Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Misiunile diplomatice ale Republicii Moldova acreditate în afara ţării sînt responsabile pentru prezentarea şi promovarea obiectivelor de politică externă ale statului nostru, însă o activitate indispensabilă este dezvoltarea economica a Moldovei şi poziţionarea ţării noastre drept o platformă investiţională avantajoasă pentru oamenii de afaceri din alte state.
Staff-ul ambasadelor permite stabilirea relaţiilor de ordin social dar şi economic, avînd specialişti în domeniile respective.
Însă în ultimul timp ambasadele sunt preocupate de satisfacerea intereselor personale sau de partid, atribuţiile sale fiind preluate de Prim-ministru Vlad Filat, care se deplasează tot mai des la întrevederi cu oficialii altor state pentru a discuta “subiecte de stat”, sau mai degrabă sunt abordate interesele personale.
Pentru o discuţie de o tonalitate precum a fost vizita Premierului la Azerbaidjan putea fi delegat Ambasadorul Republicii Moldova la Baku sau chiar Ministrul Afacerilor Externe al RM. Însă Prim-ministrul Vlad Filat a decis să meargă, personal, fiind cheltuite aproximativ un milion de lei, ceea ce ar fi putut asigura peste 1200 de pensii medii, şi aceste resurse de dragul unei vizite de curtoazie omologului azer, dar şi pentru vizite a mai multe locuri istorice din oraşul Baku.
Discuţiile purtate au avut un caracter obişnuit şi nici unul din domeniile atinse nu a fost consimţit prin careva acte sau parteneriate stabilite, care ar viza o durabilitate concretă sau careva acţiuni care vor derula în urma acestei vizite.
Partidul Social Democrat din Moldova consideră că Premierul moldovean îşi asumă nişte responsabilităţi corespunzătoare funcţionarilor şi instituţiilor abilitate, care sunt obligate să efectueze asemenea întrevederi oficiale şi să dezvolte parteneriatele respective prin corespondenţă oficială şi comunicare continuă.
Chiar şi prin faptul că Republica Moldova şi Azerbaidjan sunt state membre ale GUAM, structură care este preocupată de principiile democratice şi dezvoltarea relaţiilor economice, a cărei personal este responsabil de relaţiile între aceste state, ar fi putut să efectueze acest lucru cu o mai mare pondere şi eficienţă şi chiar cu mai puţine cheltuieli financiare.
Ieşirea RM din structura GUAM este una necesară, deoarece din momentul obţinerii statutului de ţară membră, RM nu a obţinut avantaje economice, fiind evidente doar relaţiile de prietenie între state. Guvernul trebuie să emită o notă prin care să solicite statelor membre, ieşirea din structura dată, state care şi aşa colaborează în cadrul Comunităţii Statelor Independente şi trebuie să continue să se susţină reciproc în vederea dezvoltării relaţiilor economice ce vor asigura bunăstarea cetăţenilor săi.
Partidul Social Democrat consideră necesar de a fi revizuite activităţile misiunilor diplomatice şi de a orienta strategic activitatea acestora în scopul dezvoltării economice şi de a califica rezultatele finale în baza investitorilor atraşi pe teritoriul moldovenesc. Astăzi Republica Moldova are nevoie de întreprinderi mixte şi locuri de muncă, iar ambasadele sunt intermediarii care prezintă şi promovează imaginea Republicii Moldova în aspect investiţional şi nicidecum politic, aşa cum se face astăzi. La fel, este foarte importantă susţinerea socială a cetăţenilor, care prin intermediul parteneriatelor cu Organizaţii internaţionale, pot influenţa sectorul nonguvernamental, a căror proiecte au aplicabilitate reuşită pentru statul nostru.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan este una din şansele viabile pentru ţara noastră de a promova principii economice corecte, unde acordurile semnate prevăd avantajele economice şi responsabilităţile fiecărui stat membru. Iar beneficiile unei asemenea structuri denotă satisfacerea intereselor cetăţenilor care vor simţi rezultatele obţinute prin dezvoltarea economiei de piaţă şi a Republicii Moldova, drept stat în dezvoltare.
Centrul de presă PSD