Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Social Democrat din Moldova a organizat în data de 12, 19, 26 noiembrie şi 3 decembrie acţiuni de protest împotriva politici sociale şi economice promovate de Guvernul şi Parlamentul RM. În cadrul acţiunilor date au fost colectate peste 10 mii de cereri de la cetăţeni, privind anularea tarifelor aprobate de către ANRE, cereri care urmează a fi înaintate la Curtea de Apel.
Protestele au avut drept scop iniţierea unui dialog constructiv cu Guvernul şi deputaţii Parlamentului cu privire la necesitatea de a lua măsuri de menţinere a preţurilor şi a tarifelor formate din contul ineficienţei, neglijenţei şi a cheltuielilor exagerate şi ilegale din întreprinderile de stat, precum şi dictatura monopoliştilor şi înțelegerilor de cartel ale agenţilor economici.
În pofida dovezilor încălcărilor date, Guvernul s-a eschivat de la iniţierea unei anchete privind legitimitatea stabilirii tarifelor şi a refuzat diminuarea preţurilor la produsele de primă necesitate.
Partidul Social Democrat a înaintat spre examinare Parlamentului proiectul de lege “Cu privire la asigurarea cu minimum de existenţă în RM”, care prevedea o creştere a veniturilor cetăţenilor de cel puţin 1.500 de lei pentru anul 2011.
Din cauza lipsei unei strategii de dezvoltare a economiei naţionale, care va prevedea creşterea veniturilor populaţiei — proiectul de lege nu a fost aprobat de către deputaţii Parlamentului. Ceea ce constituie o încălcare gravă a art. 47 din Constituţia Republicii Moldova.
Proiectul bugetului ţării pentru anul 2012, elaborat şi aprobat de către Guvern, prevede creşterea presiunii fiscală asupra agenţilor economici, angajaţii bugetari, pensionarii şi locuitorii din mediul rural. Aspectul antisocial al bugetului statului obligă cetăţenii să plătească pentru vizitele la medic,sporeşte alocările în fondul pentru asigurări medicale, limitează accesul la educaţie, afectează dezvoltarea culturii naţionale, artă, limbile grupurilor etnice din Republica Moldova.
Bugetul ţării nu prevede măsuri adecvate şi necesare privind renaşterea economiei naţionale şi asigurări sociale pentru cetăţeni. Activitatea antreprenorială va fi redusă, iar calitatea vieţii cetăţenilor va fi mai proastă decât este astăzi.
Social-democraţii nu vor mai încerca să ducă un dialog constructiv cu actuala guvernare.
În situaţia dată, ne adresăm cetăţenilor Republicii Moldova, ca de sine stătător de a începe proceduri legale de revizuire a politicii externe a ţării, modificările politicii bugetar-fiscale, reducerea preţurilor şi a tarifelor, crearea noilor întreprinderi şi a locurilor de muncă, crearea unei pieţe de desfacere a bunurilor, asigurări socială, pensii şi salarii decente.
Pentru aceasta este necesar de a răspunde afirmativ la o întrebare: “Sunteţi de acord ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan?”.
Uniunea Vamală din estul continentului nostru a fost întotdeauna pentru Republica Moldova, un teritoriu unde se putea cumpăra mai ieftin şi să vândă mai scump.
Republica Moldova trebuie să tindă spre locul în lumea modernă, acolo unde este avantajos, unde este libera circulaţie a oamenilor, sisteme comune energetice şi de transport, limbi de comunicare cunoscute, stocuri de materie primă şi pieţi de desfacere.
Moldova nu are mai mult timp să stea în continuare, nu trebuie să mai permitem să stăm cu mîna întinsă, nu ne putem permite să nu plătim pensionarilor o pensie decentă, şi ca cei un milion de cetăţeni moldoveni să continue să lucreze pentru economia altor state.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan, drept un teritoriu fiscal preferenţial, va oferi investitorilor din UE, China, SUA, pentru prima dată în cei 20 de ani de independenţă a RM, oportunitatea de a crea pe teritoriul nostru întreprinderi şi să livreze produse finite pe o piaţă de desfacere garantată pentru statele Rusia — Belarus — Kazahstan. Anul viitor şi Ucraina va adera la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan
Pentru realizarea iniţiativei Partidului Social Democrat, deja sîmbata 10 decembrie 2011, la Chişinău va avea loc Adunarea Grupului de Iniţiativă pentru colectarea semnăturilor privind desfăşurarea Referendumului Republican în 2012. La adunare vor participa locuitorii satelor şi oraşelor mici, locuitorii municipiilor Bălţi şi Chişinău
Iar după sărbătorile de Crăciun, la 28 ianuarie 2012, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi condiţiile CEC, va fi iniţiată procedura de colectare a semnăturilor.
Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova!
Speranţele Voastre la o viaţă mai bună, protecţia socială şi bunăstarea familiei — nu au fost realizate de componenţa actuală a Guvernului şi Parlamentului. Guvernarea vă minte şi vă lipseşte de ultimele venituri. Puterea actuala a prădat şi şi-a bătut joc de cetăţeni, folosind pentru aceasta întregul aparat represiv, aflat în subordinea sa. Această guvernare antisocială s-a folosit de puterea poporului, dar este imposibil să lipseşti poporul de puterea sa.
Constituţia ţării şi legislaţia Moldovei permit cetăţenilor să petreacă referendum pentru a lua decizii pe cele mai importante probleme ale societăţii. PSD împreună cu toţi cetăţenii va petrece un aşa referendum.
Partidul Social Democrat şi poporul Republicii Moldova îşi vor expune opiniile cu privire la dezvoltarea statului prin organizarea colectării de semnături şi asigurarea desfăşurării referendumului “privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan”.Fiind asigurată aderarea RM la Uniunea Vamală calitatea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova va fi mai bună, iar tânăra generaţie va fi martoră a unei noi perspective de dezvoltare economică în Europa de Est şi va crea un standard de viaţă european, acasă — în Moldova.
Sursa: www.psdm.md