Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimate doamnă MERKEL,
După stabilirea relaţiilor diplomatice la 30 aprilie 1992, relaţiile de prietenie şi parteneriat dintre Republica Federală Germania şi Republica Moldova au cunoscut o evoluţie pozitivă în permanenţă.
Germania a manifestat un interes deosebit faţă de Republica Moldova. Prin acţiunile sale, Germania a sprijinit Moldova atît în plan economic, cît şi social şi a fost un exemplu pentru preluarea celor mai bune practici în calea de tranziţie şi transformare a Republicii Moldova într-un stat modern bazat pe principii democratice.
Pe parcursul a 20 de ani, populaţia Republicii Moldova a fost în aşteptarea unui oficial german, care ne va vizita ţara şi prin vizita sa va da un nou impuls dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre ţările noastre.
Vizita dumneavoastră, preconizată pentru data de 22 august 2012 în Republica Moldova devine un eveniment mult aşteptat de întreaga societatea moldovenească. Şi acest interes se datorează atît vizitei dvs. în calitate de Cancelar german cît şi interesul faţă de mesajul pe care îl veţi transmite atît conducătorilor actuali ai Republicii Moldova, cît şi tuturor cetăţenilor ţării noastre.
Populaţia Republicii Moldova este în aşteptarea unui discurs ferm din partea dvs., care să fie îndreptat în vederea respectării legislaţiei în vigoare de fiecare cetăţean, indiferent de funcţia pe care o exercită, respectării principiilor democratice şi a drepturilor constituţionale ale cetăţenilor la libera exprimare a voinţei, inclusiv respectarea drepturilor electorale ale cetăţenilor.
Odată cu începerea perioadei de tranziţie, populaţia ţării noastre a militat ca Republica Moldova să devină un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic să reprezinte valori supreme şi garantate.
Cu regret, partidele care formează actuala guvernare în Moldova, prin instituţiile statului îşi atribuie drepturi exagerate şi neconstituţionale, îşi permit interpretarea normelor şi luarea deciziilor în interes de grup şi în defavoarea cetăţenilor Republicii Moldova, ceia ce constituie o încălcare gravă şi premize de instalare a unui regim dictatorial.
Odată cu constituirea alianţei de guvernare, liderii partidelor: Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au împărţit între ei ministerele şi conducerea acestora, precum şi celelalte instituţii ale statului. Periculos este şi faptul, că liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au împărţit, inclusiv, Procuratura Generală, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei etc., ceia ce a subminat independenţa organelor de drept şi a justiţiei.
Un ultim exemplu în acest sens îl constituie decizia Comisiei Electorale Centrale din 03 august 2012 de a respinge iniţiativa a peste 230 de mii de cetăţeni de organizare a unui Referendumului republican legislativ, unde 6 din cei 9 membri au votat sub presiunea partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, care iau numit în această funcţie.
Prin hotărîrea luată, care este în contrazicere cu celelalte hotărîri aprobate anterior, Comisia Electorală Centrală a spulberat orice încredere din partea populaţiei, devenind un organ de stat, care interpretează prevederile codului electoral reieşind din situaţia şi interesul de moment contrar apărării dreptului cetăţenilor la expunerea voinţei.
Decizia neîntemeiată luată de Comisia Electorală Centrală privind anularea a peste 197 mii de semnături constituie o încălcare gravă împotriva propriului popor şi îngrădirea drepturilor constituţionale, precum şi ignorarea art. 142 din Codul electoral al Republicii Moldova — Referendumul republican se desfăşoară în scopul exercitării puterii poporului şi participării lui nemijlocite la conducerea şi administrarea treburilor de stat.
Stimate doamnă Merkel,
Este cunoscută experienţa liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană, prin care aceştia îşi acoperă insuccesele şi fărădelegile pe seama partenerilor străini.
Drept exemplu poate servi vizita Vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii Joe Biden în perioada cînd liderii Alianţei pentru Integrare Europeană interpretau Constituţia ţării noastre în interes propriu, pentru a-şi putea alege preşedintele. Acelaşi lucru s-a evidenţiat şi în timpul altor vizite a oficialilor europeni.
Acum, cînd în Republica Moldova s-a instalat un regim dictatorial controlat de liderii partidelor de la guvernare, cînd nivelul de viaţă al majorităţii cetăţenilor tării este sub minimul de existenţă, cînd situaţia este destul de tensionată, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană apelează la ajutorul dumneavoastră — lider european şi lider a unei mari puteri cum este Germania.
De dumneavoastră depinde rezultatul vizitei, pe care o veţi întreprinde în ţara noastră — va reveni Republica Moldova în albia respectării principiilor democratice şi funcţionării normelor de drept în interesul cetăţenilor sau se va prelungi funcţionarea dictaturii prin limitarea drepturilor cetăţenilor.
Dacă subiectul privind exprimarea voinţei cetăţenilor Republicii Moldova nu se va regăsi pe agenda de discuţii a dvs. atunci populaţia ţării noastre va primi această vizită drept susţinere din partea Germaniei, dar şi a dvs. în particular, a unui regimului dictatorial al Alianţei pentru Integrare Europeană, care îngrădeşte drepturile constituţionale democratice a cetăţenilor la exprimarea voinţei.
Ne dorim o dezvoltare a relaţiilor dintre ţările noastre şi în acelaşi timp ne dorim ca vizita dumneavoastră să vină în susţinerea acestei relaţii şi nu în acoperirea fărădelegilor comise de actuala guvernare din Moldova.
Cu profund respect,
Sergiu COROPCEANU
Secretar General al Partidului Social Democrat din Republica Moldova
Sursa: www.psdm.md
PSD a adresat o notă oficială Misiunii OSCE
PSD, 17 august 2012
PSD cere Cancelarului german Angela Merkel să includă în agenda de lucru subiectul ce ţine de exprimarea voinţei cetăţenilor Moldovei
PSD, 15 august 2012
Conducerea PSD a avut o întrevedere cu oficiali europeni, membrii Parlamentului European
PSD, 25 iunie 2012