Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Social Democrat consideră că Preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a făcut exces de putere în calitatea sa de judecător al Curţii, unde în cadrul unei emisiuni televizate a expus verdictul precum că după expirarea termenului de 45 de zile din momentul în care Parlamentul nu a acordat vot de încredere pentru formarea noului guvern, Preşedintele, la dorinţa proprie, poate să dizolve Parlamentul sau să nu-l dizolve.
Considerăm, că prin expunerile sale, dl Tănase a încălcat legislaţia cu privire la expunerea publică făcînd încheieri asupra normelor şi obligaţiunilor constituţionale indicînd că procesul de numire a unui nou guvern nu are limită în timp. De asemenea, credem că dumnealui face presiuni asupra proceselor politice cu scopul de a scoate presiunea din rîndul populaţiei, care sunt gata să iasă la acţiuni de protest şi să ceară alegeri parlamentare anticipate.
Ţinem să reamintim, că fostul Preşedinte al Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere a primit vot de neîncredere din partea colegilor, inclusiv şi votul lui Alexandru Tănase, pentru o expunere similară.
În situaţia creată concluzionăm, că demiterea lui Dumitru Pulbere din funcţia de Preşedinte al Curţii Constituţionale a constituit un moft al liderilor din Alianţa pentru Integrare Europeană, care şi-au subjugat şi unii membri ai Curţii Constituţionale, ori expunerile similare ale dlui Tănase merită şi trebuie să fie sancţionate la fel.
Facem apel către toţi judecătorii Curţii Constituţionale, ca organ suprem şi garant al implementării normelor constituţionale, al separării puterilor în stat, al controlului constituţionalităţii legilor, decretelor Preşedintelui etc. să activeze în continuare în interesul cetăţenilor Republicii Moldova şi să nu se implice în activităţi politice sau să facă declaraţii în favoare unor partide politice. Mai mult ca atît, Curtea trebuie să solicite Parlamentului ca acesta să numească noi judecători, pentru funcţiile vacante, astfel ca Curtea să poată activa în componenţa deplină.
Sursa: www.psdm.md