Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi Secretarul General PSD, Sergiu Coropceanu a adresat un demers tuturor fracţiunilor parlamentare dar şi deputaţilor neafiliaţi prin care solicită ca voturile deputaţilor să fie făcute publice astfel ca cetăţenii RM să cunoască activitatea parlamentară, care la moment necesită mai multe modificări importante.
Potrivit lui Coropceanu, procedura de votare este foarte des încălcată şi anume după cum urmează: voturile nu sunt numărate corect, iar persoana responsabilă de contabilizarea voturilor enunţă de fiecare dată aceeaşi cifră echivalentă numărului de deputaţi ai fracţiunii. Ulterior, Preşedintele Parlamentului RM, în momentul anunţării rezultatului final foloseşte termenul “majoritatea”, în timp ce în mai multe cazuri această “majoritate” nu există, dat fiind faptul că deputaţii lipsesc de la şedinţă. Tot în demers este indicat că aleşii poporului ale partidelor din coaliţie neagă şi ignoră cu vehemenţă opinia opoziţiei parlamentare şi nu permit accesul acestora de a participa sau de a elabora anumite modificări ale actelor legislative. Mai mult ca atît însăşi deputaţii din Coaliţia Pro-europeană nu sunt cunoscuţi cu proiectele de lege care sunt înaitate spre aprobare, votul “pro” fiind mai mult de procedură şi fără a conştientiza efectele secundare.
“Transparenţa şi caracterul public al şedinţelor plenare este zero. Presa nu are acces în sala de şedinţă, la fel ca şi cetăţenii RM nu pot beneficia de dreptul lor de a participa la şedinţele plenare, deşi acesta este un drept constituţional. Şi toate acesta fiind justificate cu insuficienţa locurilor în sală”, scrie în demers.
Sergiu Coropceanu consideră că populaţia RM are tot dreptul să cunoască cum actuala guvernare gestionează cu puterea statului, fapt pentru care social-democraţii insistă asupra evidenţei minuţioase a voturilor deputaţilor fiecare luat în parte, pe fiecare subiect separat examinat în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului RM. Totodată, rezultatele votării pentru fiecare subiect trebuie să fie introduse în stenograma şedinţei, cu indicarea numelui deputatului, în dreptul căruia trebuie să fie indicat cum a votat acesta. Stenograma trebuie să fie publică, astfel ca fiecare cetăţean să aibă acces liber de a accesa pe site aceste documente.
Mai mult ca atît, social-democraţii consideră că este nevoie de a introduce obligativitatea ca la publicarea legilor adoptate în Monitorul Oficial al RM să fie publicată şi lista deputaţilor îndicînd care şi cum au votat.
Sursa: www.psdm.md