Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 15 septembrie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Democraţiei. Decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007. Alegerea acestei date drept Zi Internaţională a Democraţiei, corespunde adoptării la 15 septembrie 1997 de către Uniunea Interparlamentară a Declaraţiei Universale a Democraţiei. Această Declaraţie ratifică principiile democraţiei, elementele şi aplicarea guvernării democratice şi scopul general al democraţiei.
Toţi cunosc foarte bine, că cuvîntul “democraţia” provine din limba greacă în care “demos” înseamnă popor, iar “kratos” înseamnă putere, deci prin democratie se înţelege puterea poporului. Dar nu toţi ţin cont şi de un alt aspect al acestui termen, că democraţia la rîndul său se bazează nu numai pe exprimarea liberă a voinţei poporului, dar este strîns legată şi cu asigurarea ordinii publice şi realizarea drepturilor şi libertăţilor generale ale omului.
Democratia nu este un scop în sine; aceasta contribuie substanţial la progresul economic şi social, la pacea şi securitatea internaţională şi la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Anume de aceea ONU a propus statelor, dar şi organizaţiilor regionale, interparlamenatre şi neguvernamentale, să primească această sărbătoare, ca un prilej de a atrage o atenţie deosebită la situaţia democraţiei în lume, dar cel mai principal — în propria ţară.
Partidul Social Democrat constată, că în Republica Moldova există numai aparenţa democraţiei. Deşi, Constituţia Republicii Moldova în Articolul 1 prevede: “Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sînt garantate”, toate aceste principii democratice au rămas pînă ce nerealizate.
Cauza principală a faptului, că astăzi în Republica Moldova democraţia a rămas numai la nivelul declaraţiilor, este că, partidele aflate la guvernare, nu respectă majoritatea legilor ţării noastre, menite să asigure această democraţie. Despre care democraţie se poate vorbi, dacă Alianţa de guvernămînt permanent încalcă Legea Supremă a statului nostru — Constituţia Republicii Moldova, nemaivorbind deja şi despre alte legi.
Partidul Social Democrat, de nenumărate ori a atras atenţia la sumedenia de încălcări ale Constituţiei ţării din partea Alianţei de guvernămînt, aşa ca: pluralismul politic, unitatea poporului şi dreptul la identitate, neutralitatea de stat permanentă, limba de stat, dreptul la informaţie, dreptul la învăţătură şi multe altele. Dar cea mai gravă încălcare a democraţiei, reprezintă faptul, că puterea actuală nu recunoaşte temelia ţării noastre — “continuitatea statalităţii poporului moldovenesc în contextul istoric şi etnic al devenirii lui ca naţiune” şi dreptul lui la propria istorie.
Astăzi, de Ziua Internaţionala a Democraţiei, asistăm la lupta autorităţilor Republicii Moldova împotriva propriilor cetăţeni, care se manifestă prin creşterea neargumentată a tarifelor şi preţurilor, disponibilizările în masă, majorare vîrstei de pensionare, stoparea indexării salariilor şi pensiilor şi multe altele.
În această Zi Internaţională a Democraţiei, Partidul Social Democrat cheamă autorităţile moldoveneşti la respectarea Constituţiei ţării şi a legislaţiei în vigoare pentru restabilirea şi consolidarea democraţiei şi a statului de drept. Această zi trebuie sa însemne triumful unei idei cu adevărat democratice, cînd autorităţile vor înţelege, că trebuie sa ia măsuri în favoarea propriilor cetăţeni, dar nu împotriva lor, iar cetăţenii vor conştientiza, că democraţia este o luptă permanentă pentru drepturile şi libertăţile sale.
Centrul de presă PSD