Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi colegi, Onorată asistenţă,
Am ajuns la finalul unui an plin de evenimente. Noi cu toţii încercăm acum să-i facem totalurile, încercăm să apreciem ce-a fost bine, ce-a fost rău. Ce nu am reuşit să realizăm.
Dacă ne referim la politică şi guvernare, nu prea există lucruri cu care Parlamentul şi Guvernul să se laude în faţa cetăţenilor. Ca şi în precedenţii doi ani, cuvintele caremarchează anul 2011 sunt incertitudine şi instabilitate.
După douăzeci de ani de Independenţă, descoperim că peste 80% din populaţie nu are încredere în politica de guvernare a ţării. Sondajele arată o derută generală a societăţii, o dezamăgire profundă faţă de putere, o neîncredere alarmantă în ziua de mâine.
Nu e de mirare că se întâmplă aşa, deoarece există un decalaj enorm între promisiunile cu care au venit partidele Alianţei la putere şi realitatea pe care au creat-o: preţuri tot mai mari de la un sezon la altul, tarife duble, corupţie totală, contrabandă la frontieră, criminalitate ca în anii 90, salarii, burse şi pensii practic nemajorate, migraţie înaltă, şcoli şi spitale închise.Agricultorii sunt lăsaţi fără ajutor, mediul de afaceri e presat de controale peste controale, bugetarilor le-au fost îngheţate majorările la salarii.
Stimaţi colegi, acestea sunt totalurile adevărate, nemachiate ale anului 2011.
Voi, cei de la guvernare, puteţi aduce drept contrargument diferite cifre, grafice, rapoarte şilaude din exterior despre cât de “democrată” este Moldova. Dar nu cred că prin aceste scuze ale voastre veţi reduce din instabilitate şi din sărăcie.
Tabloul real, care se deschide imediat după uşile Parlamentului, este cu totul altul decât îl spuneţi voi, cei din Alianţă. Tabloul este jalnic şi deocamdată nu există semnale că situaţia se va redresa.
Vor trece cele două-trei săptămâni de sărbători, când oamenii se mai alină cu petrecerile, şivom reveni iarăşi la o situaţie de decepţie socială. Vom începe un an nou iarăşi cu aceeaşi instabilitate, incertitudine şi declin general.
Stimaţi colegi
Principalul motiv al instabilităţii şi incertitudinii este nealegerea preşedintelui.
Noi de doi ani şi jumătate nu putem alege un preşedinte. Din această cauză batem pasul pe loc la toate capitolele. Instabilitatea politică creează o incertitudine în mediul de afaceri, în mediul investiţional, în relaţiile externe ale Republicii Moldova. Din cauza nealegerii preşedintelui societatea a pierdut încrederea în clasa politică, îi consideră pe toţi politicienii iresponsabili şi egoişti. Drept urmare, a suferit imaginea instituţiilor statului.
În Transnistria se produc astăzi schimbări deosebit de importante, schimbări care deschid noi oportunităţi pentru Chişinău, însă instabilitatea cronică şi politica antinaţională ale unor cercuri ale guvernării iarăşi ne împiedică să profităm de aceste oportunităţi.
Noi, grupul parlamentar al socialiştilor, am spus la 4 noiembrie că suntem gata să votăm pentru un candidat apartinic, din afara Alinaţei. Noi dorim reformatarea guvernării şi asigurarea stabilităţii pentru trei ani înainte. Am solicitat de mai multe ori ca Alianţa să renunţe la candidatul său, fiindcă doar în aşa mod va fi deblocată calea spre negocieri. Şi am fost consecvenţi în promovarea acestei soluţii.
Ne bucurăm că domnul Marian Lupu în sfârşit a ţinut cont de propunerea noastră şi a făcut un pas înapoi. Noi aprecim gestul dumnealui ca un gest de corectitudine politică.. Acum urmează să identificăm, în parte sau separat, candidaturi apartinice, din afara Alianţei, potrivite pentru funcţia de preşedinte. Sper să ne fie mai uşor de acum încolo în acest sens.
Noi sincer dorim ca acest an să fie ultimul an al instabilităţii politice şi al declinului economic. Stimaţi colegi, de noi toţi depinde dacă anul 2012 se va transforma pentru Moldova într-o apocalipsă politică şi economică, sau într-un început de viaţă nouă, mai înţeleaptă şi mai constructivă.
Pe 15 ianuarie vor fi din nou organizate alegeri ale preşedintelui. Mai există încă şanse să alegem un preşedinte apartinic. Mai există încă şansa să oferim ţării stabilitate politică, iar oamenilor — încredere în ziua de mine. Sper să avem pe 15 ianuarie un început de an de bun augur. De noi depinde acest lucru.
Stimaţi colegi,
Partidul Socialistilor al Republicii Moldova vă felicita cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Vă doresc bucurie de la cei dragi, linişte sufletească şi multă energie pentru anul care vine. Ne doresc nouă tuturor mult echilibru şi înţelepciune.
La Mulţi Ani!
Sursa: dodon.md