Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Implicarea Uniunii Europene în tatonările politice interne ale Republicii Moldova, demonstrează încapacitatea celei din urmă de a-şi administra în mod independent instituţiile statului. Acesta a fost reacţia liderului Partidului Social Democrat Victor Şelin la scrisoarea adresată Comisiei Europene pentru Extindere şi Politică de Vecinătate de către preşedintele Partidului Comunist Vladimir Voronin.
În adresarea sa către Comisarul European Ştefan Fiule, liderul PCRM şi-a expus indignarea vizavi de activitatea Parlamentului în cadrul dezbaterilor la subiectul libertăţii resurselor mass-media precum şi a libertăţii cuvîntului în Republica Moldova. El a numit aceste audieri drept spectacol şi a acuzat Alianţa pentru promovarea unei politici de distrugere a normelor şi instituţiilor de drept. Preşedintele Partidului Social Democrat, la rîndul său a afirmat faptul că intervenţia europeană în politica internă a Moldovei, poate să se rasfrîngă negativ asupra reputaţiei ţării noastre pe arena mondială.
“Noi nu numai că conştientizăm neputinţa noastră, noi arătăm astfel societăţii mondiale faptul că ne refuzăm de statalitate şi să trecem direct la guvernarea proceselor sociale de către forţele politice externe” a declarat într-un interviu Victor Şelin. “Consider, că partidele politice nu au dreptul să se adreseze după ajutor în soluţionarea problemelor politice interne, către alte state”.
Conform opiniei liderului PSD, adresările din numele statului trebuie să fie destinate instituţiilor internaţionale din care Republica Modova face parte sau cu care are înţelegeri reciproce, ceea ce va permite ţării noastre să fie în egală măsură îndepărtată de jucătorii geopolitici, să nu-şi facă duşmani şi să păstreze statutul unei republici suverane şi neutre. În calitate de alternativă de dezvoltare a mecanismului statal şi a economiei Moldovei, social-democraţii propun modelul elveţian de guvernare.
Şedinţa Parlamentului asupra chestiunii de independenţă a resurselor mass-media şi asigurarea libertăţii cuvîntului în Moldova, a avut loc pe 29 iunie. Fracţiunea PCRM a părăsit sala de şedinţă după ce proiectul acestora referitur la dezbatere nu a fost inclus în ordinea de zi a şedinţei.
Sursa: www.psdm.md