Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În perioada anilor 1812–1917, cînd Moldova, pe atunci Basarabia era parte a Imperiului Rus, poporul moldovenesc a beneficiat de libertate şi prosperitate. În această perioadă, a avut loc reforma de stopare a robiei, au fost deschise 660 instituţii de învăţămînt, au fost construite 840 km de cale ferată, au apărut fabrici şi noi am fost lideri în producţia de vinuri şi tutun.
Pe timpul ocupaţiei Moldovei, de către Regatul Român nu a fost construită nici o clădire, nici o fabrică, şcoli sau instituţii medicale.
Perioada istorică, cînd Republica Sovietică Socialistă Moldovenească parte a Uniunii Sovietice, în urma Marelui Război pentru Apărarea Patriei a fost eliberat poporul nostru de sub ocupaţia nazistă, am ajuns la nivelul dezvoltării societăţii noastre la cele mai înalte standarde din lume a civilizaţiei moderne. Parada suveranităţii, care a condus la prăbuşirea Uniunii Sovietice a avut la bază aspectul economic. Începând cu anii 70 al secolului trecut, întîrzierea volumului de lucru a rafinăriilor a dus la lipsa bunurilor de consum, în special produse alimentare. Criza încrederii în reformele economice a subminat şi credibilitatea sistemului socialist.
Timp de 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova, autorităţile statului nostru nu au reuşit să redobîndească încrederea oamenilor faţă de stat. Iar motivul este că autorităţile nu au elaborat nici un model economic de dezvoltare a statului, care ar rezolva problema acumulată în societatea noastră încă din perioada Uniunii Sovietice.
Moldovenilor le-au fost repartizate terenuri cu dreptul de proprietate şi mijloace de producţie, lăsîndu-i să se descurce singuri, şi nu au fost învăţaţi cum să utilizeze proprietatea, precum şi schimbarea vectorului politicii externe în direcţia de asociere cu UE, distanţîndu-se, astfel, de la participarea în procesul de divizare a pieţii muncii între statele CSI, şi ignorarea pieţei de desfacere ale statelor din estul continentului Eurasiatic.
UE şi SUA au profitat de lipsa proceselor de integrare în CSI, practic, fiind pusă în aplicare gestionarea statului nostru de astăzi.
Moldovenii, în fiecare zi par mult mai convinşi că valorile spirituale, culturale, lingvistice ale statelor Uniunii Europene le sunt mai aproape decît cele cu popoarele frăţeşti din fosta Uniune Sovietică, cu care ne leagă un trecut. În aspectul dezvoltării economice, Republica Moldova nu a primit sprijin din partea ţărilor occidentale, ci mai degrabă recunoaşte că Moldova poate satisface interesele UE prin pieţi de desfacere a produsele lor, întărind economia lor, iar piaţa din Republica Moldova fiind o garanţie de păstrare a locurilor de muncă în statele europene.
Viitorul Republicii Moldova în dezvoltarea economiei sale, şi creşterea economică, prin urmare, soluţionarea problemelor sociale — este o căutare de investiţii şi pieţi de desfacere. Investiţiile în ţara noastră nu vor apărea până când nu vom oferi o piaţă de desfacere, deoarece piaţa noastră naţională nu are capacitatea necesară.
Propunerea, care astăzi încă mai stă pe ordinea de zi, care ar putea rezolva rapid şi eficient toate problemele acumulate în societatea noastră — este aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan. Social-democraţii sunt determinaţi de a uni societatea moldovenească cu scopul de a realiza “Idea Naţională de renaştere a Moldovei”, prin comasarea intereselor economice şi politice ale statelor CSI şi UE pe teritoriul Moldovei. Actualmente, de la Marea Baltică pînă la Marea Neagră se formează 2 grupuri de teritorii vamale în UE şi CSI. Moldova trebuie să adere la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan ca Zonă Economică Liberă. Moldova va deveni un teritoriu care se va specializa în economia prestări de servicii privind logistica transportului de marfă şi poştă între două uniuni vamale. Statutul de Zonă Economică Liberă va permite Moldovei să pună în aplicare într-un termen scurt, proiecte investiţionale în agricultură şi în producţia de bunuri de consum. Moldova ar putea deveni o ţară atractivă, cu un regim fiscal preferenţial pentru statele CSI şi investitori din ţările UE. Integritatea teritorială a Republicii Moldova, protecţia drepturilor minorităţilor, dezvoltarea culturii, limbilor tuturor grupurilor etnice ale poporului nostru este posibilă prin federalizarea Republicii Moldova. Această decizie — este unicul plan pragmatic de re-integrare a ţării noastre şi noi, societatea moldovenească, trebuie să găsim în noi curajul de a face acest pas.
