Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Social Democrat nu a fost la conducere şi nu a participat la revoltele care au avut loc la 7 aprilie 2009 în timpul protestelor în masă a cetăţenilor nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare.
Cînd vorbim de necesitatea investigării evenimentelor tragice din 7 aprilie, ne referim la anumite persoane vinovate de prejudiciile materiale aduse statului şi afectarea stării sănătăţii şi a vieţii victimelor.
Justiţia trebuie să identifice pe de o parte instigatorii protestelor, persoane, care direct au prejudiciat statul şi de a identifica funcţionarii publici, care nu au reuşit să asigure ordinea publică.
Evident că lipsa justiţiei în cadrul anchetei evenimentelor din 7 aprilie, ne dă motive de a suspecta drept complice la aceste acte ilicite, partidele care astăzi reprezintă Parlamentul Republicii Moldova.
Cu toate acestea nu au avut de suferit buzunarele reprezentanţilor comunişti şi AIE, dar drept “ţap ispăşitor” a devenit poporul, care a participat în acţiunile de protest, poporul care a slujit statului îndeplinind datoria sa în serviciul militar în cadrul forţelor armate şi de poliţie. Poporul, care de 2 ani de zile este asuprit şi obligat să achite impozitele statului, bani care sunt direcţionaţi spre reparaţia clădirilor distruse la 7 aprilie, ca apoi, deputaţii să stea în ele, deşi ei au creat acest haos.
Va veni data alegerilor cînd cetăţenii vor “blestema” şi nu vor mai încredinţa destinul său actualelor partide parlamentare.
Partidul Social Democrat consideră că arestul cetăţeanului Federaţiei Ruse, scriitorul Eduard Baghirov este o acţiune antistatală, un act ruşinos şi exasperant.
Noi putem fi învinuiţi că ne expunem poziţia, neştiind motivele învinuirii cetăţeanului rus şi complicitatea acestuia la evenimentele din 7 aprilie, şi noi suntem gata să primim aceste acuzaţii.
Indignarea noastră se bazează nu pe investigarea complicităţii acestuia, dar pe modul desfăşurării prezentei anchete.
Spre deosebire de politicienii moldoveni, cetăţeanul Rusiei, Eduard Baghirov, nu a provocat careva prejudicii materiale şi nu a agresat fizic nici statul moldovenesc şi nici cetăţenilor acestui stat. Însă, doar Eduard Baghirov demonstrativ, este reţinut în detenţie preventivă, fiind încălcate drepturilor omului şi prevederile legislaţiei moldoveneşti, deşi măsurile de arestare a acestuia în interesul anchetei putea fi alta, şi omul ar fi putut trăi în condiţii umane, fiind pusă interdicţia de a ieşi din ţară.
În ciuda protestelor de la Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova, în pofida solicitărilor Ministerului Afacerilor Externe a Federaţiei Ruse, în pofida protestelor cetăţenilor ruşi în faţa Ambasadei republicii Moldova la Moscova, autorităţile Moldovei, organele de ordine publică, instanţele de judecată, au fost solidari în dorinţa de a demonstra dispreţul său la solicitările acestora.
Răspunsul este unul singur — guvernarea antirusească din Moldova a primit o posibilitate pentru a demonstra puterea suveranităţii, independenţei şi tăriei sale de caracter faţă de Rusia.
Nici un partid parlamentar, nici PCRM, nici AIE, nu au curajul să-şi recunoască vina şi răspunderea pentru evenimentele din 7 aprilie 2009.
Dar să te eschivezi de răspundere, jertfind cu viaţa unui om, cetăţeanul rus Eduard Baghirov, este nu numai mîrşav, dar şi josnic. Josnic faţă de persoana bănuită, faţă de imaginea Rusiei, care niciodată nu a fost învinuită pentru complicitate la evenimentele din 7 aprilie, josnic faţă de demnitatea şi onoarea propriului popor.
Din faptele conducerii statului, Parlamentului, Procuraturii şi organelor de justiţie ale ţări — ne judecă ţara noastră şi întregul popor moldovenesc.
Partidul Social Democrat, ca parte componentă a societăţii moldoveneşti, este împotriva arestării lui Baghirov, dar nu doreşte ca şi judecata lui Baghirov să fie o compensare pentru cei care au suferit în timpul dezordinilor din 7 aprilie.
Poporul moldovenesc doreşte conciliere civică în ţară, consolidarea prieteniei între popoarele frăţeşti ale Moldovei şi Rusiei.
Arestul lui Eduard Baghirov măreşte nu numai prăpastia din societate civică a ţării noastre, dar şi dintre Rusia, cetăţeanul căreia este ţinut sub arest, şi Moldova, guvernanţii căreia speculează cu puterea poporului şi îşi bat joc în subsolurile sale de o persoană, care s-a pronunţat critic în reţeaua internet şi faţă de rudele sale din Moldova, referitor la acţiunile celor aflaţi la guvernare în Moldova.
Partidul Social Democrat face un apel către Procurorul General al Republicii Moldova, de a se adresa instanţelor judecătoreşti pentru a schimba măsura de constrîngere a cetăţeanului Rusiei Eduard Baghirov, substituind printr-o formă mai umană.
Partidul Social Democrat se adresează la partidele politice din Parlamentul Moldovei, că în cazul lipsei reacţiei la apelul nostru din partea Procuraturii RM, de a iniţia o anchetă parlamentară pentru investigarea faptului de încălcare a drepturilor omului — cetăţeanului Federaţiei Ruse Eduard Baghirov, în ceia ce priveşte justificarea măsurii de constrîngere sub formă de arest pe perioada urmăririi penale.
Conducerea Moldovei este obligată să ţină cont de interesele naţionale ale poporului său, şi să revină la dialogul constructiv cu Federaţia Rusă referitor la tariful pentru gazele livrate, comerţul reciproc, posibilitatea aderării Moldovei la Uniunea Vamală. Pentru aceasta este necesar de a avea curajul pentru corectarea greşelilor comise, de a se dezice de acuzările nefondate între ţările noastre şi, desigur, de a elibera de sub arest pe cetăţeanul Rusiei Eduard Baghirov.
Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md