Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În perioada guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană continuă discreditarea funcţionalităţii organelor administraţiei publice centrale, precum şi degradarea Republicii Moldova, în contextul dezvoltării social-economice şi atragerii investiţiilor străine.
Aceste tendinţe s-au intensificat în ultimele luni ale acestui an, atunci, cînd a devenit clară dorinţa partidelor membre ale AIE de a-şi subordona activitatea financiar-economică atît din sectorul public, cît şi cel privat.
În schimbul realizării responsabilităţilor electorale asumate de AIE în luptă cu corupţia, combaterea sărăciei,crearea de noi locuri de muncă, reformarea sistemului de asigurări sociale şi ocrotire a sănătăţii, menţinerea stabilităţii preţurilor, reforma justiţiei — partidele din Alianţă, prin acţiunile sale, încalcă Constituţia Republicii Moldova şi normele constituţionale ale cetăţenilor.
Constatăm, că Parlamentul Republicii Moldova nu a iniţiat procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, astfel uzurpînd puterea, care aparţine poporului. Această funcţie a devenit motivul luptei interne între partidele din componenţa AIE, care nu permite cetăţenilor să-şi exercite drepturile prin intermediul deputaţilor din Parlament.
Guvernul Republicii Moldova n-a elaborat şi nu implementează un plan independent de dezvoltare social-economică a ţării, dar prin semnarea memorandumului cu FMI s-a limitat doar la măsurile de optimizare a cheltuielilor publice, care a dus la o activitate antinaţională a Guvernului îndreptată spre micşorarea numărului de instituţii bugetare şi numărului de angajaţi din sfera bugetară. Activitatea Guvernului este îndreptată spre micşorarea rolului statului în realizarea de către cetăţeni a drepturilor şi libertăţilor constituţionale.
Întreprinderile de stat, businessul mic şi mijlociu, precum şi anumite domenii ale economiei naţionale au devenit ostatici în lupta partidelor din componenţa AIE, pentru dreptul de administrare partiinică a economiei ţării, ceia ce duce la aprofundarea crizei în administrarea dezvoltării economiei ţării şi întăreşte guvernarea oligarhică.
Intenţiile lui Vlad Filat de a desfăşura consultări cu partidele extraparlamentare şi societatea civilă, sunt considerate de noi, ca o încercare a unui lider al AIE de a se distanţa de eşecul politicii AIE la nivel legislativ şi executiv, ca o încercare de a atrage societatea în lupta politică dintre membrii Alianţei, de partea unui partid al AIE.
Atragem atenţia societăţii civile, că acordul despre constituirea AIE, numirile în funcţii şi programul de activitate a Guvernului, sunt nişte drepturi şi responsabilităţi consolidate ale membrilor AIE în faţa poporului Republicii Moldova.
Partidul Social Democrat, conducîndu-se de supremaţia Constituţiei Republicii Moldova, independenţei şi suveranităţii ţării, promovînd principiile egalităţii drepturilor cetăţenilor în faţa legii şi principiile dreptăţii sociale, precum şi dezvoltarea businessului mic şi mijlociu, nu admite să fie atras înconflictul de interese dintre partidele AIE şi nu va participa la tratative şi consultările cu componentele separate ale AIE.
În acelaşi timp, Partidul Social Democrat a elaborat lista cu propuneri pentru Alianţa de guvernare, referitor la stabilizarea situaţiei social-politice din ţară şi ieşirea din criza politică, pe care suntem gata s-o prezentăm la întîlnirea cu participarea tuturor liderilor Alianţei de guvernare.
În vederea consolidării opiniilor invităm partidele extraparlamentare şi societatea civilă să participe la Masa rotundă cu tema “Măsurile de stabilizare a situaţieisocial-politice din Republica Moldova”.
Sursa: www.psdm.md