Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Societăţii moldoveneşti i se impune o idee, că toate nevoile şi problemele nerezolvate, dar şi posibilitatea îmbunătăţirii nivelului de trai al cetăţenilor, depind direct de criza politică din ţară. Însă criza politică, provocată de nealegerea Preşedintelui Republicii Moldova, nu poate influenţa capacitatea Parlamentului de a adopta legi şi capacitatea Guvernului de a primi decizii în vederea îmbunătăţirii vieţii cetăţenilor.
Există două căi de îmbunătăţire a nivelului de trai al cetăţenilor. Prima — de dezvoltat economia, pentru ca să crească veniturilor cetăţenilor, şi a doua — micşorarea preţurilor, pentru a asigura capacitatea de plată a cetăţenilor.
Cu scopul asigurării capacităţii de plată a cetăţenilor, Partidul Social Democrat a elaborat şi a înaintat partidului parlamentar al comuniştilor, pentru examinarea în Parlament “Legea despre minimul de existenţă”, care garanta cetăţenilor posibilitatea de a achita costurile pentru produsele alimentare, medicamente şi serviciile comunale. Dar cu regret, comuniştii s-au dovedit a fi nişte fricoşi şi n-au prezentat Parlamentului Legea elaborată de social-democraţi, fapt pentru care, vor fi judecaţi de popor.
Activitatea Guvernului nu a contribuit nici la creşterea veniturilor, dar nici la micşorarea preţurilor de piaţă, fapt ce ar putea reduce povara negativa pentru bugetul de consum al familiei.
Guvernul, a cîta oară raportează despre un nivel nesemnificativ de 7% al inflaţiei, ascunzînd faptul, că preţurile pentru serviciile comunale şi sursele energetice vor creşte în această toamnă şi iarnă peste limita nivelului de plată al cetăţenilor, care nu vor putea supravieţui din cauza alimentării insuficiente, lipsei medicamentelor şi căldurii în apartamente. Medicii deja constată o mărire a numărului de adresări ale bolnavilor şi creşterea mortalităţii din această cauză.
Partidul Social Democrat constată, că inactivitatea guvernanţilor pentru procesul de asigurare a minimului de existenţă al cetăţenilor, reprezintă o încălcare a articolului 47 al Constituţiei Republicii Moldova, pe care noi o calificăm, ca cauzarea daunelor grave sănătăţii şi securităţii cetăţenilor — în dicţionarele explicative acest termen este numit “genocid”.
Tarifele pentru carburanţi şi gazele naturale, reprezintă o definiţie de piaţă, iar preţul înalt, care este imposibil să-l plătim, reprezintă un factor politic.
Moldova procură gaze naturale din Federaţia Rusă. Începînd cu anul 2005, la iniţiativa PCRM, iar mai tîrziu la iniţiativa şi mai activă a AIE, Moldova s-a întors cu spatele la Rusia, anunţînd despre procesul de aderare la UE, ce prevede ieşirea din CSI.
Propunînd Rusiei numai relaţii bazate pe economia de piaţă, Moldova a semnat un acord despre mărirea treptată a tarifelor de livrare a gazelor naturale, crezînd că pînă la sfîrşitul anului 2011 va putea ridica nivelul de plată al cetăţenilor. Cum a şi fost de aşteptat, acest lucru nu s-a întîmplat, prin urmare statul nu şi-a îndeplinit sarcinile şi angajamentele, pe care şi le-a asumat. Uniunea Europeană nu ne-a promis şi niciodată nu ne va acorda gratis mijloace financiare pentru acoperirea diferenţei dintre capacitatea de plată a cetăţenilor moldoveni şi preţurile de piaţă. Concluzia este următoarea — sau Guvernul va prelungi genocidul propriului popor, sau va merge la tratative cu Federaţia Rusă, pentru a discuta condiţiile micşorării tarifelor de livrare a gazelor naturale şi altor surse de energie, pînă la acea perioadă, cînd cetăţenii vor fi în stare să achite conform preţurilor de piaţă.
Social-democraţii înţeleg foarte bine, că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică nu poate să influenţeze schimbarea tarifului de livrare a gazelor naturale pentru Moldova, deoarece negociatorii din partea Guvernului şi a GAZPROM-ului rusesc în cadrul întîlnirilor sale, se ocupă numai cu simularea discuţiilor referitor la acest tarif.
Micşorarea tarifului de livrare a gazelor naturale este o problemă politică — problemă, care depinde de faptul, dacă va ieşi Moldova din CSI sau va rămîne în cadrul CSI, dezvoltînd propria economie în cooperare cu ţările membre ale Uniunii Vamale.
Moscova va fi nevoită să micşoreze tariful de livrare a gazelor naturale pentru Moldova, dacă ţara noastră va adera la Uniunea Vamală, deoarece principiul Uniunii Vamale prevede posibilităţi iniţiale egale pentru dezvoltarea economiilor naţionale şi repartizarea pieţii de muncă între membrii Uniunii Vamale. Interesele naţionale ale Moldovei se vor realiza în cadrul Uniunii Vamale, într-un spaţiu economic, unde noi vom avem posibilităţi să vindem scump şi să procurăm ieftin.
Prim-ministrul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, aşteaptă propuneri constructive din parte Prim-ministrului Republicii Moldova, şi noi aceasta o ştim foarte bine şi suntem convinşi în acest lucru. Iată de ce social-democraţii, ca şi toţi cetăţenii Moldovei, doresc anul acesta să primească gaze naturale la tarife mai ieftine, decît tarifele, care ne vor fi propuse.
Partidul Social Democrat se adresează Prim-ministrului Republicii Moldova, d-lui Vladimir Filat, să-şi asume răspunderea personală pentru ducerea tratativelor în vederea stabilirii tarifului de livrare a gazelor naturale, şi în mod de urgenţă să plece la Moscova pentru întîlniri bilaterale cu Prim-ministrul Federaţiei Ruse, d-l Vladimir Putin.
Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md