Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Social Democrat reaminteşte că după Congresul XII al Partidului, care s-a desfăşurat în luna aprilie 2010 şi unde a fost aleasă noua conducere în frunte cu Victor Şelin, Preşedinte, Partidul Social Democrat şi-a confirmat poziţia de opoziţie constructivă faţă de partidele de la guvernare, inclusiv şi la nivel local. Evident, în acest context, o atenţie deosebită PSD acordă municipiului Chişinău, capitala ţării noastre.
Pe parcursul doar a câtorva luni, Partidul Social Democrat a venit cu mai multe iniţiative în adresa Primăriei, cele mai importante ţinând de atragerea investitorilor străini în domeniul construcţiilor, inclusiv drumuri, toate fiind ignorate de administraţia Primăriei.
Cu regret, constatăm că Primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, ocupând o funcţie pe care trebuie s-o exercite în interesul locuitorilor capitalei, îşi ignoră obligaţiunile, activind exclusiv în interesul Partidului Liberal. Pe parcursul activităţii sale, în deosebi în ultimii 2 ani, Dorin Chirtoacă a uitat de obligaţiunile pe care le are faţă de chişinăuieni şi s-a transformat într-un “microfon” al PL-lui, preocupându-se doar de campania electorală a partidului din care face parte.
Urmare acestui comportament de guvernare locală a Primarului Chirtoacă, locuitorii capitalei au rămas doar cu promisiunile anului 2007. În această perioadă, arhitectura oraşului a devenit un cimitir multicolor, construcţiile apărând ca ciupercile după ploaie, fără un plan urbanistic detaliat la nivel de cartier. Rămânem cu drumuri stricate, blocuri nereparate, tarife majorate, sistem de canalizare rămas doar ca denumire, pentru că străzile din capitală în timp de ploaie se transformă în piste de decolare, iar maşinile în avioane acvatice. Părinţii trăiesc cu frică neaflării copiilor acasă din cauza câinilor vagabonzi, străzilor neiluminate, violurilor, omorurilor. Sistemul de cartier practic lipseşte: terenurile de joacă pentru copii sunt date sub construcţii, iar cele ramase sunt date uitării, fiind înconjurate cu copaci gata să cadă în orice timp; iluminarea străzilor fiind asigurată doar graţie reflecţiei ce vine din apartamentele locatarilor.
O atenţie deosebită o merită activitatea Primarului general în administrarea spaţiilor verzi. În toţi aceşti ani suprafeţele parcurilor au fost micşorate, terenurile fiind date sub construcţii locative sau comerciale (Parcurile “Valea Trandafirilor”, “La Izvor”, “Valea Morilor”, str. Dimo, etc.).
În toată perioada aflării lui Dorin Chirtoacă în fruntea Primăriei, nu a fost elaborat un plan de curăţire a lacurilor şi afluenţilor acestora în vederea prevenirii periei peştilor şi a unei catastrofe ecologice. Ultimul caz îl constatăm prin moartea peştelui din lacul din strada Albişoara. În loc să adopte o atitudine serioasă pe acest caz, Dorin Chirtoacă a abordat întrebarea prin expunerea că “pescuitul a reuşit”.
Ţinem să amintim, că tot Dorin Chirtoacă a promis o claritate în licitaţia pentru curăţirea lacului din parcul “Valea Morilor”. Având rezultatele unei licitaţii dubioase, în care a fost declarat câştigător compania municipală “Autocomtrans”, care a propus un preţ pentru executarea lucrărilor cu peste 20 milioane de lei mai mult decât al doilea participant şi un termen de executare a lucrărilor mai mare, subiect analizat de Procuratura Generală şi care nici până în prezent nu s-a expus, Dorin Chirtoacă totuşi a semnat contractul, aducând astfel prejudicii bugetului municipal. Lucrările sunt efectuate periodic, lacul s-a transformat într-o gunoişte situată chiar în centrul capitalei.
Dacă până mai nu demult de nesoluţionarea problemelor legate atât de lacul “Valea Morilor”, cât şi şi a altor probleme Primarul Chirtoacă dădea vina pe lipsa unei majorităţi în Consiliul municipal Chişinău, atunci acum Primarul general are toată susţinerea Consiliului şi poate promova orice decizie. Odată cu alegerea dlui Ghenadie Dumanschi în funcţia de Preşedinte al Consiliului municipal putem constata că s-a format o nouă coaliţie largă în componenţa căreia au intrat atât partidele membre componente ale AIE, cât şi Partidul Comuniştilor, care au acordat vot de încredere liderului liberal democrat.
Fiind partid de opoziţie constructivă, Partidul Social Democrat a elaborat un proiect de curăţire a lacului “Valea Morilor” şi de reamenajare în întregime a parcului. Proiectul prevedea finisarea lucrărilor de curăţire cu implementarea celor mai noi tehnologii, întărirea malurilor şi edificarea infrastructurii de menire socială. De asemenea, proiectul identifica şi sursele de finanţare, ceia ce scutea de cheltiueli bugetul municipal. Partidul Social Democrat a propus acest proiect, pe gratis, Primăriei. Nici Primarul general, nici Consiliul municipal în frunte cu liderul liberal democrat Ghenadie Dumanschi, nu au răspuns ofertei noastre.
În situaţia în care actuala conducere a mun. Chişinău nu acţionează în interesul locuitorilor municipiului, nu rezolvă problemele chişinăuienilor şi, în acelaşi timp, refuzăsă colaboreze cu alte partide de opoziţie în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă municipiul, Partidul Social Democrat se vede obligat să adopte o poziţie dură, de critică directă privind activitatea autorităţilor municipale.
Având speranţa că lucrurile se vor schimba spre bine, locuitorii Chişinăului au acordat vot de încredere dlui Dorin Chirtoacă — persoană tânără şi ambiţioasă — care promitea o schimbare pentru municipiu. Au primit doar indiferenţă din partea acestuia, el continuând să facă promisiuni deşarte şi să exprime o batjocură faţă de populaţia capitalei.
În situaţia în care lucrurile merg foarte prost în Primăria mun. Chişinău, când nu s-a reuşit să se facă nimic pozitiv în interesul locuitorilor şi când Primarul General este conştieint şi recunoaşte acest lucru, unica soluţie pentru dl Chirtoacă de a-şi demonstra calităţi de adevărat şi responsabil politician, de adevărat bărbat, este prezentarea demisiei sale din funcţia pe care o ocupă.
Centrul de presă PSD