Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Sergiu Coropceanu, Secretar general PSD, a participat la lucrările Conferinţei ştiinţifice internaţionale “Stat federativ: experienţa internaţională şi perspectivele pentru Republica Moldova”, organizată de Asociaţia istoricilor şi politologilor “Pro-Moldova”.
La lucrările conferinţei au participat politologi, profesori, experţi din: Finlanda, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Federaţia Rusă, Ucraina, Armenia, Uzbekistan, precum şi din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria şi Găgăuzia.
Conferinţa s-a axat pe trei blocuri principale: experienţa internaţională a federalizării — istoria, realitatea şi influenţa acesteia asupra realităţilor din Moldova; experienţa internă a federalizării şi manifestarea acesteia în diferite ţări; Republica Moldova — ideea federalizării şi perspectivele acesteia.
Participînd în cadrul Conferinţei ştiinţifice internaţionale “Stat federativ: experienţa internaţională şi perspectivele pentru Republica Moldova”, organizată de Asociaţia istoricilor şi politologilor “Pro-Moldova”, Sergiu Coropceanu, Secretar general PSD a expus poziţia partidului
privind planul de acţiuni necesar de a fi implementat, de comun acord de către autorităţile Republicii Moldova şi ale Transnistriei, pentru obţinerea rezultatului dorit — reintegrarea paşnică a ţării în baza principiilor de federalizare.
Sergiu Coropceanu a menţionat faptul, că pînă la decizia politică de semnare a acordului privind constituirea statului pe principiul federal de organizare, este necesar ca atît Republica Moldova, cît şi Transnistria să demonstreze încredere una faţă de alta. Un prim pas în acest sens trebuie să fie constituirea unui spaţiu economic şi vamal unic, care ar permite libera circulaţie a populaţiei, a mărfurilor şi a capitalului.
Semnarea Acordului cu privire la crearea Spaţiului economic şi vamal unic cu delimitarea drepturilor şi obligaţiunilor fiecărei părţi, prin care vameşii transnistreni vor organiza activitatea la frontiera cu Ucraina, iar vameşii moldoveni vor organiza activitatea la frontiera cu România, ambele părţi activînd în baza unui singur Cod vamal, poate constitui prima acţiune reală de întărire a încrederii dintre părţi. Totodată, aderarea Republicii Moldova, cu un spaţiu economic şi vamal unic, la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan va asigura dezvoltare economică ţării şi bunăstare populaţiei, precum şi o stabilitate, linişte şi o unitate naţională.
“Este nevoie să readucem încrederea atît la nivel de autorităţi, cît şi la nivelul oamenilor simpli şi aceasta este obligaţiunea de bază a claselor politice de pe ambele maluri. Cînd vom ridica nivelul de încredere între părţi, reglementarea politică poate deveni o simplă formalitate”, — a concluzionat Coropceanu.
Federalizarea Republicii Moldova poate şi trebuie să devină idee naţională, care în cele din urmă va consolida poporul moldovenesc de pe ambele maluri ale Nistrului şi va duce la unificarea ţării.
Această părere a fost expusă de către Sergiu Coropceanu, Secretar general PSD, în cadrul Conferinţei ştiinţifice internaţionale “Stat federativ: experienţa internaţională şi perspectivele pentru Republica Moldova”.
“De 22 de ani autorităţile din Republica Moldova au stat în aşteptarea unui plan de reglementare a conflictului transnistrean din exterior fără a elabora unul propriu şi acest lucru s-a întîmplat pentru cu nu a existat nici un interes de soluţionare a conflictului, iar nesoluţionarea acestuia a convenit grupărilor politice oligarhice să-l utilizeze atît în interes politic, cît şi în interes economico-contrabandist.
Federalizarea nu trebuie analizată doar ca un concept juridic de construcţie statală. Pentru Republica Moldova, federalizarea este unica cale de reîntregire a ţării, de consolidare a poporului moldovenesc şi poate deveni idee naţională pentru toţi cetăţenii ţării de pe ambele maluri ale Nistrului,” — a declarat Sergiu Coropceanu.
De asemenea, Sergiu Coropceanu a menţionat că Republica Moldova are nevoie de un plan propriu de reglementare a conflictului transnistrean, iar conţinutul federalizării trebuie să reiasă din necesităţile şi dorinţele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Conform proiectului noii Constituţii, elaborat de Partidul Social Democrat Republica Federală Moldova trebuie să reprezinte un sistem constituţional federal mixt centralizat asimetric, constituit din raioane şi oraşe administrative, care vor activa în baza principiului de autogestiune şi subiectele federaţiei — Unitatea teritorială autonomă naţională Gagauz-Yeri, în baza principiului naţional-etnic, care va activa în baza legii speciale “Cu privire la statutul UTAN Gagauz-Yeri” şi Republica Moldovenească Nistreană, în baza principiului teritorial, care va activa în baza acordului de reintegrare.
“Nu trebuie să ne fie frică să vorbim despre federalizare drept unica cale corectă şi paşnică de reglementare a conflictului transnistrean şi reintegrarea ţării. Ştim că suntem corecţi şi cetăţenii ţării ne vor sprijini în realizarea acestui proiect, pentru că demult îşi doresc aceasta. Aşa s-a întîmplat şi în cazul promovării ideii necesităţii aderării Republicii Moldova la Comunitatea Economică Euroasiatică şi Uniunea Vamală, care după o activitate bine organizată a Grupului de iniţiativă condusă de liderul social-democraţilor Victor Şelin numărul susţinătorilor a crescut de la 24% pînă la 67%”, — a mai menţionat Sergiu Coropceanu.
Sursa: www.psdm.md