Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe parcursul lunii februarie, la iniţiativa deputaţilor social-liberali, un grup de deputaţi în strânsă cooperare cu reprezentanţi ai societăţii civile (Acces-Info, API, CIJ), au elaborat proiectul unei moţiuni simple împotriva Guvernului Tarlev-2 cu tema “Libertatea presei şi libertatea de expresie sunt sugrumate”, document în care sunt abordate mai multe aspecte legate de asigurarea de către cabinetul de miniştri a libertăţii presei şi de exprimare în Republica Moldova, cum ar fi:
Pe lângă partea motivatoare, proiectul cuprinde şi partea rezolutivă cu o serie de măsuri pe care Guvernul ar fi fost obligat să le aplice în caz de adoptare a moţiunii.
Conform procedurii parlamentare, proiectul unei moţiuni simple poate fi depus numai dacă este susţinut de cel puţin 15 deputaţi, iar după dezbatere, moţiunea poate fi adoptată cu votul majorităţii simple a deputaţilor.
Deşi a fost distribuită încă la 16 martie reprezentanţilor tuturor grupurilor parlamentare, până în prezent, proiectul moţiunii este semnat doar de 14 deputaţi:
În lipsa unei singure semnături necesare pentru declanşarea procedurii de dezbatere, procesul de dezbatere publică a subiectului privind nerespectarea de către Guvernul R.M. a libertăţii presei a stagnat.
Ignorarea de către deputaţii din celelalte grupuri parlamentare a iniţiativei comune a celor 14 semnatari ai proiectului, demonstrează lipsa vreunui interes al lor pentru subiectul abordat.
Partidul Social-Liberal regretă lipsa unei solidarităţi în rândul partidelor politice cu aspiraţii democratice într-o problemă principială de interes comun, cum este cea legată de respectarea de către Guvern a libertăţii presei şi de expresie în ţara noastră şi speră că exponenţii acestora vor conştientiza necesitatea unei intervenţii a Legislativului în aplanarea acestei probleme.