Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În data de 12 şi 19 noiembrie, la Chişinău au fost desfăşurate proteste ale cetăţenilor împotriva politicii antisociale ale statului. Revendicările protestatarilor au fost transmise Guvernului şi Parlamentului. Prim-ministru, Vlad Filat, a numit o comisie responsabilă de negocieri cu participanţii la proteste. Prin urmare, au fost expuse declaraţii promiţătoare privind satisfacerea cerinţelor participanţilor la protest. Cu toate acestea, la o zi după încheierea acţiunii de protest din 19 noiembrie, organizaţiile teritoriale care au participat la miting, au primit un răspuns oficial din partea Guvernului.
Prin acest răspuns se recunoaşte incapacitatea Guvernului de a îndeplini atribuţiile asumate faţă de cetăţenii RM — şi anume de a sluji intereselor poporului din Republica Moldova.
Ţinem să amintim că fiecare ministru, prim-ministru, în conformitate cu Constituţia şi Legea cu privire la Guvern, depune jurământul de credinţă de a servi în interesul poporului, iar răspunsul Guvernului nu este altceva decît o dovadă de încălcare a jurământului dat cetăţenilor RM.
Constituţia RM, stipulează în art. 47 că statul garantează asigurarea minimului de existenţă. Guvernul a semnat însă, că nu este în stare să plătească pensii şi alocaţii, care trebuie să fie minim la nivelul de 1500 lei.
Guvernul este incapabil să achite pensii de minim 1.500 de lei, din această cauză cetăţenii au cerut preţuri mai mici pentru alimente, medicamente, combustibil, tarife ale gazelor naturale, energie termică, apă, energie electrică, unde este confirmat că monopoliştii fură şi utilizează adaosuri comerciale nejustificate. Acceptarea reducerii tarifelor şi preţurilor — reprezintă lipsirea de plăcerea de a te îmbogăţi din contul buzunarelor consumatorilor, iar Guvernul spune “nu” reglementării preţurilor şi luptei cu monopoliştii.
Cetăţenii achită pentru asigurări medicale, dar Guvernul nu oferă calitate în medicină, dar din contra stabileşte o taxă pentru vizita la medici, într-un mod neruşinat fiind invocat motivul că scopul introducerii unei plăţi, de fapt reprezintă scăderea numărului de adresări în spitale a pensionarilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. Pensionarii şi studenţii aflaţi în sărăcie şi neglijaţi de către stat, au solicitat scutirea întreprinderilor de plata impozitului pe venit şi a plăţilor pentru asigurări sociale şi medicale în cazul angajării acestora, în scopul stimulării afacerii prin angajarea lor, dar şi de a evita plata impozitelor duble şi taxelor în buget. Guvernul spune “nu”, deoarece potrivit lor aceasta este o discriminare în raport cu alte categorii de cetăţeni. Cum poţi alinia un bătrîn sau un tînăr student, care au nevoie de venituri cu cetăţeni de vîrstă medie?
Participanţii la protest au solicitat să se renunţe la proiectul de buget şi de politicile fiscale pentru anul 2012, care prevăd majorarea impozitelor, scumpiri de preţuri şi lipsa investiţiilor în crearea a noi locuri de muncă. Guvernul spune — nu suntem suverani, suntem dependenţi de prevederile Memorandumului semnat cu FMI şi creşterea taxelor şi a preţurilor va fi menţinută.
Răspunsul Partidului Social Democrat din Moldova este clar — nu ne vom retrage, vom insista pe satisfacerea revendicărilor invocate.
Însă e nevoie de un alt Guvern!
Partidul Social Democrat din Moldova cheamă cetăţenii moldoveni la un nou Miting care va avea loc la 26 noiembrie 2011.
La cerinţele social-economice, care au fost înaintate la 12 şi 19 noiembrie, de această dată invocăm şi revendicări politice “Demisia Guvernului.”
Tuturor cetăţenilor statului, deja, le este clar că AIE nu mai există. Chiar dacă îşi pun o mimică bună, oricum joacă prost.
Partidul Social Democrat este un partid extraparlamentar, dar vom insista să fie anulate tarifele aprobate de către ANRE, la Curtea de Apel. Vom demonstra ilegalitatea stabilirii tarifelor, şi vom pedepsi toţi inculpaţii vinovaţi de jaf şi violenţă a populaţiei Republicii Moldova. În ţară este sărăcie, frig şi foame pentru sute de mii de persoane social vulnerabile: pensionari, persoane cu dizabilităţi, studenţi şi şomeri. Fiind conştienţi de responsabilitatea faţă de popor, noi social-democraţii, partid extraparlamentar ne adresăm deputaţilor Parlamentului de a demite actualul Guvern şi de a numi o nouă componenţă a Guvernului, care îşi va asuma obligaţia de a revizui tarifele aprobate, de a diminua preţurile pentru produse de primă necesitate şi de a trage la răspundere monopoliştii şi structurile corupte, care au stabilit tarifele existente.
Facem un apel către PCRM, drept un partid parlamentar pe eşichierul de stânga, în baza legiuitorului, pentru a face o propunere de creare a unei noi coaliţii cu partidele din Parlament, şi să îşi asume responsabilitatea pentru demisia guvernului şi formarea noului Cabinet de Miniştri, ţinând cont de cerinţele protestatarilor.
Voi, deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanţi ai poporului, nu aveţi nici un drept de a lăsa în voia sorţii oamenii, care ies în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Dacă nu le-aţi dat bani, astfel încât să poată plăti facturile, nu aţi creat condiţii pentru angajare, atunci sunteţi obligaţi să reduceţi preţurile. Acest lucru nu presupune costuri, este doar efortul statului de a restabili ordinea în gestionarea întreprinderilor de stat şi combaterea furturilor şi a corupţiei.
Solicităm convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului şi aprobarea revendicărilor participanţilor la acţiunile de protest privind demisia Guvernului.
Protestele din 7aprilie împotriva politicii comuniştilor, a determinat un declin al încrederii în PCRM şi au adus la guvernare AIE.
Se creează impresia, că PCRM nu tras concluziile necesare din propriile greşeli, iar AIE nu a dovedit încrederea alegătorilor.
Protestele paşnice oferă oportunitatea de a corecta greşelile anterioare, iar drept răspuns pentru protestatari ar reprezenta doar demisia Guvernului AIE, şi formarea unui guvern de coaliţie prin consens naţional. Guvern, care va asigura cererile cetăţenilor şi care ar garanta funcţionarea bunei guvernării în Republica Moldova în perioada de tranziţie.
Perioada de tranziţie — presupune o perioadă în care este necesar de a alege un nou Parlament. În stat nu poate exista un Parlament legitim, care nu a ales în termeni rezonabili şeful statului. Parlamentul Republicii Moldova, la 28 septembrie, la un an după dizolvarea ultimului Parlament, trebuie să fie dizolvat.
Sursa: www.psdm.md