|||
Azi, 7 septembrie, Partidul Social Democrat a convocat o conferinţă de presă, în cadrul cărea a fost expusă Poziţia PSD faţă de deciziile Alianăei pentru Integrare Europeană din 6 septembrie 2010.
Sergiu Copopceanu, Secretar General al partidului, a menţionat faptul că doar la o zi de la desfăşurarea referendumului constituţional, asistăm în continuare la o buimăceală a populaţiei de către partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană. În situaţia când liderii AIE trebuie să ia atitudine faţă de neîncrederea exprimată de populaţie în cadrul desfăşurării referendumului constituţional, aceştia încearcă să transfere responsabilitatea proprie pe seama altcuiva. Întâlnirea liderilor Alianţei în ziua de 06 septembrie şi declaraţiile făcute după aceasta, precum şi la unele posturi de televiziune confirmă faptul că dânşii continuă să promoveze politica de indiferenţă şi batjocură faţă de cetăţenii Republicii Moldova, aceasta fiind evidenţiată prin:
- o nouă încercare de manipulare a populaţiei. După interpretarea Constituţiei Republicii Moldova în interes propriu pe fondalul celei mai populare aspiraţii a societăţii moldoveneşti — “alegerea şefului statului prin vot direct”, ei încearcă a se poziţiona astăzi ca buni ascultători ai normelor constituţionale. A trebuit să fie desfăşurat un referendum inutil, cu enorme cheltuieli bugetare, cu sustragerea instituţiilor de stat şi a populaţiei de la obligaţiunile şi grijile cotitiene, ca Preşedintele interimar Mihai Ghimpu să fie impus de însăşi poporul să se conformeze prevederilor constituţionale şi să accepte că “Va fi semnat decretul, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Vom semnala la Curtea Constituţională circumstanţele de dizolvare a Parlamentului şi vom desfăşura alegerile care deja sunt inevitabile”. Despre faptul că aceste alegeri au devenit inevitabile la 7 decembrie, atunci când în al doilea tur de scrutin n-a fost ales Şeful statului, despre faptul că după 16 iunie AIE a uzurpat puterea în stat, liderii Coaliţiei de guvernare n-au spus nimic, preferând să treacă sub tăcere violarea de către ei a Constituţiei.
- tentative de transferare a responsabilităţii pentru eşecul referendumului. Declaraţiile lui Marian Lupu precum că “responsabilitatea este a celora care au chemat la neparticipare, inclusiv a mass-mediei”, Vlad Filat precum că “responsabilitatea este a tuturor, nu numai a celor 4 lideri”, Serafim Urecheanu “sunt de vină sondajele sociologice, care ne-au indus în eroare”, denotă agonia acestora de a se eschiva cu orice preţ de la responsabilităţile ce le revin.
- ignorarea cetăţenilor Republicii Moldova. Pe marginea obligativităţii anunţării datei exacte de dizolvare a Parlamentului, liderii AIE declară că sunt gata să se consulte cu oricine — partenerii stăini, partenerii din Parlament — neglijind voinţa exprimată de alegători şi prevederile constituţionale.
- explicarea furtului banilor publici de către AIE în sumă de peste 32 milioane lei prin desfăşurarea unui aşa-numit “exerciţiu democratic”. Este clar că n-a fost un exerciţiu democratic, pentru că în loc de campania referendumului am asistat la o campanie preelectorală prezidenţială pe banii contribuabililor.
- dorinţa de menţinere forţată a puterii. Prin declaraţiile făcute, transpare clar că AIE îşi doreşte alegeri anticipate parlamentare într-un timp cât mai scurt, pentru ca să nu să se reuşească transmiterea informaţiei către alegători, ca oamenii să rămână buimăciţi şi să nu iasă la alegeri, astfel să nu fie validate nici alegerile parlamentare şi să continue menţinerea la putere a actualilor guvernanţi. În acest scop AIE continuă să promoveze ideia unei crize politice perpetuie şi cu tendinţe de aprofundare, declarând că alegerile viitoare nu vor schimba nimic în raportul de forţe parlamentare.
Partidul Social Democrat cere Preşedintelui interimar dl Mihai Ghimpu să ia atitudine de dorinţa cetăţenilor şi să dizolve actualul Parlament anunţând data alegerilor parlamentare anticipate.
Făcând parte din viitorul parlament, PSD garantează cooperarea cu formaţiunile parlamentare în vederea alegerii şefului statului, va pune capăt orgoliilor politicienilor şi nu va permite cheltuirea de bani publici.
Doar după stabilizarea situaţiei social-economice din ţară, când cetăţenilor li se vor crea locuri de muncă prin implementarea proiectelor economice, astfel încât populaţia să se simtă satisfăcută de nivelul de trai, Partidul Social Democrat va iniţia procedurile de modificare a legislaţiei pentru trecerea la alegerea şefului statului prin vot direct.
Centrul de presă PSD