|||
PSRM / 17 ianuarie 2012 |
Pornind de la iniţiativa controversată, iarăşi la limita legitimităţii, a Alianţei de guvernare de a organiza un referendum constituţional, Partidul Socialiştilor vine cu următoarea poziţie de principi.
- Partidul Socialiştilor cere numirea datei alegerii preşedintelui, care să se producă nu mai târziu de luna februarie şi care ar putea pune capăt crizei şi incertitudinii socio-politice. Socialiştii consideră că în prezent există şanse reale să fie ales un preşedinte al statului, în cadrul formatului constituţional actual. Există premise pentru alegerea unui preşedinte apartinic, în baza unui consens politic larg, fiindcă atât opoziţia, societatea civilă, cât şi unii reprezentanţi ai puterii, acceptă deja o asemenea soluţie, perfect democratică.
- În caz dacă totuşi ambele încercări de alegere a preşedintelui vor eşua, parlamentul actual urmează să fie dizolvat şi să fie organizate alegeri parlamentare anticipate, în termenele prevăzute de legislaţie, dar nu mai târziu de lunile iunie-iulie 2012.
- Venim cu iniţiativa de modificare a Codului Electoral, privind procedura de alegere a deputaţilor în Parlament. Considerăm oportună votarea unei noi modalităţi de organizare a scrutinului parlamentar, prin care o bună parte a deputaţilor să reprezinte raioanele ţării, să fie cunoscuţi la mod concret şi să fie înaintaţi direct de către cetăţeni.
- În caz că se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, după eşuarea ambelor încercări de alegere a preşedintelui, Partidul Socialiştilor propune — concomitent cu alegererile anticipate, să fie organizat un referendum, pentru a evita blocaje similare pe viitor. La acel referendum, urmează să fie propusă spre votare simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui ţării, cu retragerea unui şir de prerogative de la preşedintele ţării către legislativ.
Totodată, în caz că nu va fi susţinută în Parlament, iniţiativa de modificare a Codului Electoral privind schimbarea modalităţii de alegere a deputaţilor în Parlament, considerăm oportună consultarea acestei chestiuni în cadrul unui referendum.
Amintim că actuala guvernare se află la limita legitimităţii, iar încercările de a sfida normele democratice şi constituţionale actuale, ocolind prevederile exprese ale legii supreme, pot fi catalogate drept uzurpare a puterii în stat.
În caz că AIE nu va examina şi nu va accepta propunerile înaintate de Partidul Socialişilor, noi, socialiştii, ne rezervăm dreptul să luăm decizii mai categorice pentru apărarea democraţiei şi constituţiei Republicii Moldova.
Sursa: socialistii.md