În acelaşi timp, renaşterea economică a ţării, soluţionarea problemelor sociale şi de re-integrare a ţării nu sunt pe ordinea de zi a partidelor parlamentare, care au declarat politica externă a Republicii Moldova spre aderarea la UE, această neavînd nici o şansă spre realizare. Încercările partidelor politice extraparlamentare să ofere societăţii un proiect alternativ de renaştere a Republicii Moldova prin aderarea la Uniunea Vamală sunt jalnice.
Analiştii politici, jurnalişti, organizaţii publice finanţate din străinătate, în fiecare zi se ocupă de discreditarea Rusiei moderne şi promovarea beneficiilor aderării Moldovei la UE. Iar faptul că Republica Moldova nu va adera în UE, în viitorul apropiat şi că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală este o realitate obiectivă, este interzisă spre a fi discutată şi promovată în societate.
Rusia, timp de două secole, nu doar o dată a venit în ajutorul Republicii Moldova, şi acest lucru s-a întâmplat în cel mai dificil moment pentru poporul moldovenesc. Astăzi, cetăţenii Republicii Moldova, mai mult ca oricînd au nevoie de ajutor: mai mult de un milion de persoane trăiesc sub minimul de existenţă. În fiecare an, au loc reduceri de locuri de muncă, mortalitatea este cu mult mai ridicată decît natalitatea, economia este distrusă, iar leul moldovenesc este asigurat doar de fluxurile de valută din străinătate şi în viitorul apropiat este aşteptată scăderea bruscă a acestuia din cauza reducerilor remitenţelor din UE. Statul vecin, România a început să pună în funcţiune planul său de absorbţie a societăţii noastre, stabilind cu traiul pe teritoriul Moldovei cetăţeni români de etnie romi. Televiziunea publică închide emisiunile în limba rusă, iar posturile ruseşti, în orele “comode” pentru cetăţeni transmit emisiuni în limba moldovenească şi, adesea, cu un conţinut anti-rus. Solicităm Federaţiei Ruse să sprijine Republica Moldova, prin extinderea domeniul de activitate al Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova
Propunem: să constituim pe teritoriul Moldovei instituţii financiare de a credita agricultura şi creşterea producţiei agricole şi comercializarea acesteia pe pieţele de desfacere din Federaţia Rusă; de a înfiinţa companii de vînzare în leasing a utilajelor agricole, pentru a crea o filială a Uniunii Vamale, de a fonda Institutul de Cercetare privind analiza economiei moldoveneşti privind elaborarea recomandărilor pentru potenţiali investitori ruşi:
În cele din urmă, poporul moldovenesc este responsabil pentru politicieni cărora le-au încredinţat puterea de stat, dar remunerarea elitei politice pentru această încredere este foarte crudă. Astăzi cetăţenii Republicii Moldova nu pot plăti conform facturilor de gaz şi energie electrică. Intervenim cu rugămintea să manifestaţi o atitudine faţă de cetăţenii noştri săraci şi să propuneţi Guvernului Republicii Moldova un credit tehnic în valoare de 50% din costul de gaze şi energie electrică pentru cetăţenii cu venituri mai mici de 1.500 de lei pentru un termen de 10 ani
Partidul Social Democrat din Moldova este convins de faptul că cetăţenii Republicii Moldova vor condamna politica anti-rusă promovată de Alianţa de guvernare şi nu le va mai da vot de încredere la următoarele alegeri parlamentare. Noi, social-democraţii vom veni la putere, vom schimba vectorul politicii externe şi vom asigura aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală, cu scopul creşterii economice naţionale şi angajamentul privind creditul tehnic solicitat care va fi rambursat.
Profitînd de această ocazie, că la această Masa Rotundă participă reprezentanţi ai autorităţilor Federaţiei Ruse, vă rugăm să transmiteţi conducerii Federaţiei Ruse necesitatea susţinerii poporul moldovenesc sub forma unor iniţiative de la Kremlin. Dacă aceasta se va întîmpla, schimbarea vectorului politicii externe a Moldovei spre restabilirea relaţiilor umanitare, economice şi politice ar fi inevitabilă.
Victor Şelin
Preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova
Sursa: www.psdm.md