Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, în incinta Parlamentului Republicii Moldova au avut loc dezbateri publice pe marginea proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral prin trecerea la sistemul de vot mixt.
Dezbaterile au fost organizate, în special, pentru analiza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care a recomandat autorilor să nu aprobe aceste modificări într-o astfel de redacţie şi fără a avea un consens larg în societate.
Prezent la eveniment, Sergiu Coropceanu, Secretar general al Partidului Social Democrat, a ţinut să menţioneze discrepanţele actualului sistem electoral şi necesitatea modificării acestuia, dar în unul ce ar garanta suveranitatea votului cetăţenilor şi le-ar permite acestora să-şi aleagă reprezentanţii prin vot direct, excluzând listele de partid.
Stimate domnule Preşedinte al Parlamentului, stimaţi colegi.
Mereu am susţinut teza că toate deciziile în Republica Moldova, luate la toate nivelurile şi de toate instanţele, trebuiesc luate în interesul cetăţenilor şi statului în dependenţă de starea lucrurilor şi nu la indicaţiile sau impunerile din afara ţării noastre.
Nu va fi şi astăzi o excepţie şi voi spune, că modificarea sistemului electoral în Republica Moldova trebuie efectuată în vederea excluderii tuturor problemelor existente în actualul sistem şi oferirea dreptului deplin al cetăţenilor de a-şi alege reprezentanţii săi în forul legislativ prin vot direct, aşa cum prevede şi normele constituţionale.
Pe de altă parte, guvernările de după 2009, inclusiv şi actuala guvernare, care toţi aceşti ani a guvernat alături de diferiţi parteneri de coaliţii, a preferat mai întâi să asculte îndrumările partenerilor străini şi apoi să ia decizii. Cu regret, o mare parte din aceste decizii, au fost mai mult în interesele partenerilor guvernării sau partidelor aflate la guvernare decât în interesul cetăţenilor. Uneori, chiar s-a şi folosit paravanul partenerilor străini pentru muşamalizarea cazurilor de corupere politică şi financiară.
Cu toate acestea, şi de această dată, guvernarea la mână cu socialiştii au apelat la opinia experţilor Comisiei de la Veneţia dând asigurări că aprobarea modificărilor la codul electoral se va produce în dependenţă de avizul acestei comisii. Cunoaştem că Comisia de la Veneţia nu recomandă aprobarea modificărilor la sistemul electoral propuse de către majoritatea parlamentară şi socialişti invocând o serie de argumente. Totuşi, PD şi PSRM insistă pe aceste modificări. Şi atunci, ne întrebăm când au fost sinceri?
Mă întorc la Raportul Comisiei de la Veneţia şi voi menţiona că aceasta specifică: “O reformă electorală de succes are la bază cel puţin trei elemente: 1) legislaţie clară şi cuprinzătoare care corespunde standardelor internaţionale şi respectă recomandările anterioare; 2) adoptarea legislaţiei prin consens larg după consultări publice extinse cu toate părţile interesate relevante; 3) angajamentul politic de a aplica în totalitate legislaţia electorală cu bună credinţă”.
Dacă e să facem o retrospectivă a acestor menţiuni ale Comisiei de la Veneţia cu ceia ce se întâmplă în Republica Moldova, trebuie să menţionez:
Comisia de la Veneţia, de asemenea menţionează, că reformele electorale, în special de natură fundamentală, cum ar fi cele care presupun o schimbare a sistemului electoral, ar trebui să se ghideze de interesele alegătorilor şi să evite orice percepţie care favorizează vreun partid politic. Înţeleg dacă am discuta despre trecerea la sistemul uninominal, cele peste 800 mii de semnături demonstrează interesul cetăţenilor în sistemul uninominal, pe când sistemul mixt propus într-o asemenea redacţie se bazează doar pe interesul a 2 partide.
În concluzie,
Sursa: www.psdm.md