării adevăratei Moldove, timpul edificării naţiunii moldoveneşti, timpul reântregirii ţării şi consolidării statalităţii ei, dezvoltării economice, fortificării spiritului de bună înţelegere între oameni, timpul apărării şi afirmării neutralităţii noastre. Pentru ele, adevăratele forţe patriotice, cauza apărării independenţei şi a statalităţii Moldovei, aflate în chiar epicentrul confruntărilor geopolitice, este o datorie faţî de predecesori şi faţă de generaţiile viitoare.
Partidul Social Democrat — un partid modern, corespunzător spiritului timpului de azi — luptă pe cale legală pentru independenţa Moldovei şi, în această luptă, mizează doar pe voinţa poporului moldovenesc de a-şi apăra şi a-şi dezvolta ţara. La ferma convingere a PSD, îndată după desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate deputaţii nou aleşi urmează să modifice legile care permit cetăţenilor altor state să ocupe funcţii supreme în stat şi să fie deputaţi. Este necesar de a asigura dreptul cetăţenilor cu cetăţenie dublă de a lucra în sfera de stat, dar nu în funcţii politice la guvernare şi nici în oganele de drept. Pentru a păstra unitatea naţiunii noldoveneşti, este necesar de a obţine de la UE permisiunea liberei deplasări a cetăţenilor pe teritoriul ţărilor UE, pentru ca dobândirea celei de-a doua cetăţenii oamenii să n-o facă fiind constrânşi de necesităţi, ci din convingere. Este necesar de a asigura dreptul cetăţenilor din Găgăuzia şi Transnistria de a alege şi de a fi aleşi deputaţi în Parlament, conform cotei proporţionale cu numărul de locuitori ai acestor regiuni. Parlamentul, care reprezintă întreaga populaţie a ţării, va trebui să soluţioneze problemele legate de activitatea poliţiei, de funcţionare a limbilor, de învăţământ, de activitatea organelor de drept şi, principalul, de economie şi valuta naţională. Moldova trebuie să se dezică de armata proprie şi să obţină garanţii de securitate de la UE şi CSI concomitent. Moldova trebuie să obţină de la UE şi CSI îngheţarea sau lichidarea datoriilor externe sau a plăţilor pentru credite, deoarece este predispusă să realizeze măsuri radicale privind lansarea a noi mecanisme de restabilire a potenţialului economic care a fost pierdit în ultimii 20 de ani. Numai realizările din domeniul economiei şi lipsa dependenţei economice faţă de vecinii noştri geopolitici va permite Moldovei să capete o adevărată independenţă de stat.
Ce urmează să intreprindem, pentru a asigura realizarea priorităţilor independenţei Moldovei?
Pe tot parcursul istoriei sale, Moldova niciodată n-a beneficiat de statutul său de independenţă, suveranitate şi neutralitate — un statut aparte pe care multe ţări din lume nu-l au fixat în constituţiile lor. Moldova, prin statutul său, este o Elveţie sau o Austrie în centrul Europei. Moldova este amplasată într-o poziţie geografică mult mai profitabilă, decât aceste ţări. Ea se află la hotarul dintre Europa de Est şi Europa Occidentală, este o fereastră spre Balcani pentru ţările CSI. Fiind o ţară mică cu o populaţie deloc numeroasă, dar având toate instrumentele independenţei, noi putem adopta în mod rapid legi şi, prin guvern, le putem uşor implementa. Având cota zero la impozitul pe profit şi zone economice libere, aderând la Uniunea Vamală a ţărilor CSI şi, în 2012, la Spaţiul Economic Unic, Moldova va deveni cea mai atrăgătoare ţară pentru investitorii europeni, deoarece orişice mărfuri care vor fi produse în Moldova vor putea ajunge pe o piaţă de desfacere cu 250 de milioane de consumatori, fără taxe vamale şi fără posturi vamale. În acelaş timp, traversând o singură dată graniţa cu UE, aceste mărfuri ajung fără taxe vamale pe piaţa Uniunii Europene. Devenind membri ai UE, noi nu vom avea dreptul să facem comerţ fără taxe vamale cu CSI, deoarece toate mărfurile produse în UE sunt supuse taxării. Având statut de neutralitate şi cota zero la impozitul pe profit, Moldova poate deveni un centru financiar euroasiatic, deoarece asemenea centre financiare sunt astăzi lichidate în Europa. Moldova poate deveni cea mai profitabilă platformă pentru tranzitul mărfurilor şi a poştei din Europa spre CSI prin zonele economice libere care pot fi create de-a lungul frontierii cu UE. Moldova trebuie să-şi întoarcă reputaţia de ţară care alimentează ţările de nord ale CSI şi să devină pentru Europa un furnizor de produse alimentare ecologic pure. Folosirea tuturor acestor priorităţi este posibilă doar prin menţinerea statutului de neutralitate şi independenţă. Aderarea la România sau la UE, în mod automat va obliga Moldova să se conformeze mecanismelor UE, care în perioada crizei economice globale au demonstrat vulnerabilitatea lor.
PSD este convins: în cel mai scurt timp, după alegerile parlamentare anticipate, Moldova va reuşi să aprecieze în mod real situaţia social-politică din lume, va refuza să caute duşmani, insistând să găsească doar prieteni. Cetăţenii Moldovei vor fi uniţi în convingerea că toţi ei împreună alcătuiesc o singură naţiune — naţiunea moldovenească. Ghidaţi de această convingere, ei vor începe munca pentru realizarea priorităţilor micii dar independentei Moldove în strictul interes al poporului moldovenesc.
Centrul de Presă PSD