Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Social Democrat constată, că actuala guvernare continuă să blocheze şi să îngrădească drepturile cetăţenilor ţării la exprimarea dorinţei, precum şi să intimideze, chiar şi să deschidă dosare penale împotriva celor care se opun acţiunilor nelegitime ale guvernării.
Dorinţa cetăţenilor din diferite regiuni ale ţării de organizare a referendumurilor locale privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală constituie un răspuns la acţiunile nelegitime ale guvernării de interzicere a desfăşurării unui asemenea referendum la nivel de ţară, cu atît mai mult că procedura de iniţiere a fost respectată.
Cetăţenii Republicii Moldova, la iniţiativa Partidului Social Democrat, au colectat şi au transmis Comisiei Electorale Centrale peste 230 000 de semnături ale susţinătorilor, număr îndeajuns pentru numirea datei referendumului. Declaraţiile Comisiei Electorale Centrale privind falsificarea semnăturilor a constituit o manipulare a societăţii şi un fals, pentru care membrii CEC trebuie să poarte răspundere penală. Procuratura Generală, după un an şi jumătate de cercetare, au mai lăsat în analiză doar 8 000 de semnături, declarînd că Comisia Electorală Centrală poate să-şi revadă decizia în baza celorlalte 224 000 de semnături, număr suficient pentru aprobarea deciziei de organizare a referendumului republican legislativ.
În situaţia în care, Procuratura Generală a confirmat valabilitatea celorlalte 224 000 de semnături, guvernarea trebuie să asigure desfăşurarea referendumului republican, însă, aceasta continuă, pe diferite căi să blocheze dreptul cetăţenilor de aşi expune punctul de vedere la referendum.
Constatăm frica partidelor de la guvernare: PLDM, PDM, PL şi PLR faţă de popor şi deciziile acestuia. Acţiunile guvernării au doar scopul realizării tranzacţiilor de vînzare-cumpărare a infrastructurii şi bogăţiilor ţării noastre către instituţiile şi companiile europene, nefiind interesată de dezvoltarea ţării şi bunăstarea oamenilor.
Cetăţenii ţării nu fac altceva decît să-şi apere drepturile constituţionale, pentru că doar cetăţenii pot determina importanţa problemelor, pe care doresc să le supună referendumurilor.
Guvernarea nu trebuie să prezinte dorinţa cetăţenilor, care este un drept constituţional, drept o încălcare, ci ea însăşi să revină în albia constituţionalităţii. În caz contrar, cetăţenii vor trece la acţiuni mult mai radicale, pentru aşi realiza drepturile şi a opri fărădelegile guvernării.
Sursa: www.psdm.md